Nowe Przepisy

czwartek, 14 lutego 2013

Przygotowanie Ciasta na Makaron Domowy


Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować w prosty sposób makaron domowy który będzie można wykorzystać do różnego rodzaju zup , zapiekanek lub jak ja dzisiaj do lazanii . Przygotowanie ciasta na makaron jest wyjątkowo proste, a satysfakcja że się je samemu zrobiło przeogromna :)



Będziemy potrzebować :

400g mąki pszennej ( poznańskiej )
3 jajka całe
szczypta soli
6 - 8 łyżek wody

Przygotowanie :
do miski wsypujemy mąkę wybijamy jaja , sól mieszamy i stopniowo dodajemy wodę tak aby ciasto nie było za rzadkie  ( ja dodałam np. do tego tylko 6 łyżek ) mieszamy w misce aż wszystkie składniki się połączą ( można użyć robota ) i wykładamy na stolnicę lub blat . 
Następnie dokładnie wyrabiamy dłońmi lub robotem ciasto .
Gdy mamy już wyrobione ciasto wałkujemy je i przygotowujemy do krojenia . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  


5 komentarzy :

  1. Znam przepis na makaron, bez wody. Tylko mąka, jaja i sól. Często go robię i wiem że jest naprawde dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nigdy nie stosuję wody. Bez wody makaron jest smaczniejszy i sie nie rozgotuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron powinno sie suszyc przed krojeniem przez minimum pol godziny, to dość wazna czynnosc ktorej zabraklo tutaj. a najlepszy makaron jest bez wody lecz jest on trudniejszy do wyrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron powinien byc bez wody jajka maka I sol

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.