Nowe Przepisy

poniedziałek, 25 maja 2015

Dżem z Rabarbaru z Imbirem


Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pysznego dżemu z rabarbaru z dodatkiem imbiru. Dżem jest rewelacyjny w smaku nie jest słodki, delikatnie kwaśny a dodany imbir nadaje mu przyjemnego smaku. Do przygotowania dżemu z rabarbaru nie używam dodatków zagęszczających jak żelfix więc nie ma on takiej konsystencji jak sklepowy, ale jest o wiele smaczniejszy :).

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu

1 kg rabarbaru
600 g cukru
1 łyżka utartego świeżego imbiru
sok z 1 cytryny około 50 ml
50 ml wody

Link do filmu z przygotowania: Dżem z rabarbaru z imbirem



Przygotowanie:
  1. Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra.
  2. Pokrojony rabarbar przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę, starty na tarce korzeń imbiru i całość mieszam .
  3. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję ( na początku nie ma dużo soku ale po chwili podgrzewania zrobi się go więcej ) .
  4. Gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na małym płomieniu smażę dżem około 40 minut od czasu do czasu mieszając .
  5. Długość smażenia dżemu zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać po wystudzeniu, czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – ja smażę około 40 minut bo taka konsystencja dżemu mi odpowiada.
Test tak zwanego zimnego talerzyka.
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Końcowe przygotowanie dżemu z rabarbaru:
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
  1. Dla pewności że słoiki złapały, możemy je pasteryzować .
  2. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  3. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  4. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  5. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem z rabarbaru z imbirem jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.


Pozdrawiam Babcia Ewa  








Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.