Witam
serdecznie
Propozycja
na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z piersią kurczaka . Jest
trochę pracochłonna ale za to bardzo smaczna .
Będziemy potrzebować :
1
kg ziemniaków
około
600 g piersi z kurczaka
200
g sera żółtego
2
strąki czerwonej papryki
100
ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
1
kubek 400 g śmietany
3
jajka
1
średnia cebula
sól
, pieprz do smaku
olej
do smażenia
Przygotowanie
:
- Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie około 15 minut ( zależy od odmiany ziemniaków ) tak żeby były podgotowane ale nie do końca ugotowane .
- Po podgotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia
Ziemniaki
się gotują teraz przygotuję pozostałe składniki zapiekanki
ziemniaczanej:
- Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
- następnie kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm
- Obraną cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki
- Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach
- Umytą i osączoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę
Składniki
mam przygotowane teraz będę je smażyła:
- Na patelni podsmażam około 5 minut paprykę z cebulą
- następnie dodaję pierś z kurczaka , mieszam i wszystko razem smażę około 15 minut
- po 15 minutach dodaję przecier pomidorowy doprawiam solą , pieprzem i smażę jeszcze około 15 minut – jeżeli dodajemy koncentrat pomidorowy to smażymy troszkę krócej
Przygotowanie
sosu :
- W misce mieszam śmietanę z jajkami żeby się ładnie połączyły
- następnie doprawiam solą , pieprzem i dodaję starty ser
- Całość dokładnie mieszam
Końcowe
przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z piersią kurczaka
- Wystudzone ziemniaki kroję w talarki
- Teraz na dno naczynia układam około 3/4 ziemniaków (jeden koło drugiego )
- na ziemniaki nakładam usmażoną pierś z kurczaka z papryką i cebulą
- i na górę układam pozostałe ziemniaki jeden koło drugiego
- Całość polewam równomiernie sosem
Pieczenie
zapiekanki :
- Naczynia nie nakrywam , wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę
- Zapiekam około 35 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu
Zapiekanka
ziemniaczana z piersią kurczaka jest gotowa można podawać . Życzę
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Ewunia ale Ty sobie moja droga dogadzasz :)
OdpowiedzUsuńtak troszeczkę :)
UsuńJak ja lubię takie pyszności zakmnięte pod zrumienioną pierzynką serową.
OdpowiedzUsuńZapiekanki mają tę zaletę,że nie ucieka z nich aromat w powietrze i dlatego są takie lubiane, bo mają skondensowany smak.
Ale cudownie wygląda ta zapiekaneczka :) sos do polewania jest mi dobrze znany :) zjadłabym ze smakiem, ale się teraz muszę oszczędzać :) jednak przyjdzie czas, ze ją z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńa co to za śmietana ?
OdpowiedzUsuńNajzwyklejsza może być 12% , 18%
UsuńPrzepis genialny , zapiekanka wyszła znakomita. Z pewnością nie raz go powtórzę ;-) Mam tylko pytanie , jak Pani podgrzewa zapiekankę w piekarniku ? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło mi że zapiekanka smakowała, a odnośnie odgrzewania, to najczęściej odgrzewam na patelni (tylko że wtedy składniki są wymieszane) ale można również odgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
ile to porcji?
OdpowiedzUsuńW zależności od apetytu ale na 5-6 porcji powinno wystarczyć
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Po raz kolejny sukces kulinarny, dzięki Pani wspaniałym przepisom, dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń