Nowe Przepisy

sobota, 31 maja 2014

Racuchy z Truskawkami – placki z truskawkami

placki z truskawkami
Witam serdecznie
Mamy sezon na truskawki więc zaproponuję przepis na pyszne racuszki z truskawkami, są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 18 racuchów

400 g mąki pszennej
300 g truskawek
150 ml mleka
400 g jogurtu naturalnego
3 jajka
3 łyżki  cukru kryształ lub brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania gotowych placków


Link do filmu z przepisem: Placki z truskawkami 


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto :
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto oprócz truskawek - mąkę, mleko, jogurt, jajka, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko razem dokładnie miksuję (można również wymieszać łyżką lub rózgą)
  2. Ciasto po wymieszaniu powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – ciasto jest gotowe .
Teraz pokroję truskawki :
  1. Oczyszczone z szypułek, umyte i osączone truskawki kroję w nie za dużą kostkę.
  1. Pokrojone dodaję do ciasta i całość dokładnie mieszam.

Smażenie racuchów z truskawkami :
  1. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam po dużej łyżce ciasta i smażę z obydwu stron na złoty kolor, po usmażeniu kładę placki na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
  2. Usmażone można posypać cukrem pudrem i podać ze śmietaną lub tylko posypać cukrem pudrem.
Racuchy z truskawkami są gotowe . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  

piątek, 30 maja 2014

Dżem Truskawkowy z Miodem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem truskawkowy z dodatkiem miodu ,w tamtym roku robiłam dżem truskawkowy trochę inny , tym razem wypróbowałam inny przepis i wyszedł równie dobry .

środa, 28 maja 2014

Makaron z Boczkiem


Witam serdecznie
Propozycja na szybki i pyszny obiad z makaronu i boczku .

niedziela, 25 maja 2014

Domowa Lemoniada z Imbirem


Witam serdecznie
Propozycja na orzeźwiającą i do tego bardzo zdrową lemoniadę z imbirem .

sobota, 24 maja 2014

Mus Bananowy


Witam serdecznie
Propozycja na prosty i smaczny mus bananowy z kaszą manną . Idealnie nadaje się na podwieczorek dla niejadka i nie tylko :)

Domowa Lemoniada z Cytrusów


Witam serdecznie
Propozycja na orzeźwiającą i gaszącą pragnienie lemoniadę z cytrusów z dodatkiem imbiru .

czwartek, 22 maja 2014

Pierogi z Brokułem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z brokułem dla osób lubiących brokuł.

Będziemy potrzebować:
proporcje na około 25 pierogów

na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml wrzątku
1 łyżka stołowa oleju
szczypta soli

na farsz:
300 g brokułu
130 g białego sera
60 g żółtego sera
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (można dać więcej)
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania : Pierogów z brokułem


Przygotowanie :
Najpierw gotuję brokuł.
Brokuł wrzucam do gotującej się wody lekko osolonej i posłodzonej i gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 5 minut. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia

W tym czasie gdy gotuję brokuł przygotuję ciasto na pierogi:
  1. Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę
  2. wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły
  3. Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa (jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie )
  4. Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką  lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam żeby odpoczęło na około 30 minut.
Przepisy na ciasto na pierogi:
 Przygotowanie ciasta na pierogi bez jajek 
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:

Ciasto gotowe , brokuł wystudzony teraz przygotuję farsz:
  1. Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach.
  2. Do miski daję brokuł i rozdrabniam blenderem na papkę – jeżeli nie mamy blendera brokuł możemy rozgnieść widelcem.
  1. Do rozdrobnionego brokułu dodaję żółty ser, biały ser, czosnek, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszam tak żeby powstała masa – sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam. Farsz jest gotowy.


Farsz i ciasto mam gotowe , czas na lepienie pierogów:
  1. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki (można szklanką lub foremką).
  2. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
  1. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .
  2. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała

Gotowanie pierogów z brokułem:
  1. Pierogi wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i od ponownego zagotowania się wody gotuję je około 3 minut
  2. Na patelni roztapiam masło
  3. Po wyjęciu ugotowanych pierogów polewam je roztopionym masłem .

Pierogi z brokułem są gotowe można podawać Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek

ciasto na pierogi bez jajek
Witam serdecznie
Przepis na przygotowanie ciasta na pierogi bez jajek. Ciasto jest bardzo elastyczne można je bardzo cienko rozwałkować a po ugotowaniu miękkie i bardzo smaczne. Można z niego robić pierogi każdego rodzaju idealnie nadaje się do mięsnych, ruskich, warzywnych jak i owocowych.

Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować:

Z podanych proporcji ciasta, wyjdzie około 25 szt pierogów

300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
150 ml wrzątku (150 g)
1 łyżka oleju (około 15 ml)
szczypta soli


Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi bez jajek



Przygotowanie:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Na początku składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat.


Ciasto wyrabiam na blacie przez około 4 minuty, aż stanie się gładkie, lśniące i elastyczne.


Następnie ciasto zawijam w folię spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski i nakryć ściereczką.

Po 30 minutach:
Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i lepię pierogi.


Pierogi z takim rodzajem ciasta gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, pierogi wrzucam do gotującej się wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 3 minut.


Życzę udanego lepienia pierogów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



wtorek, 20 maja 2014

Deser Bananowy z Bitą Śmietaną


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na przepyszny deser bananowy z bitą śmietaną .

Przepis na Ciastka Ananasowe


Witam serdecznie
Pokażę jak upiec pyszne ciastka z ananasem , są bardzo proste w wykonaniu .

poniedziałek, 19 maja 2014

Kotlety Mielone z Kapustą


Witam serdecznie
Propozycja na kotlety mielone z białą kapustą . Troszkę dłużej się je robi ale są równie dobre jak tradycyjne a mała odmiana w kuchni nie zaszkodzi :)

Surówka z Młodej Kapusty


Witam serdecznie
Prosta i zdrowa propozycja na smaczną surówkę z młodej kapusty idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu .

czwartek, 15 maja 2014

Zapiekanka Ziemniaczana z Piersią Kurczaka


Witam serdecznie
Propozycja na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z piersią kurczaka . Jest trochę pracochłonna ale za to bardzo smaczna .

wtorek, 13 maja 2014

Pierogi ze Szpinakiem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi ze szpinakiem. Jeżeli jeszcze ktoś nie robił takich pierogów, to warto spróbować, ponieważ pierogi są bardzo smaczne. 

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wychodzi około 22 pierogi

na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml wrzącej wody
1 łyżka stołowa oleju
szczypta soli

na farsz:
250 g świeżego szpinaku
125 g białego sera
50 g żółtego sera
do smaku szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

masło do polania ugotowanych pierogów
opcjonalnie jeżeli lubimy to do masła można dodać kilka listków świeżej lub suszonej szałwii.


Link do filmu z przygotowania : Pierogi ze szpinakiem 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
  1. Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę, wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły.
  2. Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie).
  3. Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Najpierw przygotuję ciasto – ciasto przygotowałam według tego przepisu
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:


Ciasto odpoczywa , teraz przygotuję farsz
  1. Dokładnie wypłukany szpinak wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i go gotuję około 4 minut.
  2. Ugotowany szpinak odcedzam na sicie (durszlaku) i go dokładnie osączam z wody.

  3. Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach, odsączony i wystudzony szpinak drobno siekam.
  1. Teraz do miski daję biały ser i rozkruszam widelcem
  2. dodaję szpinak, żółty, ser, gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem
  3. i wszystko razem dokładnie mieszam tak zęby powstała masa.

Farsz i ciasto mam gotowe, czas na lepienie pierogów:
  1. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów
  2. z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką )
  1. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
  2. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku), brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka.
  1. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała.
Gotowanie pierogów ze szpinakiem :
  1. Pierogi wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i od ponownego zagotowania się wody gotuję je około 3 minut
  2. Na patelni roztapiam masło
  3. Po wyjęciu ugotowanych pierogów polewam je roztopionym masłem.
Pierogi ze szpinakiem są gotowe można podawać Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

piątek, 9 maja 2014

Łazanki z kapustą kiszoną


Witam serdecznie
Jak przygotować łazanki chyba każdy wie Ja pokażę w jaki sposób przygotowuję najprostsze łazanki z kapustą kiszoną, może komuś się przyda przepis i spróbuje zrobić jeżeli jeszcze ich nie robił :)

wtorek, 6 maja 2014

Pierś z Kurczaka w Sosie Słodko – Kwaśnym


Witam serdecznie
Propozycja na obiad dla osób lubiących orientalne smaki , filet z piersi kurczaka w sosie słodko kwaśnym . Sos własnej roboty nie ze słoika :)

poniedziałek, 5 maja 2014

Tiramisu z Ananasem bez jajek


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne tiramisu bez jajek z ananasem . Jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno będzie smakować osobom lubiącym ananasy :)

piątek, 2 maja 2014

Kruche Ciasto z Rabarbarem


Witam serdecznie
Przepis na proste ciasto z rabarbarem pod kołderką z białek . Ciasto jest bardzo dobre nie za słodkie i nie za kwaśne :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.