Nowe Przepisy

wtorek, 11 lutego 2014

Gulasz Wieprzowy


Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować prosty i pyszny gulasz wieprzowy . Gulasz wieprzowy idealnie nadaje się do podania z kaszą gryczaną , ziemniakami lub pieczywem i do tego kiszony ogóreczek :)


Będziemy potrzebować :

1 kg mięsa wieprzowego (użyłam szynki wieprzowej )
2 strąki papryki czerwonej
5 łyżek koncentratu pomidorowego
4 -5 ząbki czosnku
1 strąk papryczki chili
2 cebule
przyprawy :
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 – 3 listki laurowe
pieprz , papryka ostra , papryka słodka ,
chili mielone , sól

do zagęszczenia gulaszu :
2 łyżki mąki pszennej
około 50 ml wody

olej do smażenia
plus woda do duszenia mięsa

Link do filmu z przygotowania Gulaszu wieprzowego 

Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania składników na gulasz wieprzowy :
  1. Mięso dokładnie płuczę , osuszam i oczyszczam z białych błonek
  2. następnie kroję w nie za dużą kostkę
  3. Umytą paprykę przekrawam na pół wzdłuż i oczyszczam z gniazd nasiennych ,
  4. paprykę kroję w drobną kostkę ( najlepiej paprykę pokroić najpierw w paseczki a potem w kostkę )
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę
  6. Czosnek kroję w bardzo drobną kostkę
  7. Papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z nasionek i drobno siekam

Składniki mam już przygotowane teraz będę je obsmażała , smażyła i przygotowywała gulasz :)
Jeszcze taka mała uwaga : jeżeli nie mamy dużej patelni lub dwóch małych gdzie na jednej obsmażamy mięso a na drugiej cebulę i paprykę . To przygotowujemy gulasz partiami , najpierw mięso obsmażamy i przekładamy do garnka lub rondla i tak samo z pozostałymi składnikami i wszystko razem na koniec dusimy w rondlu lub garnku .

  1. Na patelni obsmażam mięso , tak długo go obsmażam aż odparuje całkiem woda z patelni ( a może być jej całkiem sporo , muszę przyznać że kupujemy mięso a dostajemy w gratisie wodę :)
  2. Na drugiej patelni z niewielką ilością oleju podsmażam na złoty kolor cebulę , czosnek i papryczkę chili
  3. Gdy mięso mam już ładnie obsmażone i bez wody na patelni ( nie patrzyłam na zegarek ale obsmażałam około 30 minut )
  4. dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem i papryczką
  5. w tym momencie dolewam wodę tak żeby mięso było przykryte ale nie pływało w wodzie
  6. i doprawiam przyprawami – zielem angielskim , listki laurowe , paprykę , pieprz , chili mielone – wszystko razem dokładnie mieszam
  7. patelnię nakrywam pokrywką i wszystko razem duszę do miękkości mięsa

Mięso duszę do miękkości mięsa w moim przypadku około 40 minut
  1. Na drugiej patelni z rozgrzanym olejem podsmażam paprykę około 5 minut
  2. podsmażoną paprykę dodaję do mięsa ( paprykę dodaję do mięsa dopiero jak jest już miękkie )
  3. dodaję koncentrat pomidorowy
  4. jeżeli podczas duszenia mięsa wyparuje woda to ją dolewam ( zawsze dolewam )
  5. Gulasz doprawiam solą i jeżeli trzeba również pozostałymi przyprawami do smaku

Zagęszczanie gulaszu
  1. Do miseczki wlewam niewielką ilość wody dosypuję mąkę i wszystko razem dokładnie mieszam
  2. tak wymieszaną mąkę z wodą wlewam do gulaszu i dokładnie mieszam (dzięki dodaniu mąki sos się zagęści i nie będzie taki wodnisty )
  3. Gulasz wieprzowy jeszcze przez chwilę dusze około 5 minut i zakręcam gaz

Gulasz wieprzowy jest gotowy można go podawać z ziemniaczkami , kaszą gryczaną lub pieczywem . Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






58 komentarzy :

  1. Taki gulasz to skarb, dzięki niemu kaszę dzieciakom przemycam :) inaczej nie tkną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, prosty przepis. Zrobiłem wersję minimalistyczną - czosnek i papryka w proszku, mimo to wyszedł świetny. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj zrobiłam na obiad, przepyszny, zapraszam do mnie zobaczyć efekt, pozdrawiam i dziękuję za wspaniały przepis:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi że smakowało , jutro odwiedzę Pani bloga :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Świetny przepis, gulasz zrobiłam wczoraj -wyszedł pyszny - taki trochę w węgierskim stylu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakował i przepis się przydał .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Dużo papryki w tym gulaszu pewnie wyszedł bardzo na ostro, a ja lubię ostre dania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gulasz nie jest bardzo ostry , pikantny tak ale nie ostry :) użyłam tylko jeden strączek papryczki chili .

      Usuń
  6. Pyszny :) Zrobiłam i polecam. Zagości w moje kuchni na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że gulasz smakuje :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Dziękuję za przepis. Zrobiłem dzisiaj i wyszedł pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę , ciesze się że smakował .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. No to robię :D :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam z Panią pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe, teraz pierwszy gulasz. Wszystko się udało i jest pyszne. Bardzo dziękuję za przepisy. Będę próbować kolejnych.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód na me serce że przepisy się przydają i smakują .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Właśnie robię ten gulasz, już pachnie w całym domu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Typowy gulasz, robię i lubię podonby. Fajnie, że nie jestem jedyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest nas już dwoje :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. To jest nas już troje !!! ja robię tak samo, ale zamiast mąki stosuję do zagęszczenia : albo 2 małe drobno pokrojone ziemniaki, albo 1 małą łyżeczkę lnu odłuszczonego /jestem cukrzykiem/. Po za tym wszystko lubię ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie pomyślałam żeby zagęszczać lnem , dobry pomysł bo len jest bardzo zdrowy :)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia

      Usuń
  13. Pierwszy raz w życiu robiłam gulasz i to właśnie z pani przepisu! Przepyszny.pozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że gulasz smakował a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Właśnie robię Pani gulasz. Pachnie wszędzie! Będzie z ziemniakami i buraczkami :D Pycha!

    w-spodnicy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że smakował.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. Czy jak bede obsmazac mieso przez 30 minut to nie bedzie twarde? Slyszalam, ze przed duszeniem nalezy smazyc przez 4 min na mocno rozgrzanym tluszczu tak zeby zamknelo pory i nie puscilo wody..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym robiła sztukę mięsa (większy kawałek) to aby było soczyste w środku należało by obsmażyć na dużym ogniu przez chwilę . Ale że tu robię gulasz, mięso mam pokrojone na małe kawałki i jest dużo sosu to smażę przez około 30 minut, dzięki temu mięso jest kruche. Pewnie jest dużo przepisów na gulasz ja robię własnie w taki sposób.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Witam!Dokładnie tak się postępuje z mięsem przeznaczonym na gulasz-obsmaża go się tylko do momentu zamknięcia porów,mięso musi mieć przestrzeń żeby nie wydzielił się sos-który z całym smakiem wyparuje i gulasz już potem nie jest smaczny,pani Ewa własnie popełnia ten błąd...

      Usuń
    3. Mnie mój gulasz bardzo smakuje :)

      Usuń
  16. Super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. Zrobilam, pyszne. Na pewno bede jeszcze robic! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że gulasz smakował :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  18. Ja dodaję jeszcze kostkę gulaszową węgierską i kilka ziaren jałowca. Gulasz wychodzi boski.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam małe doświadczenie w kuchni dlatego posłużyłem się Pani przepisem gulasz wyszedł rewelacyjnie jest wyśmienity ! Pozwoliłem sobie zachować przepis na przyszłość.Nic nie zmieniałem jedynie dodałem czosnek niedźwiedzi .Przepis godny polecenia ! Bardzo dziękuję i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i jest mi bardzo miło że gulasz smakował a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  20. Gulasz ... mmm :) pyszności ..... o Pani też dodaje czosnek ? :) ostatnio byłam na obiedzie u znajomych. podali gulasz... był chyba bez czosnku... zupełnie inny smak :( w gulaszu musi być czosnek ♥ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne przepisy na gulasz , jedne osoby lubią czosnek inne nie przepadają, ilu kucharzy tyle przepisów.
      Ja lubię z czosnkiem
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. Zrobiłam dzisiaj na obiad. Pyszny i prosty gulasz:) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, miło mi że przepis się przydał a gulasz smakował.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  22. super przepis wyszedł znakomity

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że gulasz smakował.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
  23. Dziś też robię.Wprawdzie nie jem mięsa ale mój facet chwali przepis. Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że że gulasz posmakował męskiej części domu :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  24. Gulasz jest wyśmienity zarówno z ziemniakami jak i kaszą gryczana. Dziś robie kolejny raz domownicy się zajadają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że gulasz posmakował
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  25. Gulasz rzeczywiscie wysmienity,udał mi się.Dziekuje za przepis z ktorego skrzętnie skorzystałem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że gulasz smakował a przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  26. Nigdy nie lubilam gulaszu, ale ten jest super. Ale nieco zmienilam przepis. Nie dodaje koncentratu, ale dorzucam pieczarki (najlepiej takie malutkie ktorych nie trzeba kroic).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi ze gulasz smakował, a w gotowaniu to jest najlepsze że można zmieniać przepisy według swojego uznania, najważniejsze aby smakowało
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  27. Ja też gotuję z Pani przepisem pierwszy gulasz w życiu! Jutro przychodzi rodzinka na obiad (m.in. moje obie kochane babcie) i mam nadzieję, że będzie super! Dzięki za przepis i wszystkie instrukcje:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mam nadzieję że gulasz się udał i wszystkim smakował
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  28. Pracuję w Finlandii i niestety muszę sobie sam gotować, skorzystałem z przepisu i jestem bardzo dumny z siebie, że tak świetnie gotuję, dzięki za supr przepis (koledze też smakował)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i ciesze się że gulasz smakował Panu oraz koledze. Ślę serdeczne pozdrowienia z Polski ♥

      Usuń
  29. Dziękuję za ten przepis babciu :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.