Nowe Przepisy

poniedziałek, 19 maja 2014

Kotlety Mielone z Kapustą


Witam serdecznie
Propozycja na kotlety mielone z białą kapustą . Troszkę dłużej się je robi ale są równie dobre jak tradycyjne a mała odmiana w kuchni nie zaszkodzi :)


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 12 kotletów

około 1 kg białej kapusty
500 g mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 średnia cebula
bułka tarta
sól , pieprz

olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania : Kotletów mielonych z kapustą 



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję kapustę :
  1. Kapustę drobno siekam
  2. posiekaną przekładam do garnka zalewam wodą tak żeby była przykryta i lekko solę
  3. kapustę gotuję do miękkości następnie odcedzam i po wystygnięciu mocno odciskam .
  4. W czasie gdy gotuję kapustę podsmażam cebulę
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni tak żeby się lekko zrumieniła

Końcowe przygotowanie kotletów mielonych z kapustą :
  1. Do miski z mięsem mielonym dodaję dobrze odciśniętą kapustę , jajko , cebulę , mąkę ziemniaczaną doprawiam solą , pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszam .
  2. Na początku mieszam łyżką następnie masę wyrabiam dłonią , po połączeniu się składników sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam i dokładnie mieszam .
  3. Z tak przygotowanej masy formuję kotlety mielone – do dłoni biorę trochę masy formuję kulkę następnie delikatnie spłaszczam i obtaczam dokładnie z każdej strony w bułce tartej .
  4. Tak uformowane kotlety smażę na patelni z rozgrzanym tłuszczem na lekko brązowy kolor z obydwu stron .
Kotlety mielone z kapustą są gotowe można je podawać z ziemniaczkami , ryżem lub pieczywem Życzę smacznego .


Pozdrawiam Babcia Ewa  






5 komentarzy :

  1. Też robię czasami. Mnie smakują. Narobiłaś mi takiej ochoty. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię czasem podobnie, ale u mnie wolą z kiszoną kapustą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jak nadchodzi sezon to młodą kapustę zjadamy w dużych ilościach- taka nam najbardziej smakuje i dodaję ją prawie do wszystkiego, więc czemu nie do mielonego?
    w/g mnie to pyszna propozycja
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te kotlety tez boskie.Kupe lat juz nie jadlam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jutuberski bełkot o sprawach smacznych i smaczniejszych:)podgladam i Panią Weronikę i gotująca babcię regularnie na yt!!pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.