Nowe Przepisy

środa, 13 listopada 2013

Kopytka z Sosem Pomidorowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kopytka , zapewne każdy wie jak je się robi :) . Ja przygotowałam tym razem kopytka z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów .


Będziemy potrzebować :

1 kg ziemniaków
około 300 g mąki pszennej (poznańskiej ) w zależności od jakości ziemniaków
1 jajko
szczypta soli

na sos :
1/2 kg pomidorów
50 ml oleju lub oliwy
4 cm kawałek korzenia imbiru
1/2 papryczki chili ( lub jedna mała )
2 ząbki czosnku

Link do filmu z przygotowania : Kopytka z Sosem Pomidorowym


Przygotowanie :

Najpierw opiszę przygotowanie kopytek

  1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości
  2. ugotowane ziemniaki odcedzam i odstawiam do wystudzenia
  3. Gdy ziemniaki ostygną mielę je w maszynce do mielenia mięsa ( można zamiast maszynki użyć praski i je przecisnąć )
  4. Teraz przygotuję ciasto , na blat wysypuję około 3/4 mąki ( resztę dodam jeżeli masa będzie za rzadka )
  5. na mąkę kładę zmielone ziemniaki , dodaję jajko i sól do smaku
  6. wszystko razem zagniatam i wyrabiam ciasto aż powstanie jednolita masa ( blat podsypuję mąką żeby ciasto nie kleiło się do blatu )
  7. z tak wyrobionego ciasta odkrawam kawałki i dłońmi turlam ciasto tak żeby powstał wałeczek o średnicy około 2 centymetrów ( blat mam podsypany mąką )
  8. wałek z ciasta kroję nożem na kawałki o długości około 3 centymetrów pod skosem
  9. W czasie przygotowywania kopytek nastawiłam w garnku około 2 litrów wody lekko osolonej w której będę gotowała kopytka
  10. kopytka przed włożeniem do gotującej się wody wkładam do durszlaka i je potrząsam żeby otrzepać z nadmiaru mąki ( ale jest to nie konieczne )
  11. Do gotującej się wody wkładam kopytka i gotuję od momentu wypłynięcia około 3 minut

Kopytka wyjmuję na talerz i polewam roztopionym masłem ale można podać ze stopioną słoninką lub sosem tym razem podałam z sosem pomidorowym .

Przygotowanie sosu pomidorowego :

  1. Pomidory obieram ze skórki ( najlepiej sparzyć je wcześniej wrzącą wodą wtedy łatwiej jest je obrać )
  2. Imbir obieram ze skórki dzielę na pół jedną połowę drobno siekam druga kroję na większe paski ( większe kawałki wybiorę z tłuszczu )
  3. Czosnek obieram z łupki i delikatnie rozgniatam trzonkiem noża ( nie kroję bo po chwili smażenia na patelni też go wyjmę )
  4. papryczkę chili przekrawam na pół i oczyszczam z nasion
  5. na patelni rozgrzewam olej dodaję imbir , papryczkę , czosnek i wszystko smażę około 3 minuty
  6. po tym czasie wyjmuję z tłuszczu papryczkę , czosnek i połowę imbiru który był pokrojony w większe paski
  7. Teraz na patelnię wsypuję pokrojone pomidory i wszystko podduszam przez około 10 minut tak żeby powstał sos
Sos pomidorowy mam gotowy polewam nim kopytka na talerzu . Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa










2 komentarze :

  1. Pyszne, też czasami robię sos pomidorowy do kopytek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusisz, ale kusisz... Dawno nie robiłam kopytek. Apetyczny obiadek...

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.