Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kopytka ,
zapewne każdy wie jak je się robi :) . Ja przygotowałam tym razem
kopytka z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów .
Będziemy potrzebować :
1 kg ziemniaków
około 300 g mąki pszennej
(poznańskiej ) w zależności od jakości ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
na sos :
1/2 kg pomidorów
50 ml oleju lub oliwy
4 cm kawałek korzenia imbiru
1/2 papryczki chili ( lub jedna mała )
2 ząbki czosnku
Link do filmu z przygotowania : Kopytka z Sosem Pomidorowym
Przygotowanie :
Najpierw opiszę przygotowanie kopytek
- Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości
- ugotowane ziemniaki odcedzam i odstawiam do wystudzenia
- Gdy ziemniaki ostygną mielę je w maszynce do mielenia mięsa ( można zamiast maszynki użyć praski i je przecisnąć )
- Teraz przygotuję ciasto , na blat wysypuję około 3/4 mąki ( resztę dodam jeżeli masa będzie za rzadka )
- na mąkę kładę zmielone ziemniaki , dodaję jajko i sól do smaku
- wszystko razem zagniatam i wyrabiam ciasto aż powstanie jednolita masa ( blat podsypuję mąką żeby ciasto nie kleiło się do blatu )
- z tak wyrobionego ciasta odkrawam kawałki i dłońmi turlam ciasto tak żeby powstał wałeczek o średnicy około 2 centymetrów ( blat mam podsypany mąką )
- wałek z ciasta kroję nożem na kawałki o długości około 3 centymetrów pod skosem
- W czasie przygotowywania kopytek nastawiłam w garnku około 2 litrów wody lekko osolonej w której będę gotowała kopytka
- kopytka przed włożeniem do gotującej się wody wkładam do durszlaka i je potrząsam żeby otrzepać z nadmiaru mąki ( ale jest to nie konieczne )
- Do gotującej się wody wkładam kopytka i gotuję od momentu wypłynięcia około 3 minut
Kopytka wyjmuję na talerz i polewam
roztopionym masłem ale można podać ze stopioną słoninką lub
sosem tym razem podałam z sosem pomidorowym .
Przygotowanie sosu pomidorowego :
- Pomidory obieram ze skórki ( najlepiej sparzyć je wcześniej wrzącą wodą wtedy łatwiej jest je obrać )
- Imbir obieram ze skórki dzielę na pół jedną połowę drobno siekam druga kroję na większe paski ( większe kawałki wybiorę z tłuszczu )
- Czosnek obieram z łupki i delikatnie rozgniatam trzonkiem noża ( nie kroję bo po chwili smażenia na patelni też go wyjmę )
- papryczkę chili przekrawam na pół i oczyszczam z nasion
- na patelni rozgrzewam olej dodaję imbir , papryczkę , czosnek i wszystko smażę około 3 minuty
- po tym czasie wyjmuję z tłuszczu papryczkę , czosnek i połowę imbiru który był pokrojony w większe paski
- Teraz na patelnię wsypuję pokrojone pomidory i wszystko podduszam przez około 10 minut tak żeby powstał sos
Sos pomidorowy mam gotowy polewam nim
kopytka na talerzu . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pyszne, też czasami robię sos pomidorowy do kopytek :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz, ale kusisz... Dawno nie robiłam kopytek. Apetyczny obiadek...
OdpowiedzUsuń