Nowe Przepisy

wtorek, 26 lutego 2013

Babeczki Kruche z Pastą Serową


Witam Serdecznie
Dzisiaj tez trochę po eksperymentowałam ze śniadaniem i przygotowałam babeczki z kruchego ciasta tylko że nie ze zwykłej mąki a razowej pszennej i na wierzch pasta z dodatkami z białego sera . Przygotowanie jest trochę praco chłonne ale zawsze coś innego .

sobota, 23 lutego 2013

Makaron z Tuńczykiem i Brokułem – Sałatka

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z makaronem, tuńczykiem i brokułem, jest prosta w przygotowaniu, syta i zdrowa. Jeżeli ktoś lubi tuńczyka to na pewno będzie mu smakowała.

Pizza na Cieście Francuskim



Witam Serdecznie
Wczoraj trochę poeksperymentowałam i przygotowałam pizzę ale nie na cieście drożdżowym a na francuskim , muszę przyznać że ciasto było delikatniejsze w jedzeniu niż normalne drożdżowe i pomimo że część była zjedzona na zimno to ciasto nadal było delikatne i miękkie .
Także polecam wypróbowanie takiego sposobu przygotowania pizzy tak dla odmiany .

piątek, 22 lutego 2013

Koktajl z Kiwi i Selera Naciowego



Witam Serdecznie

Znalazłam w internecie ciekawy przepis na koktajl , pisze że odchudzający ale czy jest to nie ważne na pewno smaczny i zdrowy :) . Potrzebne były składniki które akurat miałam w lodówce więc postanowiłam go spróbować no i muszę przyznać że jest dobry nie czuć selera tylko kiwi i delikatny posmak miodu .

Rożki Francuskie z Jabłkami



Witam Serdecznie
Znowu zrobiłam coś z ciasta francuskiego :) nie mogę się od niego uwolnić ale pomysły mi się kończą to niedługo zacznę robić inne ciasta :)

czwartek, 21 lutego 2013

Kapuśniaki z Ciasta Francuskiego




Witam Serdecznie
We wcześniejszym wpisie podałam przepis na barszcz czerwony a że do takiego barszczu pasują idealnie kapuśniaczki to teraz opiszę jak je przygotować.

Barszcz Czerwony – czysty



Witam Serdecznie

Będę robiła kapuśniaczki do których idealnie pasuje czysty barszcz czerwony lekko pikantny taki jaki lubię , tutaj opisze jak robię barszcz czerwony a w następnym wpisie kapuśniaczki.

środa, 20 lutego 2013

Deser Bananowy z Serkiem Mascarpone

Deser bananowy z mascarpone

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny i prosty w przygotowaniu deser z bananami i serkiem mascarpone. Deser nie jest bardzo słodki ale bardzo smaczny, polecam wypróbować przepis.

Koktajl z Bananami i Kiwi




Witam Serdecznie

Dzisiaj zrobiłam sobie koktajl z bananami i kiwi , a że w pewnym markecie jest promocja i są tańsze niż zazwyczaj kupiłam więcej i zrobię kilka różnych potraw ( deserów które zaprezentuje na blogu )

sobota, 16 lutego 2013

Koktajl Odmładzający z Selerem


Witam serdecznie
Podzielę się z przepisem na koktajl warzywny. Bardzo pyszny delikatnie pikantny a do tego zdrowy. O właściwościach zdrowotnych soku pomidorowego, czosnku czy selera nie ma co mówić bo każdy wie jak dobrze działają na nasz organizm a do tego usuwają wolne rodniki dzięki czemu stajemy się piękniejsze i zdrowsze :).

czwartek, 14 lutego 2013

Przygotowanie Sosu Beszamelowego



Witam Serdecznie
po raz drugi dzisiaj ale robiłam lazanie a że makaron robię sama to też pokazałam jak go zrobić :) , sos jak i samą lazanie więc umieszczę dzisiaj trzy przepisy . 
Sos Beszamel robię trochę inaczej bo zasmażkę dodaje do gotującego się mleka a nie jak w większości przepisów do zimnego . Zawsze mi wychodzi jest bez grudek dokładnie to widać na filmie w którym pokazałam cały proces przygotowania.
Sos wygląda na lekko żółty ale jest biały pewnie kamera plus światło i dlatego taki kolor na zdjęciach i filmie.

Przygotowanie Ciasta na Makaron Domowy


Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować w prosty sposób makaron domowy który będzie można wykorzystać do różnego rodzaju zup , zapiekanek lub jak ja dzisiaj do lazanii . Przygotowanie ciasta na makaron jest wyjątkowo proste, a satysfakcja że się je samemu zrobiło przeogromna :)



Będziemy potrzebować :

400g mąki pszennej ( poznańskiej )
3 jajka całe
szczypta soli
6 - 8 łyżek wody

Przygotowanie :
do miski wsypujemy mąkę wybijamy jaja , sól mieszamy i stopniowo dodajemy wodę tak aby ciasto nie było za rzadkie  ( ja dodałam np. do tego tylko 6 łyżek ) mieszamy w misce aż wszystkie składniki się połączą ( można użyć robota ) i wykładamy na stolnicę lub blat . 
Następnie dokładnie wyrabiamy dłońmi lub robotem ciasto .
Gdy mamy już wyrobione ciasto wałkujemy je i przygotowujemy do krojenia . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  


niedziela, 10 lutego 2013

Obwarzanki Greckie z Ciastem Francuskim i Ciastem Kruchym




Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam obwarzanki Greckie z dwóch rodzai ciast , pierwszy raz je robiłam i muszę przyznać że są bardzo kruche i delikatne w smaku , zachęcam do wypróbowania przepisu .

sobota, 9 lutego 2013

Pasta z Makreli i Twarogu - Pasta na Kanapki

Pasta na kanapki z makreli i twarogu
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną pastę na kanapki z makreli i twarogu. Pasta jest smaczna, zdrowa więc proponuję wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze takiej pasty na kanaki nie robił.

Będziemy potrzebować:

około 300 g makreli wędzonej
300 g białego sera
6 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
4 jajka ugotowane na twardo
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Pasta z makreli i twarogu



Przygotowanie :

Makrelę obieram dokładnie z ości.
Jajka ścieram na tarce o grubych oczkach.
W misce ucieram ser z jogurtem, do utartego sera dodaję jajka, makrelę, doprawiam solą i pierzem i całość dokładnie mieszam – pasta z makreli jest gotowa.

Pasta na kanapki z makreli i twarogu jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


czwartek, 7 lutego 2013

Chlebki z Kaszy Jaglanej z Ryżem

Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na bardzo ale to bardzo zdrowe chlebki z kaszą jaglaną które zawierają błonnik , witamy z grupy B , PP , magnez , fosfor .

Przepis pochodzi ze strony http://www.instytutirl.com.pl/index6.php . Zachęcam do odwiedzenia tej strony są tam receptury na inne bardzo zdrowe chleby. Postaram się w najbliższym czasie zrobić po kolei wszystkie i umieścić na blogu razem z filmami.



Cytat ze strony http://www.instytutirl.com.pl/index6.php

Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości oraz cukrzycy typu 2. Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. GLUKOZĘ NATURALNĄ z kaszy i ryżu.

PROCES ODZYSKU GLUKOZY WYDŁUŻA SIĘ , Zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom. CHLEB TYPU KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie zaparcia staje się zapomnianym terminem historycznym. Wzdęcia tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość finalnie.


CHLEB Z WYMIENIONYCH SKŁADNIKÓW, TO OBECNIE JEDEN Z NAJZDROWSZYCH . I najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców stanowi podstawowy element energetyczny.”


Na podanej stronie jest więcej napisane o zdrowotnych właściwościach tego chleba.


Będziemy potrzebowali :

400 g kaszy jaglanej
400 g ryżu
150 g otręby owsiane lub pszenne
przyprawy : sól kamienna , kminek , zioła (ja używam ziół prowansalskich)


garnek o pojemności przynajmniej 4l
2,5l wody
miska z zimna wodą (przyda się podczas formowania chlebków)



Przygotowanie:

Do wrzącej wody wsypujemy kaszę jaglaną i ryż i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut . Następnie dodajemy otręby już przy zakręconym gazie , dokładnie wymieszamy ( jeżeli jest za gęste można dodać trochę przegotowanej wody , a za rzadkie to dodajemy więcej otrąb) .
Tak przygotowaną masę odstawiamy na 10 – 15 minut .
Gdy masa jest chłodniejsza dzielę ją na dwie równe części i dodaje przyprawy, do jednej części zioła prowansalskie a drugiej kminek mielony z kminkiem całym i dokładnie wyrabiamy ręką . Dzięki temu mam dwa rodzaje aromatycznych chlebków . 
Teraz możemy przystąpić do formowania mini chlebków , maczamy dłonie w zimnej wodzie (dzięki temu masa nie klei się do rąk ) bierzemy masę i formujemy kulki delikatnie spłaszczone , układamy na blachę i malujemy zimną wodą (dzięki temu będą bardziej rumiane) .
Przed włożeniem chlebków do piekarnika rozgrzewamy go do temperatury 220 stopni ( ale można piec nawet w temperaturze 240stopni ) i pieczemy około 60 minut . Chlebków używam zamiast normalnego pieczywa sklepowego nadają się do robienia kanapek , do zup . Smacznego  

Pozdrawiam Babcia Ewa






wtorek, 5 lutego 2013

Ciastka z Ciasta Francuskiego – Poduszeczki


Pozostało mi trochę ciasta z paluszków i jabłek pieczonych , więc postanowiłam je wykorzystać aby zrobić proste ciasteczka w kształcie kwadracików , po upieczeniu wyglądają jak małe poduszeczki . A robi się je bardzo prosto oczywiście jeżeli mamy ciasto francuskie już gotowe.

Będziemy potrzebować :

ciasto francuskie (mam przygotowane wcześniej na blogu jest przepis i wykonanie)
białko z jednego jajka
cukier gruby kryształ
radełko do wycinania
pędzelek do pomalowania ciastek białkiem
Link do filmu z przygotowania : Ciastka z ciasta francuskiego 





Przygotowanie ciastek : Zaczynamy od rozwałkowania ciasta na prostokąt , przed wycinaniem ciastek zawsze maluje je roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypuje grubym cukrem.

Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do wycinania ciastek o kształcie kwadracików o wielkości 2 cm na 2 cm , po wycięciu układam je na blachę . Przed włożeniem blachy do piekarnika rozgrzewam go do 230 stopni ciastka pieką się około 10 minut . Ciastka nadają się do kawy jako przekąska . Smacznego. 

Pozdrawiam Babcia Ewa




poniedziałek, 4 lutego 2013

Pieczone Jabłka w Cieście Francuskim


Dzisiaj zaprezentuje jak zrobić Pieczone Jabłka w Cieście Francuskim . Takie jabłka nadają się jako deser jak i dodatek do kawy jeżeli przyjdą „ szybcy goście” (na filmie pomyliłam się i powiedziałam że jak przyjdą szybcy goście to można.... zamiast jeżeli przyjdą niespodziewani goście to można szybko zrobić takie jabłuszka :) , oczywiście w domu mieli ubaw po pachy z tego przejęzyczenia ) ale wracając do tematu .  

Będziemy potrzebowali :

ciasto francuskie (przygotowane wcześniej na blogu znajduje się przepis)
jabłka kilka sztuk najlepiej kwaśne
cynamon
goździki
rodzynki
śliwki suszone bez pestek
cukier puder do posypania


Link do filmu z przygotowanie : Pieczone Jabłka w Cieście Francuskim


Przygotowanie :

Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować bakaliami . Ja do tego używam nożyka do obierania . Następnie faszerujemy je kilkoma rodzynkami śliwkami , goździkami i dokładnie obsypujemy z wierzchu cynamonem. 
Jabłka są gotowe do zapakowania w ciasto francuskie. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i wałkujemy je na prostokąt , za pomocą radełka kroimy na duże części tak aby jabłko się w nim całe zmieściło. Bierzemy kawałek ciasta i zawijamy w nie jabłko , tak żeby powstała kula .
Teraz układam na blasze żeby miejsce łączenia się ciasta było od spodu wtedy jabłka podczas pieczenia się nie rozkleją. Piekarnik mam rozgrzany do 230 stopni i wkładamy blachę około 12 minut , jeżeli użyjemy termoobiegu będą szybciej . Na koniec można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem , pomimo nie używania cukru jabłka są słodkie . Smacznego  

Pozdrawiam Babcia Ewa






Paluszki Francuskie

Witam Serdecznie
w poprzednim wpisie pokazałam i opisałam jak zrobić ciasto francuskie , samo ciasto jako tako nie nadaje się do jedzenia , więc czas aby pokazać co można z niego zrobić . Najpierw pokaże jak zrobić proste paluszki z ciasta francuskiego . Na końcu wpisu umieszczę również film z przygotowania paluszków.


Co będzie nam potrzebne :

ciasto francuskie ( które zrobiłam wcześniej ) lub kupione w markecie 
kminek
sól gruba
białko z 1 jajka
pędzelek do pomalowania ciasta białkiem
radełko do cięcia ciasta na paluszki


Link do filmu z przygotowaniem : Paluszki francuskie 




Przygotowanie : 

Na początku rozwałkowuje ciasto francuskie na prostokąt , gdy mam już rozwałkowane , pędzelkiem maluje je rozmąconym białkiem dzięki temu będą ładne złociste , następnie posypuje kminkiem , można też grubą solą ja nie używam soli wolę z samym kminkiem . 

Tak przygotowane ciasto kroję za pomocą radełka w paski o szerokości około jednego centymetra i układam na blasze z piekarnika. 

Piekarnik przed wstawieniem blachy mam rozgrzany do 230 stopni ( zawsze jeżeli coś robię z ciasta francuskiego to piekę w temperaturze 230 stopni wtedy ładnie rośnie) i dopiero wtedy wkładam blachę z paluszkami , pieką się około 10 minut można użyć termoobiegu wtedy będą szybciej . No i paluszki mamy gotowe . Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa



Ciasto Francuskie – sposób przygotowania


Witam , dzisiaj opisze krok po kroku jak przygotować Ciasto Francuskie , oraz na końcu wpisu dodam film z jego przygotowania , w innych wpisach pokaże co z niego zrobiłam .
Ciasto Francuskie tak naprawdę składa się z dwóch ciast Ciasta Maślanego oraz Ciasta Kluskowego i dopiero po połączeniu obu ciast powstaje Ciasto Francuskie.
Składniki na ciasto kluskowe :

410 g mąki pszennej (poznańskiej)
1 jajko
190 ml wody
3 g soli
1 łyżka octu lub spirytusu


Link do filmu z przygotowania : Ciasta francuskiego 


Przygotowanie ciasta kluskowego : wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce gdy już się dobrze wymieszają wykładamy na stolnice i wyrabiamy ręką ciasto . Ciasto powinno być elastyczne  nie za rzadkie i nie za sztywne ,  takie akurat :) .Następnie wkładamy do lodówki na około 15 minut do schłodzenia.

Składniki na ciasto maślane :

370 g margaryny lub masła  
i  
40 g mąki do podsypywania i do ciasta maślanego

Przygotowanie ciasta maślanego: Na stolnicy podsypujemy mąkę i z tłuszczu formujemy prostokąt ( margaryna najlepiej żeby była w temperaturze pokojowej wtedy łatwiej ją formować ) Gdy już uformujemy w miarę równy prostokąt możemy połączyć oba ciasta i zacząć robić już ciasto francuskie.




Przygotowanie ciasta francuskiego : Z lodówki wyjmujemy ciasto kluskowe i rozwałkowujemy je na gwiazdę tak żeby na środku pozostawić grubszą warstwę ciasta ( na filmiku pokazuje to dokładnie ) gdy mamy już rozwałkowane ciasto na środku kładziemy ciasto maślane i zawijamy rogi ciasta kluskowego do środka tworząc pakunek w którym jest ciasto maślane , tak przygotowane ciasto zaczynamy wałkować na kształt prostokąta , zawsze w tym samym kierunku . Gdy mamy już rozwałkowane , składamy boki do środka i jeszcze raz na pół .( Ja wałkuje tylko raz przy pierwszy złożeniu a później jeszcze cztery razy w odstępach 20 minutowych) . Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na 20 minut nakryte ściereczką , po 20 minutach wałkuję i składam jak za pierwszym razem i znowu na 20 minut do lodówki , to powtarzam 4 razy . Po ostatnim wałkowaniu ciasto ma 256 warstw i jest gotowe do użycia , można zrobić paluszki , koperty czy kapuśniaczki .

Jeżeli zrobimy więcej ciasta to można je zamrozić , zawijając je w pergamin lub papier śniadaniowy po rozwałkowaniu tworząc rulon.

Zapraszam również do obejrzenia filmu , tam jest pokazany cały proces wałkowania i wyrabiania ciasta

Mogę powiedzieć że są różne przepisy na ciasto francuskie ale to akurat zawsze mi wychodzi a produkty które z niego robię zawsze są smaczne.
Pozdrawiam Babcia Ewa



sobota, 2 lutego 2013

Przepis na placki z płatków owsianych

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo dobre i proste w przygotowaniu placki z płatków owsianych , są smaczne i dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowych węglowodanów dzięki którym będziemy pełni energii :)

Do przy gotowania placków owsianych będziemy potrzebowali :
porcja na około 16 placków

200 g płatki owsiane błyskawiczne
2 jajka
2 średnie jabłka ( najlepiej winne lub kwaśne )
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka żurawin
3 suszone śliwki( pokrojone w mniejsze kawałki )
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego


Link do filmu z przygotowania : Przepis na placki z płatków owsianych



Przygotowanie :
Jabłka dokładnie myję i ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, do startych jabłek dodaję płatki owsiane, rodzynki, śliwki, żurawinę i wszystko dokładnie mieszam.

Po wymieszaniu składników dodaję mleko , mleka dodaję tyle żeby wszystko było dokładnie zamoczone ale nie pływało w mleku ( ilość mleka zależy od soczystości jabłek nieraz trzeba mniej a nieraz więcej )

Tak przygotowaną mieszankę na placki z płatków owsianych wstawiam do lodówki na około jedną godzinę ( aby płatki zmiękły i napęczniały )

Po godzinie wyjmuję masę na placki z płatków owsianych z lodówki, dodaję cukier waniliowy , jajka i wszystko dokładnie mieszam



Teraz będę smażyła placki owsiane :
Na rozgrzany tłuszcz nakładam masę ( smażę tak jak placki ziemniaczane ) i smażę na złoty kolor z obydwu stron

Placki z płatków owsianych są już gotowe można je jeść na ciepło ale również dobrze smakują na zimno . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.