Nowe Przepisy

wtorek, 6 maja 2014

Pierś z Kurczaka w Sosie Słodko – Kwaśnym

Witam serdecznie
Propozycja na obiad dla osób lubiących orientalne smaki, filet z piersi kurczaka w sosie słodko kwaśnym. Sos własnej roboty nie ze słoika.


Będziemy potrzebować :

na sos :
1 duży strąk czerwonej papryki
80 g cukru kryształ
250 ml przecieru pomidorowego
4 plastry ananasa z puszki
90 ml wody
80 ml białego octu winnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżkę mąki pszennej
sól do smaku
olej do smażenia

na pierś z kurczaka:
około 600 g filetu z piersi kurczaka
80 g mąki pszennej
125 ml wody
szczypta soli
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania : Piersi z kurczaka w sosie słodko kwaśnym


Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania sosu:
  1. Paprykę dokładnie myję, przekrawam wzdłuż na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w nie za duże kawałki (takie około 1 cm – 1,5cm).
  2. Odsączonego ananasa kroję w mniejsze kawałki (wielkości około 1 cm).

  3. Teraz na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam około 20 minut paprykę z ananasem.

  4. Następnie dodaję przecier pomidorowy, sos sojowy, ocet, cukier i wszystko razem dokładnie mieszam i całość duszę jeszcze około 15 minut.

  5. Aby zagęścić sos do miseczki z mąką dodaję wodę i dokładnie mieszam żeby nie było grudek.
  1. Po 15 minutach duszenia dodaję rozmieszaną mąkę z wodą , mieszam doprowadzam do wrzenia i podgrzewam jeszcze około 2 minut, następnie zakręcam gaz sos jest gotowy.


W między czasie gdy przygotowuję sos przygotowuję pierś z kurczaka:
  1. Pierś z kurczaka dokładnie myję,  oczyszczam z białych błonek i chrząstek jeżeli takie są. 
  2. Oczyszczoną pierś kroję w nie za duże kawałki (około 2 – 3 cm)
  3. Teraz przygotuję ciasto w którym będę zanurzała kawałki piersi przed smażeniem.
  1. Do miski z mąką dodaję wodę, szczyptę soli i wszystko razem mieszam
  2. W tak przygotowanym cieście namaczam kawałki piersi kurczaka i smażę na złoty kolor z każdej strony, usmażone układam na papierowym ręczniku żeby odsączyć z oleju.
Końcowe przygotowanie piersi z kurczaka w sosie słodko kwaśnym:
  1. Usmażoną pierś z kurczaka dodaję do sosu wszystko razem mieszam i doprawiam solą, całość podgrzewam około 5 minut, zakręcam gaz danie jest gotowe.

Pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym jest gotowa można podawać z ryżem , drobnym makaronem lub pieczywem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

3 komentarze :

  1. Danie pierwsza klasa :) Pyszności !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie takiego kurczaka lubię...wyraźnego i z charakterem :) pozdrawiam Ewunia

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się Babciu ten przepis i skorzystam z niego, ale zamiast piersi wolę mięso z udek. U mnie piersi nie mają powodzenia, ale teraz myślę też, że nadawałyby się również polędwiczki drobiowe- też będzie pysznie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.