Nowe Przepisy

czwartek, 21 lutego 2013

Kapuśniaki z Ciasta Francuskiego




Witam Serdecznie
We wcześniejszym wpisie podałam przepis na barszcz czerwony a że do takiego barszczu pasują idealnie kapuśniaczki to teraz opiszę jak je przygotować.


Będziemy potrzebować :

Ciasto francuskie Link do przepisu i sposobu wykonania -
około 70 dag kiszonej kapusty
kminek
rozmącone jedno jajko


Przygotowanie:
Kiszoną kapustę około 70 dag gotuje w niewielkiej ilości wody gdy jest miękka odlewam wodę kroję na drobne kawałki i odparowuję jeszcze przez chwilę na gazie żeby była jak najbardziej sucha doprawiam pieprzem i kminkiem. Kapusta jest gotowa i odstawiam do wystudzenia

Wcześniej przygotowane ciasto francuskie (według przepisu do którego link podałam wyżej , można użyć ciasta z marketu ) kroję na paski o szerokości około 5 centymetrów i wałkuję na grubość 5 mm i szerokości do 12 centymetrów. Na tak przygotowane ciasto nakładam kapustę na jednym z brzegów wzdłuż a drugi brzeg ciasta smaruje za pomocą pędzelka jajkiem . Teraz zwijam ciasto tak jak roladę wzdłuż . 
Gdy ciasto z farszem mam zwinięte maluje górę jajkiem i posypuje kminkiem . Teraz kroje na 3 centymetrowe kapuśniaczki i układam na blachę. Wstawiam blachę do nagrzanego piekarnik 230 stopni . Piekę około 15 minut i kapuśniaczki są gotowe. Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.