Witam serdecznie
Propozycja na ciasto na pierogi z mąki
pszennej pełnoziarnistej, ciasto jest bardzo smaczne, łatwo się z
niego lepi pierogi. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować:
Z podanej porcji ciasta wyjdzie około
45 szt pierogów
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
170 ml wrzątku ( 170 g)
1 jajko ( L)
2 łyżki oleju (około 30 ml)
1 łyżeczka soli
informacja:
Ciasto robiłam z różnych rodzai
mąki i w każdym przypadku użyłam tej samej ilości wody, testowałam na mące pszennej
pełnoziarnistej z Lubella oraz na mące z Lidla typ 1850
Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej
Przygotowanie:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję
szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą
łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki
wstępnie się połączą sprawdzam czy ciasto nie jest za suche,
gdyby było to dodaję odrobinę gorącej wody i nadal mieszam. Na
koniec do ciasta dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam tak
aby jajko połączyło się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat i
wyrabiam przez około 4 minuty, aż stanie się gładkie, lśniące i
elastyczne.
Wyrobione ciasto zawijam w folię
spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut
aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski
i nakryć ściereczką.
Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko
podsypanym mąką na grubość około 2-3 milimetrów. Z
rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i
lepię pierogi.
Pierogi z takim rodzajem ciasta gotuję
w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, pierogi wrzucam do
gotującej się wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję około
3 minut.
Życzę udanego lepienia pierogów i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Polecam również zobaczyć przepisy na ciasta na pierogi z jajkiem i bez jajka, link poniżej.
Ciasto na pierogi bez jajek Ciasto na pierogi z jajkiem
Polecam również zobaczyć przepisy na ciasta na pierogi z jajkiem i bez jajka, link poniżej.
Kocham zdrowsze potrawy, ale pierogów z mąki pełnoziarnistej jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
A więc trzeba spróbować, pierogi z tym ciastem są bardzo smaczne
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ostatnio byłam zmuszona zrobić pierogi pół na pół z mąki pełnoziarnistej i uważam, że to najlepsze połączenie! :)
OdpowiedzUsuńZ samej mąki pełnoziarnistej ciasto jest również bardzo smaczne, polecam spróbować
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Kocham pierogi
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
Miło mi, że przepis się podoba
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńNie bardzo jestem przekonana do przetworów pełnoziarnistych, ale ze względu na ich zalety skorzystałam z przepisu na ciasto zrobiłam dzisiaj pierogi z pszennej mąki pełnoziarnistej i farszu z mięsa z rosołu. Kilka nie było całych, ale ogólnie wyszły smaczne. Polecam przepis. Będę z niego korzystać.
OdpowiedzUsuń