Witam
serdecznie
Przepis
na prosty i pyszny placek z jagodami posypany kruszonką kakaową .
Będziemy
potrzebować :
500
g mąki pszennej
200
g masła lub margaryny
150
g cukru pudru
2
jajka (rozmiar L)
6
łyżek śmietany 12% lub 18%
2
łyżeczki cukru waniliowego
2
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
oraz:
600
g jagód
na
kruszonkę :
4
łyżki mąki pszennej
2
łyżki masła
2
łyżki cukru kryształ
1
łyżeczka kakao
Foremka
24 cm x 24 cm
Przygotowanie
:
- Najpierw przygotuję ciasto (ciasto można przygotować ręcznie lub miksera, ewentualnie posiekać nożem):
Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodaję dobrze schłodzony tłuszcz (pokrojony) i pocierając dłońmi łączę ze sobą składniki.
- Do tak połączonych składników dodaję jajka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę (jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęły na boki).
- Ciasta nie wyrabiam długo tylko do momentu połączenia się składników .
- Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na około 40 minut.
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i je
rozwałkowuję na wielkość foremki – żeby ciasto nie kleiło się
do wałka smaruję wałek mąką.
- Rozwałkowane ciasto nawijam na wałek (łatwiej jest mi je
przenieść do foremki) i przekładam do foremki wyłożonej
papierem do pieczenia.
- Palcami dokładnie dociskam i wyklejam dno foremki (bez
boków)
- Ciasto nakłuwam dość gęsto nożem żeby podczas pieczenia się nie pofałdowało.
- Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180
stopni na drugą od dołu półkę i podpiekam około 25 minut na lekko
złoty kolor. Grzanie mam ustawione góra dół bez używania
termoobiegu.
- W czasie podpiekania ciasta przygotuję kruszonkę. Na
blat wysypuję mąkę, cukier, masło i kakao, składniki ze sobą
łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki –
kruszonka jest gotowa.
- Na podpieczone ciasto wysypuję jagody – jagody wcześniej
wypłukałam pod bieżącą wodą i odsączyłam.
- Jagody posypuję kruszonką .
- Placek z jagodami ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 35
minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania
termoobiegu .
Jagody po upieczeniu będą wilgotne i puszczą sok tak że nie wielka ilość soku zgromadzi się dookoła ciasta. Ciasta od razu nie wyjmuje z foremki tylko pozostawiam do ostygnięcia wtedy sok zastygnie i wchłonie się w ciasto.
Placek z jagodami i kruszonką kakaową jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwielbiam placki z owocami. Ten musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńPomysłowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda taki kolorowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe i fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuń