Nowe Przepisy

czwartek, 15 maja 2014

Zapiekanka Ziemniaczana z Piersią Kurczaka

Witam serdecznie
Propozycja na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z piersią kurczaka . Jest trochę pracochłonna ale za to bardzo smaczna .

Będziemy potrzebować :

1 kg ziemniaków
około 600 g piersi z kurczaka
200 g sera żółtego
2 strąki czerwonej papryki
100 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
1 kubek 400 g śmietany
3 jajka
1 średnia cebula
sól , pieprz do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie :
  1. Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie około 15 minut ( zależy od odmiany ziemniaków ) tak żeby były podgotowane ale nie do końca ugotowane .
  2. Po podgotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia
Ziemniaki się gotują teraz przygotuję pozostałe składniki zapiekanki ziemniaczanej:
  1. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
  2. następnie kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm
  3. Obraną cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki
  4. Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach
  5. Umytą i osączoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę
Składniki mam przygotowane teraz będę je smażyła:
  1. Na patelni podsmażam około 5 minut paprykę z cebulą
  2. następnie dodaję pierś z kurczaka , mieszam i wszystko razem smażę około 15 minut
  3. po 15 minutach dodaję przecier pomidorowy doprawiam solą , pieprzem i smażę jeszcze około 15 minut – jeżeli dodajemy koncentrat pomidorowy to smażymy troszkę krócej
Przygotowanie sosu :
  1. W misce mieszam śmietanę z jajkami żeby się ładnie połączyły
  2. następnie doprawiam solą , pieprzem i dodaję starty ser
  3. Całość dokładnie mieszam
Końcowe przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z piersią kurczaka
  1. Wystudzone ziemniaki kroję w talarki
  2. Teraz na dno naczynia układam około 3/4 ziemniaków (jeden koło drugiego )
  3. na ziemniaki nakładam usmażoną pierś z kurczaka z papryką i cebulą
  4. i na górę układam pozostałe ziemniaki jeden koło drugiego
  5. Całość polewam równomiernie sosem
Pieczenie zapiekanki :
  1. Naczynia nie nakrywam , wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę
  2. Zapiekam około 35 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu
Zapiekanka ziemniaczana z piersią kurczaka jest gotowa można podawać . Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  







11 komentarzy :

  1. Ewunia ale Ty sobie moja droga dogadzasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie pyszności zakmnięte pod zrumienioną pierzynką serową.
    Zapiekanki mają tę zaletę,że nie ucieka z nich aromat w powietrze i dlatego są takie lubiane, bo mają skondensowany smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudownie wygląda ta zapiekaneczka :) sos do polewania jest mi dobrze znany :) zjadłabym ze smakiem, ale się teraz muszę oszczędzać :) jednak przyjdzie czas, ze ją z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a co to za śmietana ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis genialny , zapiekanka wyszła znakomita. Z pewnością nie raz go powtórzę ;-) Mam tylko pytanie , jak Pani podgrzewa zapiekankę w piekarniku ? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że zapiekanka smakowała, a odnośnie odgrzewania, to najczęściej odgrzewam na patelni (tylko że wtedy składniki są wymieszane) ale można również odgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. W zależności od apetytu ale na 5-6 porcji powinno wystarczyć
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Po raz kolejny sukces kulinarny, dzięki Pani wspaniałym przepisom, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.