Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną i bardzo sytą sałatkę z makaronem i fasolką szparagową.
Będziemy
potrzebować :
500
g makaronu kokardki
500
g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej )
300
g szynki
1
kubek śmietany kwaśnej (380g)
3
cebulki szalotki
1
pęczek rzodkiewki
2
łyżki octu winnego
2
łyżki oleju lub oliwy
1
łyżeczka cząbru suszonego
1/2
łyżeczki pieprzu czarnego
1
łyżeczka papryki czerwonej
sól
Link do filmu z przygotowania: Sałatki z makaronu i fasolki szparagowej
Przygotowanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu , odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
- Fasolkę szparagową oczyszczam , odcinam końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to je zdejmuję . Tak oczyszczoną fasolkę płuczę pod bieżącą wodą i gotuję - Wrzucam do lekko posolonej i posłodzonej gotującej się wody i gotuję około 15 minut do miękkości
- Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
Przygotowanie
pozostałych składników sałatki i sosu :
- Szynkę kroję w nie za dużą kostkę .
- Cebulkę szalotkę kroję w drobną kostkę .
- Umytą i osuszoną rzodkiewkę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki .
- Wystudzoną fasolkę szparagową kroję na kawałki o długości około 3 cm
- Do miseczki daję śmietanę , olej , ocet , przyprawy , sól do smaku i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy .
- Do salaterki z zimnym makaronem daję wszystkie składniki : pokrojoną fasolkę , rzodkiewkę , szalotkę , szynkę polewam sosem i dokładnie całość mieszam .
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam.
Sałatka
z makaronem i fasolką szparagową jest gotowa można podawać .
Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
świetnie:)
OdpowiedzUsuń