Nowe Przepisy

środa, 2 lipca 2014

Dżem z Czarnych Jagód

Witam serdecznie
Przepis na pyszny domowy dżem z czarnych jagód do domowej spiżarki.


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 700 ml dżemu

1 kg czarnych jagód
500 g cukru (można dodać mniej cukru)
sok wyciśnięty z jednej cytryny


Link do filmu z przygotowaniem: Dżemu z czarnych jagód 


Przygotowanie:
Przed gotowaniem dżemu z czarnych jagód, jagody dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i odstawiam do osączenia.
  1. W garnku rozdrabniam jagody - możemy do tego użyć blendera lub widelca. 
  2. Do rozdrobnionych jagód dodaję cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszam.
  1. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się dżemu, smażę go od 30 do 50 minut. Długość smażenia dżemu, zależy jak gęsty dżem jagodowy chcemy uzyskać, czym dłużej smażymy tym dżem jest gęstszy, ponieważ odparowuje sok.
  2. W czasie gotowania dżem mieszam.
Test tak zwanego zimnego talerzyka:
  1. Aby sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem jagodowy po ostygnięciu, możemy przeprowadzić tak zwany test zimnego talerzyka, na schłodzony w lodówce talerzyk nakładamy troszkę dżemu i po ostygnięciu będzie miał taką konsystencję, jeżeli nam nie odpowiada jest za rzadka to nadal gotujemy dżem .
  2. Ja dżem gotowałam około 40 minut.
Nakładanie dżemu i pasteryzacja :
  1. Gotowy i gorący dżem jagodowy nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików.
  2. Najpierw nakładam do słoika po łyżce gorącego dżemu żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł i wolę teraz dmuchać na zimne ) i nakładam do pełna.
  1. Gdy słoiczki mam już pełne, wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 30 – 40 minut żeby dobrze złapały wieczka ale można pozostawić aż do ostygnięcia.
  2. Jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały, dżem z czarnych jagód można odstawiać do spiżarki.

Pasteryzacja :
  1. Jeżeli wieczka by odskakiwały lub nie jesteśmy pewni czy wieczka złapały trzeba pasteryzować.
  2. Garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.

  3. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut ).
  4. Pasteryzację możemy również przeprowadzić na sucho w piekarniku.

  5. Następnie wyjmuję słoiczki, ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia.
Dżem z czarnych jagód jest gotowy można odstawić do spiżarki . Dżem można przechowywać co najmniej przez rok. Życzę przygotowania pysznego dżemu.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

3 komentarze :

  1. Bardzo mi się podoba to jak szczegółowo opisane są wszystkie czynności, to dla tych wszystkich co mają w kuchni ciągłe wątpliwości czy dobrze coś robią no i dla wszystkich początkujących . Wspaniały poradnik. Gratuluję :-))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam... upiekłam dzisiaj placek drożdżowy z jagodami a jutro robię dżemik z pani Ewy przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przyda i mam nadzieję że dżem będzie smakował
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.