Witam serdecznie
Propozycja jak zrobić czarne jagody w
soku własnym na zimę . Oczywiście jagody można zamrozić i
przechowywać w zamrażarce ale jeżeli nie mamy wystarczająco
dużej zamrażarki aby pomieścić różnego rodzaju mrożonki . To
można jagody zamknąć w słoiczkach i wstawić do spiżarki . Tak
przygotowane jagody można użyć do przygotowania deserów ,
koktajli lub użyć do przygotowania ciast i jagodzianek .
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około
1400 ml jagód
1 kg jagód
400 g cukru
Link do filmu z przygotowania : Czarnych jagód na zimę
Przygotowanie :
Jagody dokładnie płuczę pod bieżącą
wodą i odsączam na durszlaku .
Słoiki mam wyparzone i osuszone .
- Jagody zasypuję cukrem , potrząsam garnkiem kilka razy aby cukier dokładnie wymieszał się z jagodami
- Garnek odstawiam na około 12 godzin żeby jagody puściły sok ( najlepiej zasypać wieczorem i rano będą gotowe )
Po 12 godzinach :
- Garnek z jagodami stawiam na gazie i gotuję na małym ogniu około 5 minut ( nie dłużej ) od czasu do czasu delikatnie mieszając żeby cukier całkowicie się rozpuścił .
- Tak przygotowane czarne jagody nakładam do słoiczków wcześniej wyparzonych i osuszonych .
- Jagody nabieram razem z sokiem
- Gdy słoiczki mam już pełne , wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko.
Pasteryzacja
:
- Słoiczki z czarnymi jagodami pasteryzuję .
- Garnek wykładam ściereczką aby słoik bezpośredni nie dotykał dna garnka oraz oddzielam ściereczką słoiki od siebie żeby się nie dotykały .
- Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 – 20 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut )
- następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Czarne
jagody w soku własnym są gotowe można schować słoiki do spiżarki
Życzę udanych przetworów i smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Uwielbiam takie jagody, pamiętam jak w dzieciństwie jadłam je z kaszą manną. Może w tym roku też takie zrobię;-)
OdpowiedzUsuńa ja już zamroziłam :(
OdpowiedzUsuńjeanette
Robimy już z mężem drugi sezon soki z tego przepisu i zawsze wychodzą. Nawet jeden słoiczek nam się nie popsuł. Dla dzieci na problemy z brzuszkiem jest najwspanialszy!:)
OdpowiedzUsuńWitam. A czy można zrobic tak z borówką amerykańską?
OdpowiedzUsuńMożna tak zrobić.
Usuń