Nowe Przepisy

czwartek, 28 listopada 2013

Ciastka Kruche ala Choinki Świąteczne


Witam Serdecznie
Zaproponuję zrobienie prostych ciastek kruchych które są bardzo dobre :) ale ułożone w kształt choinek są bardziej świąteczne . Dzięki dodaniu barwników spożywczych można wyczarować choinki w różnych kolorach a jeżeli robimy je z dziećmi lub wnuczkami na pewno sprawi im to dużo zabawy dekorowanie takich choinek kolorowym lukrem :)

poniedziałek, 25 listopada 2013

Pierogi Drożdżowe Pieczone z Kapustą i Grzybami

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami

Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam pierogi z kapustą ale nie w sposób tradycyjny tylko pieczone w piekarniku z ciasta drożdżowego . Wyszły bardzo dobre, idealnie nadają się do czystego barszczu czerwonego. Możemy również je podać zamiast kapuśniaczków podczas świąt. Polecam wypróbować przepis. 

sobota, 23 listopada 2013

Piernik przekładany Powidłem w Polewie


Witam Serdecznie
Upiekłam pyszny piernik w polewie z powidłem i bakaliami , wyszedł bardzo dobry więc podzielę się przepisem :)

czwartek, 21 listopada 2013

Powidło do Piernika


Witam Serdecznie
Będę robiła ciastka pierniczki z nadzieniem i piernik więc najpierw przygotuję powidło do piernika . Jest proste w przygotowaniu a bardzo smaczne :)

Zupa Grochowa


Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam zupę grochową więc się podzielę przepisem może komuś się przyda i wykorzysta przepis

wtorek, 19 listopada 2013

Leniwe Pierogi


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na Leniwe Pierogi jak sama nazwa wskazuje to takie pierogi tylko że bez sklejania :) a robione podobnie do kopytek.

czwartek, 14 listopada 2013

Roladki z Piersi Kurczaka - Bez Smażenia


Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam bardzo smaczne i zdrowe roladki z piersi kurczaka nie były smażone tylko zapiekane . Można je podawać na gorąco jak i na zimno :)

środa, 13 listopada 2013

Kopytka z Sosem Pomidorowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kopytka , zapewne każdy wie jak je się robi :) . Ja przygotowałam tym razem kopytka z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów .

piątek, 8 listopada 2013

Ciastka Warszawskie


Witam Serdecznie
Ostatnio przygotowałam ciastka torciki z kremem budyniowym, to samo ciasto które użyłam w torcikach można użyć również do przygotowania równie smacznych ciastek warszawskich z dżemem.

Będziemy potrzebować:
przepis na około 30 ciastek

na ciasto:
200 g mąki pszennej ( poznańskiej )
1 łyżka śmietany
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko

lukier :
1 białko
około 150 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny do smaku

dżem lub marmolada najlepiej z owoców kwaśnych
3/4 szklanki wiórek kokosowych do obtoczenia ciastek

kieliszek lub okrągła foremka o średnicy około 4 centymetrów


link do filmu z przygotowania Torcików z Kremem Budyniowym , można zobaczyć jak przygotowuję ciastka bo są one takie same tylko z innym nadzieniem : 


Przygotowanie :
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję masło, cukier puder i pocieram dłońmi aż składniki się połączą (można użyć do tego noża i posiekać)
  2. Teraz dodaję na środek ciasta żółtko, śmietanę i wszystko razem zagniatam.

  3. Najpierw delikatnie łączę palcami a następnie zagniatam do środka (żeby nie wypłynęły żółtka) i przez chwilę zagniatam, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę.

  4. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (można włożyć w woreczek) i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

Przygotowanie lukru, ja użyję do tego makutry ale można to zrobić mikserem lub rózgą:
  1. Do makutry wlewam białko i ucierając (miksując) dodaję stopniowo cukier puder. 
  2. Cukru dodaję tyle ile wchłoną białka, lukier nie powinien być za gęsty ani za rzadki, jak podnoszę pałkę to się ciągnie i dopiero po chwili nitka się wchłania w pozostały lukier (nie wiem jak to wytłumaczyć :)
  3. Na koniec dodaję sok z cytryny do smaku i jeszcze raz wszystko mieszam.

po 30 minutach:

ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów.
  1. Z ciasta wykrawam kółka kieliszkiem (można foremką).
  2. Każde ciastko smaruję od góry lukrem (ja nakładam lukier nożem)tak żeby góra była przykryta cała lukrem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik jest ogrzewany od dołu i od góry bez termoobiegu.
  2. Ciastka pieką się około 10 minut
  3. Pozostałe ciasto na czas pieczenia wkładam do lodówki.

Końcowe przygotowanie ciastek warszawskich:
  1. Na jedno ciastko nakładam dżem od strony gdzie nie ma lukru, przykrywam drugim ciastkiem lukrem do góry, wkoło delikatnie smaruję dżemem i obtaczam bok ciastka w wiórkach kokosowych
Ciastka warszawskie są już gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

Pieczeń Rzymska


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną pieczeń rzymską , jest prosta w wykonaniu a wyśmienicie smakuje na przykład z chlebkiem i ogórkiem kiszonym :).

czwartek, 7 listopada 2013

Marcepanek – Ciasto z Mojej Młodości

Marcepanek

Witam Serdecznie
Wiem że takie ciasto nie powinno się nazywać marcepankiem ale za młodu tak je nazywałam i mi pozostało, więc proszę na mnie nie krzyczeć że to ciasto z marcepanem nie ma nic wspólnego :).
Ciasto jest bardzo smaczne, chociaż wymaga odrobinę czasu na przygotowanie.

wtorek, 5 listopada 2013

Ciastka Torciki z Kremem Budyniowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne ciastka torciki , są może pracochłonne ale po przygotowaniu ich smak rekompensuje włożoną pracę i do tego ładnie prezentują się :)

poniedziałek, 4 listopada 2013

Placki z Jabłkami – Racuchy


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo proste i szybkie w wykonaniu placki z jabłkami – racuchy a najważniejsze że bardzo smaczne :)

niedziela, 3 listopada 2013

Paluchy Drożdżowe z Makiem


Witam Serdecznie
Przygotowałam ostatnio paluchy drożdżowe , są bardzo proste w wykonaniu i jeżeli ktoś lubi ciasto drożdżowe to na pewno mu posmakują :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.