Nowe Przepisy

środa, 23 lipca 2014

Placek z Jagodami i Kruszonką Kakaową


Witam serdecznie
Przepis na prosty i pyszny placek z jagodami posypany kruszonką kakaową .

Będziemy potrzebować :

500 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru
2 jajka
6 łyżek śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz:
600 g jagód
na kruszonkę :
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru kryształ
1 łyżeczka kakao

Foremka 24 cm x 24 cm 

Link do filmu z przygotowania : Placka z jagodami 


Przygotowanie :
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia , cukier waniliowy , masło ,szczyptę soli i pocierając dłońmi łączę składniki ( można użyć do tego celu noża i składniki posiekać )
  2. Do tak połączonych składników dodaję jajka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęły na boki )
  3. Ciasta nie wyrabiam długo tylko do momentu połączenia się składników .
  4. Wyrobione ciasto zawijam w folię aluminiową ( można w folię spożywczą lub woreczek) i wkładam do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Po 30 minutach
  1. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i je rozwałkowuję na wielkość foremki –żeby ciasto nie kleiło się do wałka smaruję wałek mąką .
  2. Rozwałkowane ciasto nawijam na wałek ( łatwiej jest mi je przenieść do foremki )i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia .
  3. Palcami dokładnie dociskam i wyklejam dno foremki ( bez boków)
  4. Ciasto nakłuwam dość gęsto nożem żeby podczas pieczenia się nie pofałdowało .
Podpiekanie ciasta i przygotowanie kruszonki :
  1. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i podpiekam 25 minut na lekko złoty kolor . Grzanie mam ustawione góra dół bez używania termoobiegu .
  2. W czasie podpiekania ciasta przygotuję kruszonkę . Na blat wysypuję mąkę , cukier , masło i kakao, składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Końcowe przygotowanie placka z jagodami :
  1. Na podpieczone ciasto wysypuję jagody – jagody wcześniej wypłukałam pod bieżącą wodą i odsączyłam .
  2. Jagody posypuję kruszonką .
  3. Placek z jagodami ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 35 minut , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
W sumie piekłam placek z jagodami 60 minut – 25 minut podpiekałam sam spód bez jagód , następnie jeszcze 35 minut już cale ciasto z jagodami i kruszonką .
Jagody po upieczeniu będą wilgotne i puszczą sok tak że nie wielka ilość soku zgromadzi się dookoła ciasta . Ciasta od razu nie wyjmuje z foremki tylko pozostawiam do ostygnięcia wtedy sok zastygnie i wchłonie się w ciasto .


Placek z jagodami i kruszonką kakaową jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  








6 komentarzy :

  1. Uwielbiam placki z owocami. Ten musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pysznie wygląda taki kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowe i fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.