Dzisiaj zaprezentuje jak zrobić
Pieczone Jabłka w Cieście Francuskim . Takie jabłka nadają się
jako deser jak i dodatek do kawy jeżeli przyjdą „ szybcy goście”
(na filmie pomyliłam się i powiedziałam że jak przyjdą szybcy
goście to można.... zamiast jeżeli przyjdą niespodziewani goście
to można szybko zrobić takie jabłuszka :) , oczywiście w domu
mieli ubaw po pachy z tego przejęzyczenia ) ale wracając do tematu .
Będziemy potrzebowali :
Będziemy potrzebowali :
ciasto francuskie (przygotowane wcześniej na blogu znajduje się przepis)
jabłka kilka sztuk najlepiej kwaśne
cynamon
goździki
rodzynki
śliwki suszone bez pestek
cukier puder do posypania
cynamon
goździki
rodzynki
śliwki suszone bez pestek
cukier puder do posypania
Link do filmu z przygotowanie : Pieczone Jabłka w Cieście Francuskim
Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować bakaliami . Ja do tego używam nożyka do obierania . Następnie faszerujemy je kilkoma rodzynkami śliwkami , goździkami i dokładnie obsypujemy z wierzchu cynamonem.
Jabłka są gotowe do zapakowania w ciasto
francuskie. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i wałkujemy je na
prostokąt , za pomocą radełka kroimy na duże części tak aby
jabłko się w nim całe zmieściło. Bierzemy kawałek ciasta i
zawijamy w nie jabłko , tak żeby powstała kula .
Teraz układam
na blasze żeby miejsce łączenia się ciasta było od spodu wtedy
jabłka podczas pieczenia się nie rozkleją. Piekarnik mam rozgrzany
do 230 stopni i wkładamy blachę około 12 minut , jeżeli użyjemy
termoobiegu będą szybciej . Na koniec można przed podaniem
oprószyć cukrem pudrem , pomimo nie używania cukru jabłka są
słodkie . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Babciu Ewo muszę napisać, iż pieczone jabłka w cieście francuskim są na prawdę bardzo smaczne. Dziś przed południem miałam "szybkich gości" a, że miałam akurat przygotowane ciasto francuskie ponieważ jutro zamierzam zrobić ciasteczka, to też wykorzystałam część tego ciasta oraz Babci przepis i przygotowałam pieczone jabłka. W prawdzie nie miałam w domu goździków ale i tak gościom smakowało . Robi się je na prawdę szybko, łatwo i smakują rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Basiusieńka:)