Nowe Przepisy

poniedziałek, 18 listopada 2024

Danie jednogarnkowe z dynią - rozgrzewający obiad na jesienne dni


Serdecznie witam po bardzo długiej przerwie i zapraszam na przepyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Potrawa jest bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca, więc idealnie nadaje się na obiad w te jesienne dni. Polecam przygotować, bo naprawdę warto.

Do przygotowania dania jednogarnkowego będziemy potrzebowali:
około 400 g boczku wędzonego
około 500 g kiełbasy
2 średniej wielkości cebule – około 200 g
1 por
około 450 g groszku zielonego (mrożonego)
około 450 g fasolki szparagowej żółtej (mrożonej lub świeżej)
2-3 papryki czerwone – około 500 g
papryczka chili
4 duże ząbki czosnku
2 marchewki – około 250 g
2 cukinie – około 500 g
dynia przed obraniem około 1 kg, po pokrojeniu około 500 g – dynia zwykła lub Hokkaido
500 g pomidorów
1 słoiczek 190 g koncentratu pomidorowego
przyprawy:
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sól
2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej
pieprz
papryka ostra

olej do smażenia
oraz około 1 litra gorącej wody
no i oczywiście rondel lub garnek o pojemności minimum 5 litrów

Link do filmiku z przepisem: Danie jednogarnkowe z dynią



Przygotowanie:
Najpierw przygotuje wszystkie składniki na danie:

Z boczku odcinam skórę i kroję w nie za dużą kostkę. Kiełbasę kroję w półplasterki.
Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w półplasterki.
Fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki.

Paprykę oczyszcza z gniazd nasiennych i kroję w kilkucentymetrowe paseczki. Papryczkę chili razem z nasionkami drobniutko kroję i dodaję do papryki. Marchew kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki i dodaję do papryki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do papryki.

Cukinię kroję w kostkę. Dynię oczyszczam z gniazd nasiennych, obieram, kroję w kostkę i dodaję do cukinii.
Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę, aby łatwiej było je obrać, to wcześniej sparzyłam wrzątkiem i przelałam zimną wodą.

Składniki mam już pokrojone, więc zaczynam gotowanie:
W rondlu rozgrzewam olej, dodaję boczek i smażę około 4 minut, następnie dodaję kiełbasę i jeszcze smażę około 4 minut.

Dodaję cebulę i smażę jeszcze około 3 minut, jeżeli byłoby za mało tłuszczu to dodaję oleju, ilość tłuszczu zależy czy mamy tłusty boczek i kiełbasę.

Następnie dodaję pora i jeszcze smażę około 3 minut.
Do podsmażonych składników dodaję groszek oraz fasolkę szparagową i duszę około 3 minut.

Następnie dodaję paprykę, papryczkę chili, czosnek, marchew, listki laurowe, ziele angielskie, sól i około 500 mililitrów gorącej wody. Mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaję dynię, cukinię i jeszcze duszę około 10 minut, do miękkości warzyw.
Gdy warzywa są już miękkie to dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 5 minut.

W tym momencie możemy dodać więcej wody, kwestia gustu jak gęste chcemy danie. Doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą – danie jest gotowe.

Danie jednogarnkowe z dynia jest gotowe, życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.