Nowe Przepisy

piątek, 19 kwietnia 2024

Ekspresowy deser z truskawkami / tiramisu z truskawkami

Serdecznie witam i zapraszam na przepyszny deser z truskawkami. Sezon truskawkowy coraz bliżej, a truskawki można już kupić w przyzwoitej cenie, więc warto już pomyśleć co by można było z nich przygotować pysznego. W tym roku sezon truskawkowy rozpoczynam od tiramisu z truskawkami, polecam go przygotować bo jest przepyszne.

Do przygotowania deseru z truskawkami będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 8 pucharków
około 300 gramów truskawek
do truskawek:
około 2 łyżek soku z cytryny
2 łyżki cukru

około 200 gramów biszkoptów
na krem:
250 mililitrów śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
4 łyżki cukru pudru
250 gramów serka mascarpone
około 1/3 szklanki mleka – do soku z truskawek
kakao lub czekolada do dekoracji


Link do filmiku z przepisem: Deser z truskawkami



Przygotowanie:
Najpierw przygotowuję truskawki, truskawki oczyszczam z szypułek, kroję w plasterki i kładę na talerz.
Następnie polewam sokiem z cytryny, posypuję cukrem, mieszam i odstawiam na około 2 godziny aby truskawki puściły sok.
Po około 2 godzinach truskawki odsączam na sitku z soku i przekładam na talerzyk, a do soku dodaję mleko i mieszam.

Biszkopty kroję na mniejsze, ja dzieliłam na trzy części.

Przygotowanie kremu:
Do miski wlewam śmietankę i przez chwilę miksuję, tak żeby dobrze się spieniła, następnie dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję.
Na koniec dodaję serek mascarpone i całość miksuję aż krem zgęstnieje i się ubije.

Układanie deseru w pucharkach:
Na dno układam kilka kawałków biszkoptów, które maczam w soku z truskawek z mlekiem, na biszkopty kładę trochę kremu, a na krem truskawki. Na truskawki ponownie namoczone biszkopty i krem.

Górę oprószam kakao i dekoruję truskawką.

Deser możemy również ułożyć i podać na talerzykach, tylko że wtedy nie kroimy biszkoptów, tylko układamy całe.

Deser z truskawkami jest gotowy, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.