Witam serdecznie
Propozycja na prosty i smaczny w
przygotowaniu bób z sosem śmietanowym .
Będziemy potrzebować :
600 g bobu przed gotowaniem
2 szalotki
90 g śmietany 30%
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki octu winnego jabłkowego
1 łyżka oliwy lub oleju
sól ,pieprz
Link do filmu z przygotowaniem : Bób z sosem śmietanowym
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję bób:
- Bób dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku.
- W garnku zagotowuję około 1,5 litra wody. Wodę mam lekko osoloną i posłodzoną , do gotującej się wody wrzucam bób i go gotuję około 20 minut do miękkości.
- Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
- Po wystudzeniu bób obieram ze skórki (skórkę wyrzucam).
- Cebulkę szalotkę kroję w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki drobno siekam – użyję ją do posypania bobu na talerzu przed podaniem.
- Do miseczki wlewam olej , ocet , dokładnie mieszam następnie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam – sos jest gotowy.
- Do obranego bobu dodaję szalotkę , polewam całość sosem i dokładnie mieszam.
- Teraz salaterkę z bobem wstawiam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Sałatka
- bób w sosie śmietanowym jest gotowy, podaję ją schłodzoną
na talerzu posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz