Nowe Przepisy

piątek, 2 października 2015

Dżem z Papryki – jako dodatek do serów i mięs

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny dżem z papryki który idealnie nadaje się do podania z serami żółtymi i pleśniowymi oraz do mięs.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 450 ml dżemu z papryki

1 kg papryki czerwonej
400 g cukru
200 ml octu winnego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili

małe słoiczki



Przygotowanie:
  1. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek.
  2. Oczyszczoną paprykę kroję w nie za grube paseczki.
  3. Papryczkę chili oczyszczam z nasion i kroję w drobniutką kostkę.
  4. Teraz do pokrojonej papryki dodaję ocet, cukier, sól, papryczkę chili i mieszam.
  5. Tak przygotowaną paprykę odstawiam na około 12 godzin.
Po 12 godzinach – smażenie dżemu z papryki:
  1. Do garnka przekładam paprykę razem z marynatą.
  2. Garnek stawiam na gazie i smażę dżem przez około 40 minut – jeżeli wydaje nam się że jest rzadki to po wystygnięciu na pewno zrobi się gęsty:).
  3. Gotowy dżem przekładam do małych słoiczków, wcześniej wyparzonych i osuszonych .
  4. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.



Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję około 10 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem paprykowy jest gotowy, możemy wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 






6 komentarzy :

  1. Witam. Czy zamiast octu winnego może być jabłkowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może być jabłkowy, ważne aby nie użyć spirytusowego bo jest za mocny .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. To jeszcze zapytam o skórki z papryki :) nie "fruwają"-nie są wyczuwalne w tym dżemie - bo tego nie lubię. Dziękuję za odpowiedz :)

      Usuń
    3. Skórki fruwać nie fruwają :), ale jest wyczuwalna podczas jedzenia ponieważ papryka jest tak jakby karmelizowana i skórka mocno przylega do miąższu papryki. W sumie przyjemnie się to je i jest smaczne :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Czy wykorzystanie żółtej papryki wpływa na "jakość"? Np. dżem będzie zbyt rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wpływa, tylko że z czerwonej papryki kolor jest przepiękny, intensywnie czerwony (szkarłatny).
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.