Nowe Przepisy

piątek, 25 lipca 2014

Pikantna Sałatka z Fasolki Szparagowej


Witam serdecznie
Propozycja na lekką i pyszną sałatkę z fasolki szparagowej . Jest dość pikantna więc jeżeli chcemy łagodniejszą to należy użyć mniejszej ilość pieprzu cayenne :)

Będziemy potrzebować :

250 g fasolki szparagowej żółtej
250 g fasolki szparagowej zielonej
400 g puszka fasolki czerwonej ( po odsączeniu około 200 g)
1 cebula czerwona
200 g pomidorów
1 pęczek natki pietruszki
na sos :
80 g śmietany (około 3 łyżek stołowych )
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżkę oleju lub oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu winnego czerwonego
szczypta cukru
duża szczypta pieprzu cayenne
sól , pieprz

Link do filmu z przygotowania : Pikantnej sałatki z fasolki szparagowej 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję fasolkę :
  1. Fasolkę szparagową oczyszczam , odcinam końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to je zdejmuję . Tak oczyszczoną fasolkę płuczę pod bieżącą wodą i gotuję - Wrzucam do lekko posolonej i posłodzonej gotującej się wody i gotuję około 15 minut do miękkości
  2. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
Przygotowanie pozostałych składników :
  1. Wystudzoną fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki o długości około 2 cm i wrzucam do salaterki .
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do salaterki .
  3. Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w dużą kostkę , dodaję do sałatki .
  4. Czerwoną fasolę odsączam z zalewy i dodaję do sałatki .
  5. Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do sałatki .
Składniki sałatki mam już przygotowane w salaterce teraz przygotuję sos:
  1. Czosnek przeciskam przez praskę .
  2. Do miseczki daję olej , śmietanę , koncentrat pomidorowy , czosnek , ocet , cukier , pieprz cayenne , dodatkowo doprawiłam dwiema sporymi szczyptami pieprzu prawdziwego i dużą szczyptą soli , wszystko razem dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Tak przygotowanym sosem polewam sałakę i całość dokładnie mieszam , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam jeszcze solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam .
Pikantna sałatka z fasolki szparagowej jest gotowa . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  





2 komentarze :

  1. U mnie fasolka ładnie obrodziła, czas pomyśleć o zapasach na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam sobie, zrobię do zabrania do pracy.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.