Witam serdecznie
Żeby przygotować pyszne wypieki z
masą makową, wcześniej należy odpowiednio przygotować mak. Mak
można kupić gotowy mielony i go tylko sparzyć lub samej/samemu
zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli nie wiecie jak
przygotować mak, to ten przepis wam w tym pomoże.
Do przygotowania maku będziemy
potrzebowali:
Sposób I:
z podanych proporcji
wyjdzie około 400 g maku
250 ml mleka (lub wody)
1 opakowanie 200 g
mielonego maku
Sposób II:
z podanych proporcji
wyjdzie około 1 kg maku
500 g maku
1 litr mleka (lub wody)
gaza
maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z
przygotowania maku: Przygotowanie maku do ciast
Przygotowanie:
Sposób I – bardzo
prosty i szybki w przygotowaniu:
W garnku zagotowuję mleko
i do gotującego mleka wsypuję zmielony mak. Dokładnie mieszam i
mak podgrzewam przez około 1 minutę, cały czas mieszając aby mak
się nie przypalił.
Tak przygotowany mak
przekładam do miseczki i odstawiam do wystudzenia – mak jest
gotowy, możemy przygotować z niego masę makową.
Sposób II – bardziej
czasochłonny, ale według mnie tak przygotowany mak jest lepszy,
więc jeżeli mamy maszynkę do mielenia mięsa i czas, to polecam
właśnie tak przygotować mak na masę:
W garnku zagotowuję mleko
i do gotującego mleka wsypuję mak. Mak gotuję około 5 minut,
następnie garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką i odstawiam na
około 4 godziny do napęcznienia maku.
Po 4 godzinach, mak
przekładam na sito wyłożone gazą i pozostawiam do osączenia.
Przed mieleniem, mak jeszcze odciskam.
Mak mielę dwukrotnie na
najdrobniejszym sitku maszynki. Mak jest gotowy, możemy z niego
przygotować masę makową.
Mak możemy przygotować
wcześniej, włożyć do woreczków i zamrozić, tak przygotowany mak
możemy używać wtedy kiedy jest nam potrzebny.
Przepis na przykładową
masę makową do makowca:
300 g sparzonego i
zmielonego maku
40 g posiekanych orzechów
włoskich
40 g rodzynek
3 białka
40 g roztopionego i
przestudzonego masła
1 łyżka cukru pudru
otarta skóra z 1 cytryny
4 łyżki miodu (płynnego)
1 jabłko winne
kilka kropli aromatu
migdałowego
Jabłko obieram i ścieram
na tarce o grubych oczkach.
Następnie białka ubijam
na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę
makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.
Mam nadzieję, ze przepis
na przygotowanie maku się przyda.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dziekuje bardzo serdecznie za wspanialy przepis na przygotowanie maku. !!!! wyszedl pyszny.:)
OdpowiedzUsuńZycze Pani i czytelnikom Szczesliwych Swiat Bozego Narodzenia.
Bardzo proszę i dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Jeśli kupiłam mak zmielony to muszę go namaczac?
OdpowiedzUsuńNa opakowaniu powinno pisać jak go przygotować. Ja na przykład zagotowuję 250 ml mleka, wsypuję 200 g maku zmielonego (sklepowego) i gotuję cały czas mieszając przez około 1 minutę. Następnie odstawiam do wystudzenia.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
A czy do masy makowej musi byc dodany miód? Czy można go czymś zastąpić, np. większą ilością cukru pudru?
OdpowiedzUsuńMożemy pominąć miód i dodać więcej cukru pudru
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Życzę wszystkiego najlepszego z okazji okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego roku 🤩. Przepis wspaniały, wszyscy zadowoleni a i nie taki trudny. Dziękuję i ciepło pozdrawiam 💕
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za życzenia i również życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszystkiego dobrego w Nowym Roku ♥ Pozdrawiam serdecznie
UsuńCzy mogę urzyć gotowej masy makowej z puszki?
OdpowiedzUsuńDo przygotowania makowca, można użyć gotowej masy makowej, do której można dodać na przykład bakalie, odnośnie dodania innych składników to wszystko zależy od tego jak słodka jest gotowa masa makowa i jak gęsta. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńMam kupiony mak niemielony ale nie mam maszynki do mielenia mięsa (mam ręczną ale bez sitka do maku). Mam za to do dyspozycji blender ręczny lub taki jakby robot kielichowy. Czego najlepiej użyć gdy nie mam maszynki?
OdpowiedzUsuńMożna suchy mak zemleć porcjami w młynku do kawy , a póżniej zalać gorącym mlekiem
UsuńJa np będę dziś blendowac.Długo i starannie-powinna wyjść konsystencja zadowalająca :)
OdpowiedzUsuń