Witam
serdecznie
Propozycja
na bardzo smaczną i zdrową sałatkę z ryżem i serem feta .
Może stanowić samodzielny posiłek idealnie nadaje się do pracy
lub kolację :)
Będziemy
potrzebować :
300
g ryżu
250
g fasolki szparagowej ( żółtej lub zielonej )
1
strąk papryki czerwonej
1
puszka kukurydzy 400 g
1
kostka sera feta 270 g
200
g szynki
3
łyżki oleju lub oliwy
sól
do smaku
duża
szczypta imbiru mielonego
Link do filmu z przygotowania : Sałatki z ryżem i serem feta
Przygotowanie
:
- Fasolkę szparagową oczyszczam , odcinam końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to je zdejmuję . Tak oczyszczoną fasolkę płuczę pod bieżącą wodą i gotuję - Wrzucam do lekko posolonej i posłodzonej gotującej się wody i gotuję około 15 minut do miękkości .
- Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
- Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia .
Ryż
i fasolkę mam już zimną teraz przygotuję sałatkę :
- Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek , kroję w nie za dużą kostkę .
- Kukurydze odsączam na durszlaku z zalewy .
- Ser feta kroję w kostkę .
- Szynkę kroję w kostkę .
- Zimną fasolkę szparagową kroję na kawałki o długości około 3 cm .
- Teraz do miski daję zimny ryż , pokrojone i przygotowane składniki doprawiam solą ( należy pamiętać że ser feta jest słony i nie należy dużo solić ) , dużą szczyptą mielonego imbiru i polewam olejem .
- Składniki sałatki dokładnie mieszam – sałatka ryżowa z serem feta jest gotowa .
Sałatka
z ryżem i serem feta jest gotowa można podawać . Życzę smacznego
.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz