Witam Serdecznie
We wcześniejszym wpisie podałam
przepis na barszcz czerwony a że do takiego barszczu pasują
idealnie kapuśniaczki to teraz opiszę jak je przygotować.
Będziemy potrzebować :
Ciasto francuskie Link do przepisu i sposobu wykonania -
około 70 dag kiszonej kapusty
kminek
rozmącone jedno jajko
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę około 70 dag gotuje w
niewielkiej ilości wody gdy jest miękka odlewam wodę kroję na
drobne kawałki i odparowuję jeszcze przez chwilę na gazie żeby
była jak najbardziej sucha doprawiam pieprzem i kminkiem. Kapusta
jest gotowa i odstawiam do wystudzenia
Wcześniej przygotowane ciasto
francuskie (według przepisu do którego link podałam wyżej , można
użyć ciasta z marketu ) kroję na paski o szerokości około 5
centymetrów i wałkuję na grubość 5 mm i szerokości do 12
centymetrów. Na tak przygotowane ciasto nakładam kapustę na jednym
z brzegów wzdłuż a drugi brzeg ciasta smaruje za pomocą pędzelka
jajkiem . Teraz zwijam ciasto tak jak roladę wzdłuż .
Gdy ciasto z
farszem mam zwinięte maluje górę jajkiem i posypuje kminkiem .
Teraz kroje na 3 centymetrowe kapuśniaczki i układam na blachę.
Wstawiam blachę do nagrzanego piekarnik 230 stopni . Piekę około
15 minut i kapuśniaczki są gotowe. Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz