Nowe Przepisy

czwartek, 28 listopada 2013

Ciastka Kruche ala Choinki Świąteczne


Witam Serdecznie
Zaproponuję zrobienie prostych ciastek kruchych które są bardzo dobre :) ale ułożone w kształt choinek są bardziej świąteczne . Dzięki dodaniu barwników spożywczych można wyczarować choinki w różnych kolorach a jeżeli robimy je z dziećmi lub wnuczkami na pewno sprawi im to dużo zabawy dekorowanie takich choinek kolorowym lukrem :)

poniedziałek, 25 listopada 2013

Pierogi Drożdżowe Pieczone z Kapustą i Grzybami

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam pierogi z kapustą ale nie w sposób tradycyjny tylko pieczone w piekarniku z ciasta drożdżowego . Wyszły bardzo dobre, idealnie nadają się do czystego barszczu czerwonego. Możemy również je podać zamiast kapuśniaczków podczas świąt. Polecam wypróbować przepis. 

Do przygotowania pierogów będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów

na farsz:
800 g kapusty kiszonej (odciśniętej)
40 g suszonych grzybów
około 150 g cebuli
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenia

na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
1 jajko całe + żółtko
40 ml oleju
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do pomalowania pierogów przed pieczeniem:
1 jajko
do posypania:
czarnuszka lub kminek

Link do filmu z przygotowania: Pieczone pierogi z kapustą i grzybami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na pierogi:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba to odlewam niewielką ilość wody, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 30 -35 minut. Ugotowane odcedzam, odstawiam do wystudzenia i kroję drobniutko.


Kapusta:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki na desce i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta) dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody i wyjmuję ziele angielskie oraz listki laurowe.


Smażenie:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę przez około 5 minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pokrojone grzyby, kapustę, doprawiam solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 5 minut. Farsz jest gotowy.


Przygotowanie ciasta na pierogi:
Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .


Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej wchłoną się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy również wyrobić maszyną.


Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pierogów:Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby odpoczęło i podrosło – dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów.


Skrawki ciasta zagniatam i nakrywam ściereczką – później je rozwałkuję.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam około jednej łyżki farszu, ciasto sklejam tak jak się skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką.
Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.


Pieczenie pierogów:
Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie.
Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.




Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 – 25 minut na złoty kolor. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

sobota, 23 listopada 2013

Piernik przekładany Powidłem w Polewie


Witam Serdecznie
Upiekłam pyszny piernik w polewie z powidłem i bakaliami , wyszedł bardzo dobry więc podzielę się przepisem :)

czwartek, 21 listopada 2013

Powidło do Piernika


Witam Serdecznie
Będę robiła ciastka pierniczki z nadzieniem i piernik więc najpierw przygotuję powidło do piernika . Jest proste w przygotowaniu a bardzo smaczne :)

Zupa Grochowa


Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam zupę grochową więc się podzielę przepisem może komuś się przyda i wykorzysta przepis

wtorek, 19 listopada 2013

Leniwe Pierogi


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na Leniwe Pierogi jak sama nazwa wskazuje to takie pierogi tylko że bez sklejania :) a robione podobnie do kopytek.

czwartek, 14 listopada 2013

Roladki z Piersi Kurczaka - Bez Smażenia


Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam bardzo smaczne i zdrowe roladki z piersi kurczaka nie były smażone tylko zapiekane . Można je podawać na gorąco jak i na zimno :)

środa, 13 listopada 2013

Kopytka z Sosem Pomidorowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kopytka , zapewne każdy wie jak je się robi :) . Ja przygotowałam tym razem kopytka z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów .

piątek, 8 listopada 2013

Ciastka Warszawskie


Witam Serdecznie
Ostatnio przygotowałam ciastka torciki z kremem budyniowym, to samo ciasto które użyłam w torcikach można użyć również do przygotowania równie smacznych ciastek warszawskich z dżemem.

Będziemy potrzebować:
przepis na około 30 ciastek

na ciasto:
200 g mąki pszennej ( poznańskiej )
1 łyżka śmietany
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko

lukier :
1 białko
około 150 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny do smaku

dżem lub marmolada najlepiej z owoców kwaśnych
3/4 szklanki wiórek kokosowych do obtoczenia ciastek

kieliszek lub okrągła foremka o średnicy około 4 centymetrów


link do filmu z przygotowania Torcików z Kremem Budyniowym , można zobaczyć jak przygotowuję ciastka bo są one takie same tylko z innym nadzieniem : 


Przygotowanie :
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję masło, cukier puder i pocieram dłońmi aż składniki się połączą (można użyć do tego noża i posiekać)
  2. Teraz dodaję na środek ciasta żółtko, śmietanę i wszystko razem zagniatam.

  3. Najpierw delikatnie łączę palcami a następnie zagniatam do środka (żeby nie wypłynęły żółtka) i przez chwilę zagniatam, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę.

  4. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (można włożyć w woreczek) i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

Przygotowanie lukru, ja użyję do tego makutry ale można to zrobić mikserem lub rózgą:
  1. Do makutry wlewam białko i ucierając (miksując) dodaję stopniowo cukier puder. 
  2. Cukru dodaję tyle ile wchłoną białka, lukier nie powinien być za gęsty ani za rzadki, jak podnoszę pałkę to się ciągnie i dopiero po chwili nitka się wchłania w pozostały lukier (nie wiem jak to wytłumaczyć :)
  3. Na koniec dodaję sok z cytryny do smaku i jeszcze raz wszystko mieszam.

po 30 minutach:

ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów.
  1. Z ciasta wykrawam kółka kieliszkiem (można foremką).
  2. Każde ciastko smaruję od góry lukrem (ja nakładam lukier nożem)tak żeby góra była przykryta cała lukrem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik jest ogrzewany od dołu i od góry bez termoobiegu.
  2. Ciastka pieką się około 10 minut
  3. Pozostałe ciasto na czas pieczenia wkładam do lodówki.

Końcowe przygotowanie ciastek warszawskich:
  1. Na jedno ciastko nakładam dżem od strony gdzie nie ma lukru, przykrywam drugim ciastkiem lukrem do góry, wkoło delikatnie smaruję dżemem i obtaczam bok ciastka w wiórkach kokosowych
Ciastka warszawskie są już gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

Pieczeń Rzymska


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną pieczeń rzymską , jest prosta w wykonaniu a wyśmienicie smakuje na przykład z chlebkiem i ogórkiem kiszonym :).

czwartek, 7 listopada 2013

Marcepanek – Ciasto z Mojej Młodości

Marcepanek
Witam Serdecznie
Wiem że takie ciasto nie powinno się nazywać marcepankiem ale za młodu tak je nazywałam i mi pozostało, więc proszę na mnie nie krzyczeć że to ciasto z marcepanem nie ma nic wspólnego.
Ciasto jest bardzo smaczne, chociaż wymaga odrobinę czasu na przygotowanie.

Do przygotowania Marcepanka będziemy potrzebować:
do przygotowania ciasta użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 22 cm

na ciasto :
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
120 g cukru pudru
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
4 żółtka
250 g masła lub margaryny – dobrze schłodzone
2 łyżeczki proszku do pieczenia  

na masę makową:
350 g sparzonego i zmielonego maku
link do przygotowania maku 

100 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 białka
60 g masła roztopionego i przestudzonego
40 g rodzynek
kilka kropli olejku migdałowego

możemy również użyć gotowej masy makowej

na ciasto jabłkowe:
około 600 g jabłek winnych
2 – 3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
połowa ciasta z lodówki

na krem budyniowy:
na budyń:
250 ml mleka
110 g cukru kryształ
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz:
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka spirytusu lub mocnej wódki


do kremu można użyć budyniu z torebki  


Link do filmu z przygotowania : Marcepanek


Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania ciasta z którego upiekę placki z makiem i jabłkami a potem je połączę kremem budyniowym.

Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Składniki łącze ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy je posiekać nożem lub połączyć robotem (mikserem).

Gdy składniki się połączą na środku robię wgłębienie i dodaję żółtka oraz śmietanę i zagniatam ciasto. Ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu aż powstanie jednolita gładka masa.



Następnie ciasto dzielę na cztery w miarę równe części, można do tego użyć wagi lub zrobić to na oko. Podzielone ciasto wkładam do woreczków i wkładam do lodówki do schłodzenia na około 60 minut (można na dłużej).



W tym czasie gdy schładza się ciasto przygotuje masę makową:
Mak przed przygotowaniem masy, przygotowuję według tego przepisu: Przygotowanie maku

Sparzony i zmielony mak przekłam do miski, dodaję wszystkie składniki na masę i miksuję przez kilka minut, tak aby składniki ładnie się połączyły – masa makowa jest gotowa.



Pieczenie pierwszego placka z makiem:
Foremkę dokładnie smaruję łuszczem.
Z lodówki wyjmuję dwa kawałki ciasta, rozwałkowuję pierwszy kawałek na wielkość dna foremki. Aby łatwiej było mi je rozwałkować, blat podsypuję niewielką ilością mąki, wałek smaruję mąką i wałkuję. Rozwałkowane ciasto przenoszę do foremki i wyklejam dokładnie dno.



Na ciasto nakładam całą masę makową i równo rozsmarowuję.
Teraz wałkuje drugi kawałek ciasta i nakrywam nim masę makową, tak żeby cała była przykryta.



Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę, grzanie mam ustawione na góra/dół bez używania termoobiegu. Ciasto piekę około 45-50 minut, długość pieczenia zależy od piekarnika.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.



Pieczenie drugie placka z jabłkami:
Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę.
Z lodówki wyjmuję pozostałe dwa kawałki ciasta i tak samo jak z ciastem makowym rozwałkowuję na wielkość foremki i wyklejam dno.
Na ciasto nakładam równo jabłka, posypuję cukrem i cynamonem i nakrywam drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta.



Ciasto jabłkowe piekę tak samo jak makowe i po upieczeniu wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.


Teraz przygotuję krem budyniowy:
Najpierw gotuję budyń, do rondelka wlewam część mleka, do pozostałego mleka dodaję cukier, żółtka, mąki, cukier waniliowy i dokładnie mieszam.
Mleko w rondelku zagotowuję i dodaję do niego wymieszane składniki. Budyń gotuję na małym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypalił, gdy się zagotuje i zgęstnieje zdejmuję z gazu.


Ugotowany budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą aby nie powstała skórka i odstawiam do wystudzenia.

Gdy budyń jest już zimny to do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej i miksuję przez kilka minut, żeby stało się puszyste.
Następnie do masła dodaję stopniowo zimny budyń i cały czas miksuję, gdy wchłonie się jedna porcja budyniu dodaję następną. Na koniec dodaję spirytus i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.


Końcowe przygotowanie Marcepanka:
Na zimny placek makowy nakładam krem i równo rozsmarowuję, na krem kładę zimny placek jabłkowy i delikatnie dociskam. Tak przygotowane ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki aby krem stężał, dzięki temu ciasto będzie łatwiej pokroić.



Przed podaniem górę posypuję cukrem pudrem.

Marcepanek jest gotowy, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa     

wtorek, 5 listopada 2013

Ciastka Torciki z Kremem Budyniowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne ciastka torciki , są może pracochłonne ale po przygotowaniu ich smak rekompensuje włożoną pracę i do tego ładnie prezentują się :)

niedziela, 3 listopada 2013

Paluchy Drożdżowe z Makiem


Witam Serdecznie
Przygotowałam ostatnio paluchy drożdżowe , są bardzo proste w wykonaniu i jeżeli ktoś lubi ciasto drożdżowe to na pewno mu posmakują :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.