Nowe Przepisy

czwartek, 14 lutego 2013

Przygotowanie Sosu Beszamelowego



Witam Serdecznie
po raz drugi dzisiaj ale robiłam lazanie a że makaron robię sama to też pokazałam jak go zrobić :) , sos jak i samą lazanie więc umieszczę dzisiaj trzy przepisy . 
Sos Beszamel robię trochę inaczej bo zasmażkę dodaje do gotującego się mleka a nie jak w większości przepisów do zimnego . Zawsze mi wychodzi jest bez grudek dokładnie to widać na filmie w którym pokazałam cały proces przygotowania.
Sos wygląda na lekko żółty ale jest biały pewnie kamera plus światło i dlatego taki kolor na zdjęciach i filmie.




Będziemy potrzebowali :

1 litr mleka
80g mąki pszennej (poznańskiej)
80g masła
sól
pieprz
mielona gałka muszkatołowa


Przygotowanie : 
do garnka wlewamy mleko i gotujemy , na patelni roztapiamy masło , gdy będzie rozpuszczone a na wierzchu będą się tworzyć bąbelki (piana ) dodajemy mąkę którą zasmażamy na jasny kolor ( bardzo ważne zasmażka musi być biała a nie złota ) zasmażka gotowa mleko się zagotowało dodajemy zasmażkę i intensywnie mieszamy do momentu zagotowania ( ja używam rózgi wtedy łatwiej mieszać i roztrzepać zasmażkę ) trzeba uważać aby sos nie przywarł do dna garnka dlatego trzeba cały czas mieszać . 
Sos się zagotował zakręcamy gaz i doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową , mieszamy sos jest gotowy można go używać do przygotowania innych potraw .
Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa




3 komentarze :

  1. Taki sos do lazanii to podstawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. beszamel super mój ulubiony przepis zawsze wychodzi nawet nie raz dziele proporcje na pół dziś na 4 lub 3 bo potrzebuje odrobinkę polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydaje a sos smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.