Nowe Przepisy

środa, 16 lipca 2014

Bób z Sosem Śmietanowym

Witam serdecznie
Propozycja na prosty i smaczny w przygotowaniu bób z sosem śmietanowym .

Będziemy potrzebować :

600 g bobu przed gotowaniem
2 szalotki
90 g śmietany 30%
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki octu winnego jabłkowego
1 łyżka oliwy lub oleju
sól ,pieprz


Link do filmu z przygotowaniem : Bób z sosem śmietanowym 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję bób:
  1. Bób dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku.
  2. W garnku zagotowuję około 1,5 litra wody. Wodę mam lekko osoloną i posłodzoną , do gotującej się wody wrzucam bób i go gotuję około 20 minut do miękkości.
  3. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
  4. Po wystudzeniu bób obieram ze skórki (skórkę wyrzucam).

Przygotowanie pozostałych składników i sosu:
  1. Cebulkę szalotkę kroję w drobną kostkę.
  2. Natkę pietruszki drobno siekam – użyję ją do posypania bobu na talerzu przed podaniem.
  3. Do miseczki wlewam olej , ocet , dokładnie mieszam następnie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam – sos jest gotowy.

Końcowe przygotowanie bobu:
  1. Do obranego bobu dodaję szalotkę , polewam całość sosem i dokładnie mieszam.
  2. Teraz salaterkę z bobem wstawiam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Sałatka - bób w sosie śmietanowym jest gotowy, podaję ją schłodzoną na talerzu posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.