Witam serdecznie
Propozycja na trochę inny gulasz bo z
fasolki szparagowej . Jest przepyszny i można go podawać z
pieczywem , ryżem lub kaszą gryczaną .
Będziemy potrzebować:
700 g fasolki szparagowej ( żółtej
lub zielonej )
500 g dobrej kiełbasy
1 strąk papryki czerwonej
1 strąk papryki żółtej
1 strąk papryki zielonej
1 duża cebula
300 g pomidorów
6 łyżek oliwy lub oleju
5 łyżek śmietany
do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne
(papryki powinno byś w sumie około
700 g)
Link do filmu z przygotowania : Gulaszu z fasolki szparagowej
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję fasolkę
szparagową :
- Fasolkę szparagową oczyszczam , odcinam końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to je zdejmuję .
- Tak oczyszczoną fasolkę kroję na kawałki o długości około 3 cm i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku .
- Wrzucam do lekko posolonej gotującej się wody i gotuję około 3 minut .
- Następnie odcedzam i przelewam zimną wodą .
Fasolkę
mam gotową teraz przygotuję pozostałe składniki gulaszu :
- Pomidory obieram ze skórki ( żeby łatwiej schodziła skórka wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą , wrzucając je do miski i zalewając gotującą się wodą ) . Obrane kroję w nie za dużą kostkę .
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Umytą paprykę przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w paseczki o długości około 5 cm .
- Kiełbasę obieram ze skórki , przekrawam wzdłuż na pół i kroję w pół plasterki .
Końcowe
przygotowanie gulaszu :
Gulasz
z fasolki szparagowej można przygotować na dużej patelni lub
rondlu .
- Najpierw na patelni ( rondlu) z rozgrzanym olejem podduszam cebulę , paprykę , fasolkę przez 15 minut .
- Następnie dodaję pomidory i kiełbasę , dokładnie mieszam i przykrywam pokrywką . Całość duszę jeszcze przez około 25 minut .
- Po 25 minutach zakręcam gaz dodaję śmietanę doprawiam solą , pieprzem , pieprzem cayenne i dokładnie mieszam . Sprawdzam smak jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam .
Gulasz
z fasolki szparagowej jest gotowy można podawać . Życzę
smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Fajny pomysł na fasolkę :)
OdpowiedzUsuńWczoraj nie udało mi się zamieścić komentarza, może dzisiaj pójdzie lepiej :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam tę potrawę i zamierzam robić ją bardzo często. Nie soliłam, kiełbasa podwawelska okazała się wystarczająco słona.Pieprz - szczypta.
Następnym razem zamiast kiełbasy użyję uduszone wcześniej drobiowe piersi a zimą zamiast świeżych pomidorów dodam krojone pomidory z puszki. Dziękuję za udostępnienie świetnego przepisu!
Bardzo mi miło że smakowało a przepis się przydał , Pozdrawiam serdecznie
UsuńZnowu się dusi :) Tym razem żółta fasolka, ale nadal kiełbasa pod wawelska.
OdpowiedzUsuńPrzepis przydał się bardzo :)
Zrobiłam i danie jest mega pyszne! Tak w pracy wychwaliłam, że dzisiaj tylko przepis drukuję i rozdaję dookoła:) Dzięki za fajny przepis, zagości w moim domu na stałe:)
OdpowiedzUsuńOj dziękuję za miłe słowa i fajnie że smakuje :) pozdrawiam serdecznie
Usuńzrobione, zjedzone, smaczne :)
OdpowiedzUsuńZnowu się dusi :)
OdpowiedzUsuńGdyby ktoś mnie spytał o kulinarny przebój tego lata, odpowiedziałabym, że to właśnie ta potrawa. Warzywa z mięsem ale niedużo mięsa, szybkie, niedrogie a pyszne danie. Dzisiaj zamiast kiełbasy użyłam uduszone piersi kurze. I już dawno nie robię pojedynczej porcji, z podwójnej cześć pakuje do sloikow po dżemie i pasteryzuje. Będzie jak znalazł w razie obiadowej awarii :)
Miód na me serce że tak Pani smakuje , a z piersią to dopiero zdrowe i smaczne . I do tego rewelacja z tym pasteryzowaniem na to bym nie wpadła
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Robiałam pychota :)
OdpowiedzUsuńA dziś zrobiłam sałetkę z brokuła pomidorów ogórka i jajek