Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo dobre i proste w przygotowaniu placki z płatków owsianych , są smaczne i dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowych węglowodanów dzięki którym będziemy pełni energii :)
Do przy gotowania placków owsianych będziemy potrzebowali :
porcja na około 16 placków
200 g płatki owsiane błyskawiczne
2 jajka
2 średnie jabłka ( najlepiej winne lub kwaśne )
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka żurawin
3 suszone śliwki( pokrojone w mniejsze kawałki )
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Link do filmu z przygotowania : Przepis na placki z płatków owsianych
Przygotowanie :
Jabłka dokładnie myję i ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, do startych jabłek dodaję płatki owsiane, rodzynki, śliwki, żurawinę i wszystko dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu składników dodaję mleko , mleka dodaję tyle żeby wszystko było dokładnie zamoczone ale nie pływało w mleku ( ilość mleka zależy od soczystości jabłek nieraz trzeba mniej a nieraz więcej )
Tak przygotowaną mieszankę na placki z płatków owsianych wstawiam do lodówki na około jedną godzinę ( aby płatki zmiękły i napęczniały )
Po godzinie wyjmuję masę na placki z płatków owsianych z lodówki, dodaję cukier waniliowy , jajka i wszystko dokładnie mieszam
Teraz będę smażyła placki owsiane :
Na rozgrzany tłuszcz nakładam masę ( smażę tak jak placki ziemniaczane ) i smażę na złoty kolor z obydwu stron
Placki z płatków owsianych są już gotowe można je jeść na ciepło ale również dobrze smakują na zimno . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Podzielę się przepisem na bardzo dobre i proste w przygotowaniu placki z płatków owsianych , są smaczne i dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowych węglowodanów dzięki którym będziemy pełni energii :)
Do przy gotowania placków owsianych będziemy potrzebowali :
porcja na około 16 placków
200 g płatki owsiane błyskawiczne
2 jajka
2 średnie jabłka ( najlepiej winne lub kwaśne )
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka żurawin
3 suszone śliwki( pokrojone w mniejsze kawałki )
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie :
Jabłka dokładnie myję i ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, do startych jabłek dodaję płatki owsiane, rodzynki, śliwki, żurawinę i wszystko dokładnie mieszam.
Po wymieszaniu składników dodaję mleko , mleka dodaję tyle żeby wszystko było dokładnie zamoczone ale nie pływało w mleku ( ilość mleka zależy od soczystości jabłek nieraz trzeba mniej a nieraz więcej )
Tak przygotowaną mieszankę na placki z płatków owsianych wstawiam do lodówki na około jedną godzinę ( aby płatki zmiękły i napęczniały )
Po godzinie wyjmuję masę na placki z płatków owsianych z lodówki, dodaję cukier waniliowy , jajka i wszystko dokładnie mieszam
Teraz będę smażyła placki owsiane :
Na rozgrzany tłuszcz nakładam masę ( smażę tak jak placki ziemniaczane ) i smażę na złoty kolor z obydwu stron
Placki z płatków owsianych są już gotowe można je jeść na ciepło ale również dobrze smakują na zimno . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przesmaczne...z tej ilości na nas dwoje wyszło 20 szt...podzieliłam się z córkami...bedą przekazywać dalej.....zdecydowanie najlepsze chrupiace prosto z patelni...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepis się przydał i placki smakowały :)
Usuńpozdrawiam serdecznie