Do przygotowania śledzi po żydowsku będziemy potrzebowali:
około 500 g solonych filetów śledziowych a`la Matias
2 cebule – około 250 g
1 duże jabłko – winne
około 150 g ogórków konserwowych
garść suszonej żurawiny
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
około 10 łyżek oleju lnianego
około 3 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka majeranku
pieprz, sól
około 500 g solonych filetów śledziowych a`la Matias
2 cebule – około 250 g
1 duże jabłko – winne
około 150 g ogórków konserwowych
garść suszonej żurawiny
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
około 10 łyżek oleju lnianego
około 3 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka majeranku
pieprz, sól
Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po żydowsku
Przygotowanie:
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki je moczę. Śledzie przekładam do miski, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny, i w między czasie wymieniam kilka razy wodę. Długość moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Śledzie możemy również wymoczyć w mleku.
Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki je moczę. Śledzie przekładam do miski, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny, i w między czasie wymieniam kilka razy wodę. Długość moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Śledzie możemy również wymoczyć w mleku.
Cebulę drobno kroję, przekładam na durszlak i przelewam wrzątkiem. Następnie odstawiam do osączenia i wystudzenia.
Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski i dodaję cebulę.
Jabłko obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Czosnek i koperek drobniutko kroję. Ogórki kroję w drobną kostkę.
Dodaję majeranek, doprawiam pieprzem, solą i delikatnie mieszam.
Następnie do oleju dodaję sok z cytryny, mieszam i polewam sałatkę. Dokładnie mieszam, miskę nakrywam folią spożywczą i dostawiam na kilka godzin aby przeszła smakiem.
Śledzie po żydowsku są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam babcia Ewa
Jabłko obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Czosnek i koperek drobniutko kroję. Ogórki kroję w drobną kostkę.
Dodaję majeranek, doprawiam pieprzem, solą i delikatnie mieszam.
Następnie do oleju dodaję sok z cytryny, mieszam i polewam sałatkę. Dokładnie mieszam, miskę nakrywam folią spożywczą i dostawiam na kilka godzin aby przeszła smakiem.
Śledzie po żydowsku są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam babcia Ewa
Prześlij komentarz