Nowe Przepisy

poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto Francuskie – sposób przygotowania


Witam , dzisiaj opisze krok po kroku jak przygotować Ciasto Francuskie , oraz na końcu wpisu dodam film z jego przygotowania , w innych wpisach pokaże co z niego zrobiłam .
Ciasto Francuskie tak naprawdę składa się z dwóch ciast Ciasta Maślanego oraz Ciasta Kluskowego i dopiero po połączeniu obu ciast powstaje Ciasto Francuskie.
Składniki na ciasto kluskowe :

410 g mąki pszennej (poznańskiej)
1 jajko
190 ml wody
3 g soli
1 łyżka octu lub spirytusu


Link do filmu z przygotowania : Ciasta francuskiego 


Przygotowanie ciasta kluskowego : wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce gdy już się dobrze wymieszają wykładamy na stolnice i wyrabiamy ręką ciasto . Ciasto powinno być elastyczne  nie za rzadkie i nie za sztywne ,  takie akurat :) .Następnie wkładamy do lodówki na około 15 minut do schłodzenia.

Składniki na ciasto maślane :

370 g margaryny lub masła  
i  
40 g mąki do podsypywania i do ciasta maślanego

Przygotowanie ciasta maślanego: Na stolnicy podsypujemy mąkę i z tłuszczu formujemy prostokąt ( margaryna najlepiej żeby była w temperaturze pokojowej wtedy łatwiej ją formować ) Gdy już uformujemy w miarę równy prostokąt możemy połączyć oba ciasta i zacząć robić już ciasto francuskie.




Przygotowanie ciasta francuskiego : Z lodówki wyjmujemy ciasto kluskowe i rozwałkowujemy je na gwiazdę tak żeby na środku pozostawić grubszą warstwę ciasta ( na filmiku pokazuje to dokładnie ) gdy mamy już rozwałkowane ciasto na środku kładziemy ciasto maślane i zawijamy rogi ciasta kluskowego do środka tworząc pakunek w którym jest ciasto maślane , tak przygotowane ciasto zaczynamy wałkować na kształt prostokąta , zawsze w tym samym kierunku . Gdy mamy już rozwałkowane , składamy boki do środka i jeszcze raz na pół .( Ja wałkuje tylko raz przy pierwszy złożeniu a później jeszcze cztery razy w odstępach 20 minutowych) . Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na 20 minut nakryte ściereczką , po 20 minutach wałkuję i składam jak za pierwszym razem i znowu na 20 minut do lodówki , to powtarzam 4 razy . Po ostatnim wałkowaniu ciasto ma 256 warstw i jest gotowe do użycia , można zrobić paluszki , koperty czy kapuśniaczki .

Jeżeli zrobimy więcej ciasta to można je zamrozić , zawijając je w pergamin lub papier śniadaniowy po rozwałkowaniu tworząc rulon.

Zapraszam również do obejrzenia filmu , tam jest pokazany cały proces wałkowania i wyrabiania ciasta

Mogę powiedzieć że są różne przepisy na ciasto francuskie ale to akurat zawsze mi wychodzi a produkty które z niego robię zawsze są smaczne.
Pozdrawiam Babcia Ewa



2 komentarze :

  1. Super może w końcu odważę się zrobić .Dziękuję za świetną prezentacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, pozwoliłam sobie opublikowac jedno z przepisów, a właściwie sam link do niego. Mam nadzieję, że się nie pogniewa pani, zapraszam na konkurs , oraz bloga. Pozdrawiam
    Styl Bycia

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.