Witam Serdecznie
w poprzednim wpisie pokazałam i
opisałam jak zrobić ciasto francuskie , samo ciasto jako tako nie
nadaje się do jedzenia , więc czas aby pokazać co można z niego
zrobić . Najpierw pokaże jak zrobić proste paluszki z
ciasta francuskiego . Na końcu wpisu umieszczę również film z
przygotowania paluszków.
Co będzie nam potrzebne :
ciasto francuskie ( które zrobiłam wcześniej ) lub kupione w markecie
kminek
sól gruba
białko z 1 jajka
pędzelek do pomalowania ciasta białkiem
radełko do cięcia ciasta na paluszki
Przygotowanie :
Na początku rozwałkowuje ciasto francuskie na prostokąt , gdy mam już rozwałkowane , pędzelkiem maluje je rozmąconym białkiem dzięki temu będą ładne złociste , następnie posypuje kminkiem , można też grubą solą ja nie używam soli wolę z samym kminkiem .
Tak przygotowane ciasto kroję za pomocą radełka w paski o szerokości około jednego centymetra i układam na blasze z piekarnika.
Piekarnik przed wstawieniem blachy mam rozgrzany do 230 stopni ( zawsze jeżeli coś robię z ciasta francuskiego to piekę w temperaturze 230 stopni wtedy ładnie rośnie) i dopiero wtedy wkładam blachę z paluszkami , pieką się około 10 minut można użyć termoobiegu wtedy będą szybciej . No i paluszki mamy gotowe . Smacznego
Na początku rozwałkowuje ciasto francuskie na prostokąt , gdy mam już rozwałkowane , pędzelkiem maluje je rozmąconym białkiem dzięki temu będą ładne złociste , następnie posypuje kminkiem , można też grubą solą ja nie używam soli wolę z samym kminkiem .
Tak przygotowane ciasto kroję za pomocą radełka w paski o szerokości około jednego centymetra i układam na blasze z piekarnika.
Piekarnik przed wstawieniem blachy mam rozgrzany do 230 stopni ( zawsze jeżeli coś robię z ciasta francuskiego to piekę w temperaturze 230 stopni wtedy ładnie rośnie) i dopiero wtedy wkładam blachę z paluszkami , pieką się około 10 minut można użyć termoobiegu wtedy będą szybciej . No i paluszki mamy gotowe . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz