Serdecznie witam i zapraszam na domowy chlebek z czosnkiem niedźwiedzim, chleb jest puszysty, aromatyczny, przepyszny z chrupiącą skórką. Jeżeli nie mamy czosnku, to możemy upiec bez, wtedy wyjdzie równie dobry chleb pszenny. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali:
800 g mąki pszennej (typ do 650) – około 5 szklanek 250 ml
625 ml letniej wody – 2 ½ szklanki 250 ml
35 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki z górką soli
oraz:
2 garście czosnku niedźwiedziego – może być suszony
użyłam naczynia o wymiarach: 21 cm x 28 cm głębokość 8 cm
Link do filmiku z przepisem na: Domowy chleb z czosnkiem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki i około pół szklanki letniej wody. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
Do rozczynu dodaję pozostałą wodę, mąkę, sól i mieszam łyżką przez kilka minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto możemy wymieszać robotem, mikserem lub łyżką tak jak ja.
Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję czosnek niedźwiedzi. Listki czosnku dokładnie myję, osuszam i drobno kroję.
Po około 45 minutach:
Do wyrośniętego ciasta dodaję czosnek i dokładnie mieszam.
Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem i oprószam mąką.
Ciasto przekładam do naczynia, górę wyrównuję dłonią nawilżoną olejem i naczynie przykrywam pokrywką. Jeżeli mamy naczynie bez pokrywki, to możemy nakryć papierem do pieczenia i folią aluminiową.
Pieczenie:
Chleb wstawiam do zimnego piekarnika na drugą od dołu półkę, ustawiam temperaturę na 190°C i włączam grzanie. Od momentu nagrzania piekarnika chleb piekę pod przykryciem 30 minut.
Po 30 minutach zdejmuję pokrywkę i jeszcze piekę około 40 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu chleb od razu wyjmuję z piekarnika i naczynia, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz