Nowe Przepisy

czwartek, 28 listopada 2013

Ciastka Kruche ala Choinki Świąteczne


Witam Serdecznie
Zaproponuję zrobienie prostych ciastek kruchych które są bardzo dobre :) ale ułożone w kształt choinek są bardziej świąteczne . Dzięki dodaniu barwników spożywczych można wyczarować choinki w różnych kolorach a jeżeli robimy je z dziećmi lub wnuczkami na pewno sprawi im to dużo zabawy dekorowanie takich choinek kolorowym lukrem :)

poniedziałek, 25 listopada 2013

Pierogi Drożdżowe Pieczone z Kapustą i Grzybami

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam pierogi z kapustą ale nie w sposób tradycyjny tylko pieczone w piekarniku z ciasta drożdżowego . Wyszły bardzo dobre, idealnie nadają się do czystego barszczu czerwonego. Możemy również je podać zamiast kapuśniaczków podczas świąt. Polecam wypróbować przepis. 

Do przygotowania pierogów będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów

na farsz:
800 g kapusty kiszonej (odciśniętej)
40 g suszonych grzybów
około 150 g cebuli
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenia

na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
1 jajko całe + żółtko
40 ml oleju
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do pomalowania pierogów przed pieczeniem:
1 jajko
do posypania:
czarnuszka lub kminek

Link do filmu z przygotowania: Pieczone pierogi z kapustą i grzybami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na pierogi:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba to odlewam niewielką ilość wody, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 30 -35 minut. Ugotowane odcedzam, odstawiam do wystudzenia i kroję drobniutko.


Kapusta:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki na desce i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta) dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody i wyjmuję ziele angielskie oraz listki laurowe.


Smażenie:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę przez około 5 minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pokrojone grzyby, kapustę, doprawiam solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 5 minut. Farsz jest gotowy.


Przygotowanie ciasta na pierogi:
Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .


Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej wchłoną się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy również wyrobić maszyną.


Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pierogów:Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby odpoczęło i podrosło – dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów.


Skrawki ciasta zagniatam i nakrywam ściereczką – później je rozwałkuję.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam około jednej łyżki farszu, ciasto sklejam tak jak się skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką.
Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.


Pieczenie pierogów:
Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie.
Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.




Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 – 25 minut na złoty kolor. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

sobota, 23 listopada 2013

Piernik przekładany Powidłem w Polewie


Witam Serdecznie
Upiekłam pyszny piernik w polewie z powidłem i bakaliami , wyszedł bardzo dobry więc podzielę się przepisem :)

czwartek, 21 listopada 2013

Powidło do Piernika


Witam Serdecznie
Będę robiła ciastka pierniczki z nadzieniem i piernik więc najpierw przygotuję powidło do piernika . Jest proste w przygotowaniu a bardzo smaczne :)

Zupa Grochowa


Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam zupę grochową więc się podzielę przepisem może komuś się przyda i wykorzysta przepis

wtorek, 19 listopada 2013

Leniwe Pierogi


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na Leniwe Pierogi jak sama nazwa wskazuje to takie pierogi tylko że bez sklejania :) a robione podobnie do kopytek.

czwartek, 14 listopada 2013

Roladki z Piersi Kurczaka - Bez Smażenia


Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam bardzo smaczne i zdrowe roladki z piersi kurczaka nie były smażone tylko zapiekane . Można je podawać na gorąco jak i na zimno :)

środa, 13 listopada 2013

Kopytka z Sosem Pomidorowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kopytka , zapewne każdy wie jak je się robi :) . Ja przygotowałam tym razem kopytka z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów .

piątek, 8 listopada 2013

Ciastka Warszawskie


Witam Serdecznie
Ostatnio przygotowałam ciastka torciki z kremem budyniowym, to samo ciasto które użyłam w torcikach można użyć również do przygotowania równie smacznych ciastek warszawskich z dżemem.

Będziemy potrzebować:
przepis na około 30 ciastek

na ciasto:
200 g mąki pszennej ( poznańskiej )
1 łyżka śmietany
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko

lukier :
1 białko
około 150 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny do smaku

dżem lub marmolada najlepiej z owoców kwaśnych
3/4 szklanki wiórek kokosowych do obtoczenia ciastek

kieliszek lub okrągła foremka o średnicy około 4 centymetrów


link do filmu z przygotowania Torcików z Kremem Budyniowym , można zobaczyć jak przygotowuję ciastka bo są one takie same tylko z innym nadzieniem : 


Przygotowanie :
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję masło, cukier puder i pocieram dłońmi aż składniki się połączą (można użyć do tego noża i posiekać)
  2. Teraz dodaję na środek ciasta żółtko, śmietanę i wszystko razem zagniatam.

  3. Najpierw delikatnie łączę palcami a następnie zagniatam do środka (żeby nie wypłynęły żółtka) i przez chwilę zagniatam, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę.

  4. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (można włożyć w woreczek) i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

Przygotowanie lukru, ja użyję do tego makutry ale można to zrobić mikserem lub rózgą:
  1. Do makutry wlewam białko i ucierając (miksując) dodaję stopniowo cukier puder. 
  2. Cukru dodaję tyle ile wchłoną białka, lukier nie powinien być za gęsty ani za rzadki, jak podnoszę pałkę to się ciągnie i dopiero po chwili nitka się wchłania w pozostały lukier (nie wiem jak to wytłumaczyć :)
  3. Na koniec dodaję sok z cytryny do smaku i jeszcze raz wszystko mieszam.

po 30 minutach:

ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów.
  1. Z ciasta wykrawam kółka kieliszkiem (można foremką).
  2. Każde ciastko smaruję od góry lukrem (ja nakładam lukier nożem)tak żeby góra była przykryta cała lukrem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik jest ogrzewany od dołu i od góry bez termoobiegu.
  2. Ciastka pieką się około 10 minut
  3. Pozostałe ciasto na czas pieczenia wkładam do lodówki.

Końcowe przygotowanie ciastek warszawskich:
  1. Na jedno ciastko nakładam dżem od strony gdzie nie ma lukru, przykrywam drugim ciastkiem lukrem do góry, wkoło delikatnie smaruję dżemem i obtaczam bok ciastka w wiórkach kokosowych
Ciastka warszawskie są już gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

Pieczeń Rzymska


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną pieczeń rzymską , jest prosta w wykonaniu a wyśmienicie smakuje na przykład z chlebkiem i ogórkiem kiszonym :).

czwartek, 7 listopada 2013

Marcepanek – Ciasto z Mojej Młodości

Marcepanek

Witam Serdecznie
Wiem że takie ciasto nie powinno się nazywać marcepankiem ale za młodu tak je nazywałam i mi pozostało, więc proszę na mnie nie krzyczeć że to ciasto z marcepanem nie ma nic wspólnego :).
Ciasto jest bardzo smaczne, chociaż wymaga odrobinę czasu na przygotowanie.

wtorek, 5 listopada 2013

Ciastka Torciki z Kremem Budyniowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne ciastka torciki , są może pracochłonne ale po przygotowaniu ich smak rekompensuje włożoną pracę i do tego ładnie prezentują się :)

niedziela, 3 listopada 2013

Paluchy Drożdżowe z Makiem


Witam Serdecznie
Przygotowałam ostatnio paluchy drożdżowe , są bardzo proste w wykonaniu i jeżeli ktoś lubi ciasto drożdżowe to na pewno mu posmakują :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.