Nowe Przepisy

poniedziałek, 7 lipca 2014

Czarne Jagody w soku własnym na zimę


Witam serdecznie
Propozycja jak zrobić czarne jagody w soku własnym na zimę . Oczywiście jagody można zamrozić i przechowywać w zamrażarce ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej zamrażarki aby pomieścić różnego rodzaju mrożonki . To można jagody zamknąć w słoiczkach i wstawić do spiżarki . Tak przygotowane jagody można użyć do przygotowania deserów , koktajli lub użyć do przygotowania ciast i jagodzianek .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 1400 ml jagód

1 kg jagód
400 g cukru

Link do filmu z przygotowania : Czarnych jagód na zimę 



Przygotowanie :

Jagody dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i odsączam na durszlaku .
Słoiki mam wyparzone i osuszone .

  1. Jagody zasypuję cukrem , potrząsam garnkiem kilka razy aby cukier dokładnie wymieszał się z jagodami
  2. Garnek odstawiam na około 12 godzin żeby jagody puściły sok ( najlepiej zasypać wieczorem i rano będą gotowe )
Po 12 godzinach :
  1. Garnek z jagodami stawiam na gazie i gotuję na małym ogniu około 5 minut ( nie dłużej ) od czasu do czasu delikatnie mieszając żeby cukier całkowicie się rozpuścił .
  2. Tak przygotowane czarne jagody nakładam do słoiczków wcześniej wyparzonych i osuszonych .
  3. Jagody nabieram razem z sokiem
  4. Gdy słoiczki mam już pełne , wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko.
Pasteryzacja :
  1. Słoiczki z czarnymi jagodami pasteryzuję .
  2. Garnek wykładam ściereczką aby słoik bezpośredni nie dotykał dna garnka oraz oddzielam ściereczką słoiki od siebie żeby się nie dotykały .
  3. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 – 20 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut )
  4. następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Czarne jagody w soku własnym są gotowe można schować słoiki do spiżarki Życzę udanych przetworów i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 



3 komentarze :

  1. Uwielbiam takie jagody, pamiętam jak w dzieciństwie jadłam je z kaszą manną. Może w tym roku też takie zrobię;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja już zamroziłam :(
    jeanette

    OdpowiedzUsuń
  3. Robimy już z mężem drugi sezon soki z tego przepisu i zawsze wychodzą. Nawet jeden słoiczek nam się nie popsuł. Dla dzieci na problemy z brzuszkiem jest najwspanialszy!:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.