Nowe Przepisy

niedziela, 20 lipca 2014

Sałatka z Ryżem i Serem Feta


Witam serdecznie
Propozycja na bardzo smaczną i zdrową sałatkę z ryżem i serem feta . Może stanowić samodzielny posiłek idealnie nadaje się do pracy lub kolację :)

Będziemy potrzebować :

300 g ryżu
250 g fasolki szparagowej ( żółtej lub zielonej )
1 strąk papryki czerwonej
1 puszka kukurydzy 400 g
1 kostka sera feta 270 g
200 g szynki
3 łyżki oleju lub oliwy
sól do smaku
duża szczypta imbiru mielonego

Link do filmu z przygotowania : Sałatki z ryżem i serem feta 



Przygotowanie :
  1. Fasolkę szparagową oczyszczam , odcinam końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to je zdejmuję . Tak oczyszczoną fasolkę płuczę pod bieżącą wodą i gotuję - Wrzucam do lekko posolonej i posłodzonej gotującej się wody i gotuję około 15 minut do miękkości .
  2. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia .

Ryż i fasolkę mam już zimną teraz przygotuję sałatkę :
  1. Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek , kroję w nie za dużą kostkę .
  2. Kukurydze odsączam na durszlaku z zalewy .
  3. Ser feta kroję w kostkę .
  4. Szynkę kroję w kostkę .
  5. Zimną fasolkę szparagową kroję na kawałki o długości około 3 cm .
  6. Teraz do miski daję zimny ryż , pokrojone i przygotowane składniki doprawiam solą ( należy pamiętać że ser feta jest słony i nie należy dużo solić ) , dużą szczyptą mielonego imbiru i polewam olejem .
  7. Składniki sałatki dokładnie mieszam – sałatka ryżowa z serem feta jest gotowa .
Sałatka z ryżem i serem feta jest gotowa można podawać . Życzę smacznego .


Pozdrawiam Babcia Ewa 




Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.