Nowe Przepisy

wtorek, 13 maja 2014

Pierogi ze Szpinakiem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi ze szpinakiem . Warto wypróbować jeżeli jeszcze ktoś takich nie robił pierogów i wprowadzić małe urozmaicenie w naszym menu:) . Ciasto przygotowałam odrobinę inaczej niż zazwyczaj i jest naprawdę bardzo dobre i miękkie .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wychodzi około 22 pierogi

na ciasto :
300 g mąki pszennej
150 ml wrzącej wody
1 łyżka stołowa oleju
szczypta soli

na farsz:
250 g świeżego szpinaku
125 g białego sera
50 g żółtego sera
do smaku szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

masło do polania ugotowanych pierogów
opcjonalnie jeżeli lubimy to do masła można dodać kilka listków świeżej lub suszonej szałwii

Link do filmu z przygotowania : Pierogów ze szpinakiem 



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ciasto :
  1. Do miski wsypuję mąkę dodaję sól , olej i wrzącą wodę
  2. wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły
  3. Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie )
  4. Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką i odstawiam żeby odpoczęło

Ciasto odpoczywa , teraz przygotuję farsz
  1. Dokładnie wypłukany szpinak wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i go gotuję około 4 minut .
  2. Ugotowany szpinak odcedzam na sicie (durszlaku) i go dokładnie osączam z wody
  3. Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach
  4. Odsączony i wystudzony szpinak drobno siekam
  5. Teraz do miski daję biały ser i rozkruszam widelcem
  6. dodaję szpinak , żółty , ser , gałkę muszkatołową i doprawiam solą , pieprzem
  7. i wszystko razem dokładnie mieszam tak zęby powstała masa .

Farsz i ciasto mam gotowe , czas na lepienie pierogów :)
  1. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów
  2. z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką )
  3. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu
  4. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka .
  5. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała
Gotowanie pierogów ze szpinakiem :
  1. Pierogi wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i od ponownego zagotowania się wody gotuję je około 3 minut
  2. Na patelni roztapiam masło
  3. Po wyjęciu ugotowanych pierogów polewam je roztopionym masłem .

Pierogi ze szpinakiem są gotowe można podawać Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






6 komentarzy :

  1. Pyszne Twoje pierogi- uwielbiam ze szpinakiem, a ciasto zawsze robię z olejem lub stopionym masłem- takie mi najlepiej smakuje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham robić i jeść pierogi ze szpinakiem, to też ulubione mojej wnuczki Zosi, bardzo często robię, nawet zimą, podobnie jak Ty , Ewo, daję twaróg, zamiast gałki muszk.- czosnek, ale fajnie jest dodać żółtego sera , to dobry "lepik"do nadzienia.
    Linkuję moje pierożki... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pierogi na słono i na słodko. Kuszące i wiosenne danie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj robiłam były smaczne taki inny farsz szpinakowy niż jadłam dotychczas dzieciom tez zasmakowały . Uwielbiam Pani przepisy jest Pani taka dokładna i wszystko Pani dokładnie opisuje i pokazuje i to w Pani uwielbiam :) Dzięki Pani od kilku lat robie pyszne ciasto na pierogi bez jajek którym wszyscy sie zachwycają że takie smaczne i mięciutkie BaBciu Ewo Kocham Cię :) i twoje przepisy hihih... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pierogi smakowały całej rodzinie. Dziękuję za tak miłe słowa i jest mi niezmiernie miło że przepisy się przydają.
      Pozdrawiam bardzo serdecznie i jeszcze raz dziękuję za tak miły komentarz ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.