Nowe Przepisy

niedziela, 10 lutego 2013

Obwarzanki Greckie z Ciastem Francuskim i Ciastem Kruchym




Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam obwarzanki Greckie z dwóch rodzai ciast , pierwszy raz je robiłam i muszę przyznać że są bardzo kruche i delikatne w smaku , zachęcam do wypróbowania przepisu .


Będziemy potrzebować

ciasto francuskie (poniżej link do przepisu)
ciasto kruche (poniżej link do przepisu )
1 białko z jajka roztrzepane
pędzelek
radełko

Przepis na Ciasto Francuskie znajduje się na blogu link do wpisu : http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/02/ciasto-francuskie-sposob-przygotowania.html


Film z przygotowania obwarzanków:


Przygotowanie Obwarzanków Greckich :
Rozwałkowujemy ciasto francuskie tak żeby miało około 3mm grubości , następnie rozwałkowujemy ciasto kruche trochę grubiej niż francuskie i żeby nie było dłuższe niż połowa ciasta francuskiego ( zawsze można je przyciąć jeżeli jest dłuższe) . 
Za pomocą pędzelka smarujemy ciasto francuskie rozmąconym białkiem i układamy ciasto kruche na połowie ciasta francuskiego nakrywając je drugą połową ciasta francuskiego , w środku mamy ciasto kruche a na górze i dole francuskie. 
Dłońmi wyrównujemy brzegi i delikatnie naciskami aby się połączyło , teraz musimy pokroić radełkiem ciasto na paski o szerokości 1 centymetra , każdy pasek skręcamy w świderek i łączymy brzegi żeby powstał obwarzanek , układamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , pieczemy około 15 minut , po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem .
Z 1/2 ciasta francuskiego z przepisu i małej porcji ciasta kruchego wychodzi około 16 obwarzanków
Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa




1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.