Witam serdecznie
Propozycja na pyszny dżem
z papryki który idealnie nadaje się do podania z serami żółtymi
i pleśniowymi oraz do mięs.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie około 450 ml dżemu z papryki
1 kg papryki czerwonej
400 g cukru
200 ml octu winnego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczkę posiekanej
papryczki chili
małe słoiczki
Przygotowanie:
- Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek.
- Oczyszczoną paprykę kroję w nie za grube paseczki.
- Papryczkę chili oczyszczam z nasion i kroję w drobniutką kostkę.
- Teraz do pokrojonej papryki dodaję ocet, cukier, sól, papryczkę chili i mieszam.
- Tak przygotowaną paprykę odstawiam na około 12 godzin.
Po 12 godzinach –
smażenie dżemu z papryki:
- Do garnka przekładam paprykę razem z marynatą.
- Garnek stawiam na gazie i smażę dżem przez około 40 minut – jeżeli wydaje nam się że jest rzadki to po wystygnięciu na pewno zrobi się gęsty:).
- Gotowy dżem przekładam do małych słoiczków, wcześniej wyparzonych i osuszonych .
- Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
paprykowy jest gotowy, możemy wstawić do spiżarki. Życzę udanych
przetworów i smacznego.
Witam. Czy zamiast octu winnego może być jabłkowy ?
OdpowiedzUsuńTak może być jabłkowy, ważne aby nie użyć spirytusowego bo jest za mocny .
UsuńPozdrawiam serdecznie
To jeszcze zapytam o skórki z papryki :) nie "fruwają"-nie są wyczuwalne w tym dżemie - bo tego nie lubię. Dziękuję za odpowiedz :)
UsuńSkórki fruwać nie fruwają :), ale jest wyczuwalna podczas jedzenia ponieważ papryka jest tak jakby karmelizowana i skórka mocno przylega do miąższu papryki. W sumie przyjemnie się to je i jest smaczne :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy wykorzystanie żółtej papryki wpływa na "jakość"? Np. dżem będzie zbyt rzadki?
OdpowiedzUsuńNie wpływa, tylko że z czerwonej papryki kolor jest przepiękny, intensywnie czerwony (szkarłatny).
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
jak sloiczki się zagotuja bo z dzieckiem to czas ucieka i bylo bul szybkie to cos zlego w wekach
OdpowiedzUsuńNic złego im się nie stanie. Też nieraz mi się zdarzyło, że woda porządnie się zagotowała :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
NIE JEST GĘSTE- PRZELEWA MI SIĘ. CO ZLE ZROBILAM
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, ten dżem jest bardzo gęsty. Przynajmniej mi tak zawsze wychodzi, a zawsze robię według tego przepisu.
Usuńdzis otworzyłam i pycha- ale nie jest gesty- czyli za krótko smazymy podejrzewam;) 2 tura i bedzie poprawa w czasie smazenia. papryka papryce tez nie rowna mogła miec soku duzo wiecej;)
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego jest rzadki, mój jest gęsty i klejący. Ale cieszę się że Pani smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
sol jaka?
OdpowiedzUsuńZwykła kuchenna.
Usuń