Nowe Przepisy

poniedziałek, 28 października 2013

Przygotowanie Maku do Ciast

mak do ciast masa makowa
Witam serdecznie
Żeby przygotować pyszne wypieki z masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak. Mak można kupić gotowy mielony i go tylko sparzyć lub samej/samemu zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli nie wiecie jak przygotować mak, to ten przepis wam w tym pomoże.

Do przygotowania maku będziemy potrzebowali:

Sposób I:
z podanych proporcji wyjdzie około 400 g maku

250 ml mleka (lub wody)
1 opakowanie 200 g mielonego maku

Sposób II:
z podanych proporcji wyjdzie około 1 kg maku

500 g maku
1 litr mleka (lub wody)
gaza
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania maku: Przygotowanie maku do ciast


Przygotowanie:
Sposób I – bardzo prosty i szybki w przygotowaniu:
W garnku zagotowuję mleko i do gotującego mleka wsypuję zmielony mak. Dokładnie mieszam i mak podgrzewam przez około 1 minutę, cały czas mieszając aby mak się nie przypalił.

Tak przygotowany mak przekładam do miseczki i odstawiam do wystudzenia – mak jest gotowy, możemy przygotować z niego masę makową.

Sposób II – bardziej czasochłonny, ale według mnie tak przygotowany mak jest lepszy, więc jeżeli mamy maszynkę do mielenia mięsa i czas, to polecam właśnie tak przygotować mak na masę:

W garnku zagotowuję mleko i do gotującego mleka wsypuję mak. Mak gotuję około 5 minut, następnie garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką i odstawiam na około 4 godziny do napęcznienia maku.

Po 4 godzinach, mak przekładam na sito wyłożone gazą i pozostawiam do osączenia. Przed mieleniem, mak jeszcze odciskam.

Mak mielę dwukrotnie na najdrobniejszym sitku maszynki. Mak jest gotowy, możemy z niego przygotować masę makową.

Mak możemy przygotować wcześniej, włożyć do woreczków i zamrozić, tak przygotowany mak możemy używać wtedy kiedy jest nam potrzebny.


Przepis na przykładową masę makową do makowca:

300 g sparzonego i zmielonego maku
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g rodzynek
3 białka
40 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżka cukru pudru
otarta skóra z 1 cytryny
4 łyżki miodu (płynnego)
1 jabłko winne
kilka kropli aromatu migdałowego

Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.

Mam nadzieję, ze przepis na przygotowanie maku się przyda.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

4 komentarze :

  1. Dziekuje bardzo serdecznie za wspanialy przepis na przygotowanie maku. !!!! wyszedl pyszny.:)

    Zycze Pani i czytelnikom Szczesliwych Swiat Bozego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  2. Jeśli kupiłam mak zmielony to muszę go namaczac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na opakowaniu powinno pisać jak go przygotować. Ja na przykład zagotowuję 250 ml mleka, wsypuję 200 g maku zmielonego (sklepowego) i gotuję cały czas mieszając przez około 1 minutę. Następnie odstawiam do wystudzenia.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.