Nowe Przepisy

czwartek, 19 września 2019

Dżem jabłkowy bez cukru – pyszny i prosty – przetwory domowe

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem jabłkowy bez cukru. Tak przygotowany dżem możemy podać z pieczywem, naleśnikami lub użyć jako nadzienie do wypieków.

Do przygotowania dżemu jabłkowego będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 1200 ml dżemu

około 2 kg jabłek
około ½ szklanki wody
około 3 łyżek soku z cytryny

blender

opcjonalnie cukier

Link do filmiku z przepisem na: Dżem jabłkowy bez cukru


Przygotowanie:
Z dokładnie umytych jabłek usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Jabłek nie obieram, w gotowym dżemie skórki są niewyczuwalne.

Do jabłek dodaję wodę i garnek stawiam na gazie.

Jabłka na początku gotuję pod przykryciem przez około 15 minut, tak żeby zmiękły. Jabłka od czasu do czasu mieszam.

Po około 15 minutach gdy jabłka są już miękkie i pod łyżką się rozpadają, to zakręcam gaz i dokładnie rozdrabniam blenderem.

Następnie do jabłek dodaję sok z cytryny i ponownie włączam grzanie pod garnkiem. Teraz dżem smażę około 25 minut, ale długość smażenia zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać dżem oraz od ilości jabłek.

Podczas smażenia jabłka prawie cały czas mieszam, ponieważ bardzo pryskają.

Gorący dżem przekładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.

Tak przygotowany dżem przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem jabłkowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


2 komentarze :

  1. Czy można będzie liczyć na inne przepisy na dżemy bądź konfitury bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis, dziś będę testować

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.