Nowe Przepisy

poniedziałek, 28 października 2013

Przygotowanie Maku do Ciast

mak do ciast masa makowa
Witam serdecznie
Żeby przygotować pyszne wypieki z masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak. Mak można kupić gotowy mielony i go tylko sparzyć lub samej/samemu zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli nie wiecie jak przygotować mak, to ten przepis wam w tym pomoże.

Do przygotowania maku będziemy potrzebowali:

Sposób I:
z podanych proporcji wyjdzie około 400 g maku

250 ml mleka (lub wody)
1 opakowanie 200 g mielonego maku

Sposób II:
z podanych proporcji wyjdzie około 1 kg maku

500 g maku
1 litr mleka (lub wody)
gaza
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania maku: Przygotowanie maku do ciast


Przygotowanie:
Sposób I – bardzo prosty i szybki w przygotowaniu:
W garnku zagotowuję mleko i do gotującego mleka wsypuję zmielony mak. Dokładnie mieszam i mak podgrzewam przez około 1 minutę, cały czas mieszając aby mak się nie przypalił.

Tak przygotowany mak przekładam do miseczki i odstawiam do wystudzenia – mak jest gotowy, możemy przygotować z niego masę makową.

Sposób II – bardziej czasochłonny, ale według mnie tak przygotowany mak jest lepszy, więc jeżeli mamy maszynkę do mielenia mięsa i czas, to polecam właśnie tak przygotować mak na masę:

W garnku zagotowuję mleko i do gotującego mleka wsypuję mak. Mak gotuję około 5 minut, następnie garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką i odstawiam na około 4 godziny do napęcznienia maku.

Po 4 godzinach, mak przekładam na sito wyłożone gazą i pozostawiam do osączenia. Przed mieleniem, mak jeszcze odciskam.

Mak mielę dwukrotnie na najdrobniejszym sitku maszynki. Mak jest gotowy, możemy z niego przygotować masę makową.

Mak możemy przygotować wcześniej, włożyć do woreczków i zamrozić, tak przygotowany mak możemy używać wtedy kiedy jest nam potrzebny.


Przepis na przykładową masę makową do makowca:

300 g sparzonego i zmielonego maku
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g rodzynek
3 białka
40 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżka cukru pudru
otarta skóra z 1 cytryny
4 łyżki miodu (płynnego)
1 jabłko winne
kilka kropli aromatu migdałowego

Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.

Mam nadzieję, ze przepis na przygotowanie maku się przyda.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

13 komentarzy :

  1. Dziekuje bardzo serdecznie za wspanialy przepis na przygotowanie maku. !!!! wyszedl pyszny.:)

    Zycze Pani i czytelnikom Szczesliwych Swiat Bozego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  2. Jeśli kupiłam mak zmielony to muszę go namaczac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na opakowaniu powinno pisać jak go przygotować. Ja na przykład zagotowuję 250 ml mleka, wsypuję 200 g maku zmielonego (sklepowego) i gotuję cały czas mieszając przez około 1 minutę. Następnie odstawiam do wystudzenia.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. A czy do masy makowej musi byc dodany miód? Czy można go czymś zastąpić, np. większą ilością cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy pominąć miód i dodać więcej cukru pudru
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Życzę wszystkiego najlepszego z okazji okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego roku 🤩. Przepis wspaniały, wszyscy zadowoleni a i nie taki trudny. Dziękuję i ciepło pozdrawiam 💕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za życzenia i również życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszystkiego dobrego w Nowym Roku ♥ Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Czy mogę urzyć gotowej masy makowej z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przygotowania makowca, można użyć gotowej masy makowej, do której można dodać na przykład bakalie, odnośnie dodania innych składników to wszystko zależy od tego jak słodka jest gotowa masa makowa i jak gęsta. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Mam kupiony mak niemielony ale nie mam maszynki do mielenia mięsa (mam ręczną ale bez sitka do maku). Mam za to do dyspozycji blender ręczny lub taki jakby robot kielichowy. Czego najlepiej użyć gdy nie mam maszynki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można suchy mak zemleć porcjami w młynku do kawy , a póżniej zalać gorącym mlekiem

      Usuń
  7. Ja np będę dziś blendowac.Długo i starannie-powinna wyjść konsystencja zadowalająca :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.