Nowe Przepisy

piątek, 4 kwietnia 2025

Aromatyczny DOMOWY CHLEB z czosnkiem niedźwiedzim i z chrupiącą skórką

Serdecznie witam i zapraszam na domowy chlebek z czosnkiem niedźwiedzim, chleb jest puszysty, aromatyczny, przepyszny z chrupiącą skórką. Jeżeli nie mamy czosnku, to możemy upiec bez, wtedy wyjdzie równie dobry chleb pszenny. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali:

800 g mąki pszennej (typ do 650) – około 5 szklanek 250 ml

625 ml letniej wody – 2 ½ szklanki 250 ml

35 g drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki z górką soli

oraz:

2 garście czosnku niedźwiedziego – może być suszony

użyłam naczynia o wymiarach: 21 cm x 28 cm głębokość 8 cm

Link do filmiku z przepisem na: Domowy chleb z czosnkiem


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki i około pół szklanki letniej wody. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach:

Do rozczynu dodaję pozostałą wodę, mąkę, sól i mieszam łyżką przez kilka minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto możemy wymieszać robotem, mikserem lub łyżką tak jak ja.

Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.

W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję czosnek niedźwiedzi. Listki czosnku dokładnie myję, osuszam i drobno kroję.

Po około 45 minutach:

Do wyrośniętego ciasta dodaję czosnek i dokładnie mieszam.

Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem i oprószam mąką.

Ciasto przekładam do naczynia, górę wyrównuję dłonią nawilżoną olejem i naczynie przykrywam pokrywką. Jeżeli mamy naczynie bez pokrywki, to możemy nakryć papierem do pieczenia i folią aluminiową.

Pieczenie:

Chleb wstawiam do zimnego piekarnika na drugą od dołu półkę, ustawiam temperaturę na 190°C i włączam grzanie. Od momentu nagrzania piekarnika chleb piekę pod przykryciem 30 minut.

Po 30 minutach zdejmuję pokrywkę i jeszcze piekę około 40 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu chleb od razu wyjmuję z piekarnika i naczynia, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.