Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem jabłkowy bez
cukru. Tak przygotowany dżem możemy podać z pieczywem, naleśnikami
lub użyć jako nadzienie do wypieków.
Do przygotowania dżemu
jabłkowego będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie
około 1200 ml dżemu
około 2 kg jabłek
około ½ szklanki wody
około 3 łyżek soku z
cytryny
blender
opcjonalnie cukier
Link do filmiku z
przepisem na: Dżem jabłkowy bez cukru
Przygotowanie:
Z dokładnie umytych
jabłek usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i
przekładam do garnka. Jabłek nie obieram, w gotowym dżemie skórki
są niewyczuwalne.
Do jabłek dodaję wodę i
garnek stawiam na gazie.
Jabłka na początku
gotuję pod przykryciem przez około 15 minut, tak żeby zmiękły.
Jabłka od czasu do czasu mieszam.
Po około 15 minutach gdy
jabłka są już miękkie i pod łyżką się rozpadają, to zakręcam
gaz i dokładnie rozdrabniam blenderem.
Następnie do jabłek
dodaję sok z cytryny i ponownie włączam grzanie pod garnkiem.
Teraz dżem smażę około 25 minut, ale długość smażenia zależy
od tego jak gęsty chcemy uzyskać dżem oraz od ilości jabłek.
Podczas smażenia jabłka
prawie cały czas mieszam, ponieważ bardzo pryskają.
Gorący dżem przekładam
do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie
wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do góry
dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy
pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.
Tak przygotowany dżem
przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem jabłkowy jest
gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Czy można będzie liczyć na inne przepisy na dżemy bądź konfitury bez cukru?
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, dziś będę testować
OdpowiedzUsuń