Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam obwarzanki Greckie z
dwóch rodzai ciast , pierwszy raz je robiłam i muszę przyznać że
są bardzo kruche i delikatne w smaku , zachęcam do wypróbowania
przepisu .
Będziemy potrzebować
ciasto francuskie (poniżej link do
przepisu)
ciasto kruche (poniżej link do
przepisu )
1 białko z jajka roztrzepane
pędzelek
radełko
Przepis na Ciasto Francuskie znajduje
się na blogu link do wpisu :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/02/ciasto-francuskie-sposob-przygotowania.html
Ciasto Kruche link do wpisu z przepisem:
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/02/przygotowanie-ciasta-kruchego.html
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/02/przygotowanie-ciasta-kruchego.html
Film z przygotowania obwarzanków:
Przygotowanie Obwarzanków Greckich :
Rozwałkowujemy ciasto francuskie tak
żeby miało około 3mm grubości , następnie rozwałkowujemy ciasto
kruche trochę grubiej niż francuskie i żeby nie było dłuższe
niż połowa ciasta francuskiego ( zawsze można je przyciąć jeżeli
jest dłuższe) .
Za pomocą pędzelka smarujemy ciasto francuskie
rozmąconym białkiem i układamy ciasto kruche na połowie ciasta
francuskiego nakrywając je drugą połową ciasta francuskiego , w
środku mamy ciasto kruche a na górze i dole francuskie.
Dłońmi
wyrównujemy brzegi i delikatnie naciskami aby się połączyło ,
teraz musimy pokroić radełkiem ciasto na paski o szerokości 1
centymetra , każdy pasek skręcamy w świderek i łączymy brzegi
żeby powstał obwarzanek , układamy na blachę i wstawiamy do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , pieczemy
około 15 minut , po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem .
Z 1/2 ciasta francuskiego z przepisu i
małej porcji ciasta kruchego wychodzi około 16 obwarzanków
Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwielbiam obwarzanki greckie. Ile to cudo może mieć kalorii?
OdpowiedzUsuń