Witam
serdecznie
Propozycja
na lekką i pyszną sałatkę z fasolki szparagowej . Jest dość
pikantna więc jeżeli chcemy łagodniejszą to należy użyć
mniejszej ilość pieprzu cayenne :)
Będziemy
potrzebować :
250
g fasolki szparagowej żółtej
250
g fasolki szparagowej zielonej
400
g puszka fasolki czerwonej ( po odsączeniu około 200 g)
1
cebula czerwona
200
g pomidorów
1
pęczek natki pietruszki
na
sos :
80
g śmietany (około 3 łyżek stołowych )
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego
1
łyżkę oleju lub oliwy
1
ząbek czosnku
2
łyżki octu winnego czerwonego
szczypta
cukru
duża
szczypta pieprzu cayenne
sól
, pieprz
Link do filmu z przygotowania : Pikantnej sałatki z fasolki szparagowej
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję fasolkę :
- Fasolkę szparagową oczyszczam , odcinam końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to je zdejmuję . Tak oczyszczoną fasolkę płuczę pod bieżącą wodą i gotuję - Wrzucam do lekko posolonej i posłodzonej gotującej się wody i gotuję około 15 minut do miękkości
- Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
Przygotowanie
pozostałych składników :
- Wystudzoną fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki o długości około 2 cm i wrzucam do salaterki .
- Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do salaterki .
- Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w dużą kostkę , dodaję do sałatki .
- Czerwoną fasolę odsączam z zalewy i dodaję do sałatki .
- Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do sałatki .
Składniki
sałatki mam już przygotowane w salaterce teraz przygotuję sos:
- Czosnek przeciskam przez praskę .
- Do miseczki daję olej , śmietanę , koncentrat pomidorowy , czosnek , ocet , cukier , pieprz cayenne , dodatkowo doprawiłam dwiema sporymi szczyptami pieprzu prawdziwego i dużą szczyptą soli , wszystko razem dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Tak
przygotowanym sosem polewam sałakę i całość dokładnie mieszam ,
sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam jeszcze solą i pieprzem
i jeszcze raz mieszam .
Pikantna
sałatka z fasolki szparagowej jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
U mnie fasolka ładnie obrodziła, czas pomyśleć o zapasach na zimę.
OdpowiedzUsuńZapisałam sobie, zrobię do zabrania do pracy.
OdpowiedzUsuń