Witam serdecznie
Propozycja na obiad dla osób lubiących
orientalne smaki, filet z piersi kurczaka w sosie słodko kwaśnym. Sos własnej roboty nie ze słoika.
Będziemy potrzebować :
na sos :
1 duży strąk czerwonej papryki
80 g cukru kryształ
250 ml przecieru pomidorowego
4 plastry ananasa z puszki
90 ml wody
80 ml białego octu winnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżkę mąki pszennej
sól do smaku
olej do smażenia
na pierś z kurczaka:
około 600 g filetu z piersi kurczaka
80 g mąki pszennej
125 ml wody
szczypta soli
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania : Piersi z kurczaka w sosie słodko kwaśnym
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania sosu:
- Paprykę dokładnie myję, przekrawam wzdłuż na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w nie za duże kawałki (takie około 1 cm – 1,5cm).
- Odsączonego ananasa kroję w mniejsze kawałki (wielkości około 1 cm).
- Teraz na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam około 20 minut paprykę z ananasem.
- Następnie dodaję przecier pomidorowy, sos sojowy, ocet, cukier i wszystko razem dokładnie mieszam i całość duszę jeszcze około 15 minut.
- Aby zagęścić sos do miseczki z mąką dodaję wodę i dokładnie mieszam żeby nie było grudek.
- Po 15 minutach duszenia dodaję rozmieszaną mąkę z wodą , mieszam doprowadzam do wrzenia i podgrzewam jeszcze około 2 minut, następnie zakręcam gaz sos jest gotowy.
W między czasie gdy przygotowuję sos przygotowuję pierś z kurczaka:
- Pierś z kurczaka dokładnie myję, oczyszczam z białych błonek i chrząstek jeżeli takie są.
- Oczyszczoną pierś kroję w nie za duże kawałki (około 2 – 3 cm)
- Teraz przygotuję ciasto w którym będę zanurzała kawałki piersi przed smażeniem.
- Do miski z mąką dodaję wodę, szczyptę soli i wszystko razem mieszam
- W tak przygotowanym cieście namaczam kawałki piersi kurczaka i smażę na złoty kolor z każdej strony, usmażone układam na papierowym ręczniku żeby odsączyć z oleju.
Końcowe przygotowanie piersi z
kurczaka w sosie słodko kwaśnym:
- Usmażoną pierś z kurczaka dodaję do sosu wszystko razem mieszam i doprawiam solą, całość podgrzewam około 5 minut, zakręcam gaz danie jest gotowe.
Pierś z kurczaka w sosie słodko
kwaśnym jest gotowa można podawać z ryżem , drobnym makaronem lub
pieczywem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Danie pierwsza klasa :) Pyszności !!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego kurczaka lubię...wyraźnego i z charakterem :) pozdrawiam Ewunia
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Babciu ten przepis i skorzystam z niego, ale zamiast piersi wolę mięso z udek. U mnie piersi nie mają powodzenia, ale teraz myślę też, że nadawałyby się również polędwiczki drobiowe- też będzie pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.