Nowe Przepisy

piątek, 24 stycznia 2025

Chili con carne – przepyszne danie jednogarnkowe


Serdecznie witam i zapraszam na przepyszne danie chili con carne, które jest rozgrzewające, sytne i proste w przygotowaniu. Chili con carne możemy podać z ryżem, pieczywem lub w tortilli. Polecam wypróbować przepis, bo warto.

Do przygotowania chili con carne, będziemy potrzebowali:
500 g mielonego mięsa wołowego
2 papryki czerwone
puszka 400 g pomidorów krojonych
puszka 400 g fasoli czerwone
1 średnia cebula
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
garść listków kolendry lub natki pietruszki
przyprawy:
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
½ łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej
pieprz, sól
opcjonalnie kilka kropli tabasco

olej do smażenia


Link do filmiku z przepisem na: Chili con carne



Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki, papryczkę chili razem z nasionkami drobniutko kroję i dodaję do papryki.
Listki kolendry drobno kroję.

Teraz na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewam olej, dodaję mięso i smażę około 5 minut.
Następnie dodaję cebulę i jeszcze smażę około 5 minut.
Do podsmażonego mięsa z cebulą, dodaję przyprawy, paprykę i papryczkę chili, i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po 15 minutach dodaję koncentrat pomidorowy, pomidory krojone, wypłukaną i osączoną czerwoną fasolę, mieszam i duszę jeszcze około 10 minut.

Na koniec sprawdzam smak, doprawiam, dodaję kolendrę i jeszcze podgrzewam około minuty.
Chili con carne jest gotowe, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.