Nowe Przepisy

środa, 2 lipca 2014

Dżem z Czarnych Jagód


Witam serdecznie
Przepis na pyszny domowy dżem z czarnych jagód do domowej spiżarki :)


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 700 ml dżemu

1 kg czarnych jagód
500 g cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny

Link do filmu z przygotowaniem: Dżemu z czarnych jagód 



Przygotowanie:

Przed gotowaniem dżemu z czarnych jagód , jagody dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i odstawiam do osączenia.

  1. W garnku rozdrabniam jagody blenderem (jeżeli nie mamy blendera można je rozgnieść widelcem )
  2. Do rozdrobnionych jagód dodaję cukier , sok z cytryny i dokładnie mieszam
  3. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się dżemu gotuję go od 30 do 50 minut . Długość gotowania zależy jak gęsty dżem jagodowy chcemy uzyskać , czym dłużej gotujemy tym dżem jest gęstszy ponieważ odparowuje sok .
  4. W czasie gotowania dżem mieszam .
  5. Aby sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem jagodowy po ostygnięciu możemy przeprowadzić tak zwany test zimnego talerzyka , na schłodzony w lodówce talerzyk nakładamy troszkę dżemu i po ostygnięciu będzie miał taką konsystencję , jeżeli nam nie odpowiada jest za rzadka to nadal gotujemy dżem .
  6. Ja dżem gotowałam około 40 minut.
Nakładanie dżemu i pasteryzacja :
  1. Gotowy i gorący dżem jagodowy nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików.
  2. Najpierw nakładam do słoika po łyżce gorącego dżemu żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł i wolę teraz dmuchać na zimne : ) i nakładam do pełna .
  3. Gdy słoiczki mam już pełne , wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 30 – 40 minut żeby dobrze złapały wieczka ale można pozostawić aż do ostygnięcia
  4. jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały , dżem z czarnych jagód można odstawiać do spiżarki :)
Pasteryzacja :
  1. Jeżeli wieczka by odskakiwały lub nie jesteśmy pewni czy wieczka złapały trzeba pasteryzować.
  2. garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.
  3. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut )
  4. następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Dżem z czarnych jagód jest gotowy można odstawić do spiżarki . Dżem można przechowywać co najmniej przez rok . Życzę przygotowania pysznego dżemu .

Pozdrawiam Babcia Ewa 




3 komentarze :

  1. Bardzo mi się podoba to jak szczegółowo opisane są wszystkie czynności, to dla tych wszystkich co mają w kuchni ciągłe wątpliwości czy dobrze coś robią no i dla wszystkich początkujących . Wspaniały poradnik. Gratuluję :-))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam... upiekłam dzisiaj placek drożdżowy z jagodami a jutro robię dżemik z pani Ewy przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przyda i mam nadzieję że dżem będzie smakował
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.