Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi ze
szpinakiem. Jeżeli jeszcze ktoś nie
robił takich pierogów, to warto spróbować, ponieważ pierogi są bardzo smaczne.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wychodzi około 22
pierogi
na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml wrzącej wody
1 łyżka stołowa oleju
szczypta soli
na farsz:
250 g świeżego szpinaku
125 g białego sera
50 g żółtego sera
do smaku szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
masło do polania ugotowanych pierogów
opcjonalnie jeżeli lubimy to do masła
można dodać kilka listków świeżej lub suszonej szałwii.
Link do filmu z przygotowania : Pierogi ze szpinakiem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
- Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę, wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły.
- Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie).
- Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Najpierw przygotuję ciasto – ciasto
przygotowałam według tego przepisu
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
Ciasto odpoczywa , teraz przygotuję farsz
- Dokładnie wypłukany szpinak wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i go gotuję około 4 minut.
- Ugotowany szpinak odcedzam na sicie (durszlaku) i go dokładnie osączam z wody.
- Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach, odsączony i wystudzony szpinak drobno siekam.
- Teraz do miski daję biały ser i rozkruszam widelcem
- dodaję szpinak, żółty, ser, gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem
- i wszystko razem dokładnie mieszam tak zęby powstała masa.
Farsz i ciasto mam gotowe, czas na
lepienie pierogów:
- Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów
- z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką )
- Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
- Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku), brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka.
- Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała.
Gotowanie pierogów ze szpinakiem :
- Pierogi wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i od ponownego zagotowania się wody gotuję je około 3 minut
- Na patelni roztapiam masło
- Po wyjęciu ugotowanych pierogów polewam je roztopionym masłem.
Pierogi ze szpinakiem są gotowe można
podawać Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńPyszne Twoje pierogi- uwielbiam ze szpinakiem, a ciasto zawsze robię z olejem lub stopionym masłem- takie mi najlepiej smakuje. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńKocham robić i jeść pierogi ze szpinakiem, to też ulubione mojej wnuczki Zosi, bardzo często robię, nawet zimą, podobnie jak Ty , Ewo, daję twaróg, zamiast gałki muszk.- czosnek, ale fajnie jest dodać żółtego sera , to dobry "lepik"do nadzienia.
OdpowiedzUsuńLinkuję moje pierożki... Pozdrawiam serdecznie
Bardzo lubię pierogi na słono i na słodko. Kuszące i wiosenne danie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam były smaczne taki inny farsz szpinakowy niż jadłam dotychczas dzieciom tez zasmakowały . Uwielbiam Pani przepisy jest Pani taka dokładna i wszystko Pani dokładnie opisuje i pokazuje i to w Pani uwielbiam :) Dzięki Pani od kilku lat robie pyszne ciasto na pierogi bez jajek którym wszyscy sie zachwycają że takie smaczne i mięciutkie BaBciu Ewo Kocham Cię :) i twoje przepisy hihih... :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pierogi smakowały całej rodzinie. Dziękuję za tak miłe słowa i jest mi niezmiernie miło że przepisy się przydają.
UsuńPozdrawiam bardzo serdecznie i jeszcze raz dziękuję za tak miły komentarz ♥ ♥ ♥
Świetny przepis ja dodaje jeszcze ząbek czosnku :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba.
Usuń