Witam Serdecznie
po raz drugi dzisiaj ale robiłam
lazanie a że makaron robię sama to też pokazałam jak go zrobić
:) , sos jak i samą lazanie więc umieszczę dzisiaj trzy
przepisy .
Sos Beszamel robię trochę inaczej bo zasmażkę dodaje
do gotującego się mleka a nie jak w większości przepisów do
zimnego . Zawsze mi wychodzi jest bez grudek dokładnie to widać na
filmie w którym pokazałam cały proces przygotowania.
Sos wygląda na lekko żółty ale jest biały pewnie kamera plus światło i dlatego taki kolor na zdjęciach i filmie.
Będziemy potrzebowali :
1 litr mleka
80g mąki pszennej (poznańskiej)
80g masła
sól
pieprz
mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie :
do garnka wlewamy mleko
i gotujemy , na patelni roztapiamy masło , gdy będzie rozpuszczone
a na wierzchu będą się tworzyć bąbelki (piana ) dodajemy mąkę
którą zasmażamy na jasny kolor ( bardzo ważne zasmażka musi być
biała a nie złota ) zasmażka gotowa mleko się zagotowało
dodajemy zasmażkę i intensywnie mieszamy do momentu zagotowania (
ja używam rózgi wtedy łatwiej mieszać i roztrzepać zasmażkę )
trzeba uważać aby sos nie przywarł do dna garnka dlatego trzeba
cały czas mieszać .
Sos się zagotował zakręcamy gaz i doprawiamy
solą pieprzem i gałką muszkatołową , mieszamy sos jest gotowy
można go używać do przygotowania innych potraw .
Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Taki sos do lazanii to podstawa :-)
OdpowiedzUsuńbeszamel super mój ulubiony przepis zawsze wychodzi nawet nie raz dziele proporcje na pół dziś na 4 lub 3 bo potrzebuje odrobinkę polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydaje a sos smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥