Nowe Przepisy

wtorek, 13 maja 2014

Pierogi ze Szpinakiem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi ze szpinakiem. Jeżeli jeszcze ktoś nie robił takich pierogów, to warto spróbować, ponieważ pierogi są bardzo smaczne. 

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wychodzi około 22 pierogi

na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml wrzącej wody
1 łyżka stołowa oleju
szczypta soli

na farsz:
250 g świeżego szpinaku
125 g białego sera
50 g żółtego sera
do smaku szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

masło do polania ugotowanych pierogów
opcjonalnie jeżeli lubimy to do masła można dodać kilka listków świeżej lub suszonej szałwii.


Link do filmu z przygotowania : Pierogi ze szpinakiem 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
  1. Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę, wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły.
  2. Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie).
  3. Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Najpierw przygotuję ciasto – ciasto przygotowałam według tego przepisu
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:


Ciasto odpoczywa , teraz przygotuję farsz
  1. Dokładnie wypłukany szpinak wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i go gotuję około 4 minut.
  2. Ugotowany szpinak odcedzam na sicie (durszlaku) i go dokładnie osączam z wody.

  3. Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach, odsączony i wystudzony szpinak drobno siekam.
  1. Teraz do miski daję biały ser i rozkruszam widelcem
  2. dodaję szpinak, żółty, ser, gałkę muszkatołową i doprawiam solą, pieprzem
  3. i wszystko razem dokładnie mieszam tak zęby powstała masa.

Farsz i ciasto mam gotowe, czas na lepienie pierogów:
  1. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów
  2. z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką )
  1. Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
  2. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku), brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka.
  1. Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała.
Gotowanie pierogów ze szpinakiem :
  1. Pierogi wrzucam do lekko osolonej i gotującej się wody i od ponownego zagotowania się wody gotuję je około 3 minut
  2. Na patelni roztapiam masło
  3. Po wyjęciu ugotowanych pierogów polewam je roztopionym masłem.
Pierogi ze szpinakiem są gotowe można podawać Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

6 komentarzy :

  1. Pyszne Twoje pierogi- uwielbiam ze szpinakiem, a ciasto zawsze robię z olejem lub stopionym masłem- takie mi najlepiej smakuje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham robić i jeść pierogi ze szpinakiem, to też ulubione mojej wnuczki Zosi, bardzo często robię, nawet zimą, podobnie jak Ty , Ewo, daję twaróg, zamiast gałki muszk.- czosnek, ale fajnie jest dodać żółtego sera , to dobry "lepik"do nadzienia.
    Linkuję moje pierożki... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pierogi na słono i na słodko. Kuszące i wiosenne danie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj robiłam były smaczne taki inny farsz szpinakowy niż jadłam dotychczas dzieciom tez zasmakowały . Uwielbiam Pani przepisy jest Pani taka dokładna i wszystko Pani dokładnie opisuje i pokazuje i to w Pani uwielbiam :) Dzięki Pani od kilku lat robie pyszne ciasto na pierogi bez jajek którym wszyscy sie zachwycają że takie smaczne i mięciutkie BaBciu Ewo Kocham Cię :) i twoje przepisy hihih... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pierogi smakowały całej rodzinie. Dziękuję za tak miłe słowa i jest mi niezmiernie miło że przepisy się przydają.
      Pozdrawiam bardzo serdecznie i jeszcze raz dziękuję za tak miły komentarz ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.