Do przygotowania ciasta z truskawkami, będziemy potrzebowali:
ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 20 centymetrów
160 g mąki pszennej (typ do 550) – szklanka 250 ml
100 g masła o temperaturze pokojowej
80 g cukru - około 1/3 szklanki 250 ml
2 jajka – rozmiar L
2 czubate łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz około 200 g truskawek – część idzie do ciasta reszta na górę
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z truskawkami
ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 20 centymetrów
160 g mąki pszennej (typ do 550) – szklanka 250 ml
100 g masła o temperaturze pokojowej
80 g cukru - około 1/3 szklanki 250 ml
2 jajka – rozmiar L
2 czubate łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz około 200 g truskawek – część idzie do ciasta reszta na górę
Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z truskawkami
Przygotowanie:
Do mąki dodaję, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i delikatnie mieszam.
Następnie do miski przekładam masło, dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby masło połączyło się z cukrem.
Następnie dodaję jajko, miksuję i gdy połączy się z masłem, to dodaję drugie i nadal miksuję.
Dodaję stopniowo mąkę i gdy mąka połączy się z ciastem, dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję.
Do mąki dodaję, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i delikatnie mieszam.
Następnie do miski przekładam masło, dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby masło połączyło się z cukrem.
Następnie dodaję jajko, miksuję i gdy połączy się z masłem, to dodaję drugie i nadal miksuję.
Dodaję stopniowo mąkę i gdy mąka połączy się z ciastem, dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję.
Do tak przygotowanego ciasta daję kilka pokrojonych truskawek i mieszam.
Ciasto przekłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i na górze układam przekrojone truskawki, delikatnie je wciskam w ciasto.
Pieczenie:
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto z truskawkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto z truskawkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz