Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto z
brzoskwiniami z dodatkiem czekolady . Jest proste w przygotowaniu i
bardzo smaczne :) . Można je upiec bez dodatku kropelek
czekoladowych .
Będziemy potrzebować :
Foremka o średnicy 24 cm
3 - 4 brzoskwinie
300 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
160 g jogurtu naturalnego
80 ml oleju
4 jajka rozdzielone białka od żółtek
60 g kropelek czekoladowych (
opcjonalnie)
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
otarta skórka z jednej cytryny
cukier puder do oprószenia ciasta po
upieczeniu
Link do filmu z przygotowania : Ciasta z brzoskwiniami i czekoladą
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję brzoskwinie :
Brzoskwinie obieram ze skórki –
aby łatwiej było mi je obrać wrzucam je na około 2 minuty do
wrzątku , odcedzam na durszlaku i przelewam zimną wodą ( po
wrzuceniu brzoskwiń do wrzątku zakręcam gaz pod garnkiem żeby
woda się nie gotowała )
- Obrane brzoskwinie przekrawam na pół wyjmuję pestkę i kroję w pół plasterki – brzoskwinie są gotowe .
Przygotowanie ciasta :
Ciasto można przygotować za pomocą
robota , miksera lub w makutrze w każdym przypadku kolejność
przygotowania jest taka sama . Ja przygotuję za pomocą miksera .
- Do miski daję żółtka , cukier puder i miksuję na puszystą masę ( żółtka tak długo miksuję aż zbieleją )
- Następnie dodaję na zmianę stopniowo jogurt naturalny i olej cały czas miksując .
- Po połączeniu składników dodaję otartą skórę z cytryny , proszek do pieczenia , cukier waniliowy i stopniowo mąkę cały czas miksuję .
- Gdy składniki połączą się na jednolitą masę odstawiam miskę z ciastem na czas ubicia białek na sztywną pianę .
- Ubite białka dodaję do ciasta mieszam delikatnie łyżką żeby połączyły się z ciastem .
- Do gotowego ciasta dodaję kropelki czekoladowe i jeszcze raz delikatnie mieszam.
- Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem , wyrównuję i układam na górze pokrojone brzoskwinie .
- Brzoskwinie układam dookoła jak słoneczko delikatnie je wciskając .
Pieczenie ciasta z brzoskwiniami :
- Foremkę z ciastem brzoskwiniowym wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę .
- Ciasto piekło się około 50 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu – jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić w ciasto patyczek i jeżeli po wyjęciu jest suchy to oznacza że ciasto jest upieczone .
- Po ostygnięciu ciasto z brzoskwiniami oprószam cukrem puder .
Ciasto z brzoskwiniami jest gotowe
można podawać . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wakacje i goście wakacyjni nie pozwalają mi na systematyczne podziwianie i smakowanie nowych wpisów. A te ciasta z owocami, to mnie urzekają na każdym blogu.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, i pięknie wyglada.
Ciasto pyszniutkie pachnące latem. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJaki jogurt Pani poleca?
OdpowiedzUsuńNajczęściej kupuję jogurt naturalny typu greckiego
Usuń