Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na Leniwe
Pierogi jak sama nazwa wskazuje to takie pierogi tylko że bez
sklejania :) a robione podobnie do kopytek.
Będziemy potrzebować :
150 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
400 g białego sera ( ja użyłam
półtłustego )
3 jajka
50 g maki pszennej do podsypania blatu
do polania leniwych pierogów :
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z przygotowania :Leniwe Pierogi
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania ziemniaków ,
obieram , gotuję do miękkości i odstawiam do wystudzenia .
- Teraz w maszynce do mielenia mięsa zmielę zimne ziemniaki razem z białym serem
- zmieloną masę ziemniaczano - serową przekładam do miski
- dodaję jajka , mąkę ziemniaczaną i doprawiam solą
- wszystko razem mieszam do połączenia się składników ( masa może być trochę klejąca ale proszę się tym nie przejmować bo po wyłożeniu na blat podsypany mąką będzie łatwo uformować w wałek )
- taką masę wykładam na blat podsypany obficie mąką , formuję jedną kulę i dzielę ją na dwie równe części
- z każdej z części ciasta formuję dłońmi wałek o grubości około 3 centymetrów
- wałek kroję na kawałki o długości około 2 -3 centymetrów pod skosem
W czasie gdy przygotowuję ciasto
nastawiam w garnku wodę na leniwe pierogi którą lekko solę
- tak pokrojone leniwe pierogi wrzucam do gotującej się wody i gotuję je tak długo aż wypłyną na wierzch wody , następnie wyjmuje na talerz
- na patelni roztapiam masło i do roztopionego tłuszczu dodaję bułkę tartą chwilę jeszcze razem podsmażam
- takim masłem z bułką polewam leniwe pierogi na talerzu ( można również polać leniwe pierogi roztopioną słoninką ze skwarkami :)
Leniwe pierogi są już gotowe życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Smak dzieciństwa ! U mnie moja babcia je robiła z cynamonem a do tego cieplutki mus jabłkowy albo śliwkowy ! Oj dobre czas :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te pierogi zarówno z dodatkiem ziemniaków jak i z samym serem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie i do polubienia mojego bloga https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek