Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną zapiekankę z rybą, pieczarkami i selerem jest bardzo
smaczna, polecam wypróbować przepis.
Będziemy
potrzebować:
500
g filetów rybnych
(dorsza,
morszczuka lub mintaja)
500
g korzenia selera
500
g pieczarek
3
pomidory (około 400 g)
1
cebula (około 120 g)
150
g sera żółtego
1
łyżka usiekanej natki pietruszki
sok
wyciśnięty z 1 cytryny
1
łyżeczka tymianku
sól,
pieprz
mąka
do obtoczenia ryby przed smażeniem
olej
do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z pieczarkami i rybą
Przygotowanie:
- Umyty i osuszony filet z ryby kroję na mniejsze kawałki około 10 centymetrowe . Następnie skrapiam rybę sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Filety przewracam na drugą stronę i również skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem (do skropienia ryby używam około połowy soku z cytryny resztą soku skropię selera) . Tak przyprawione filety odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników zapiekanki
- Obrany i umyty korzeń selera ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam pozostałym sokiem z cytryny.
- Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki .
- Cebule kroję w drobną kostkę.
- Pomidory obieram ze skórki i kroję w pół plasterki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą ).
- Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach.
Duszenie
pieczarek i smażenie ryby:
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę przez około 5 minut tak żeby się zeszkliła.
- Zeszkloną cebulę przekładam do garnka dodaję selera, pieczarki, natkę pietruszki, tymianek, doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut (od czasu do czasu mieszając), tak żeby pieczarki i seler były miękkie.
W
tym czasie gdy duszę pieczarki z selerem przygotuję rybę.
- Rybę obtaczam dokładnie w mące i smażę na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Końcowe
przygotowanie zapiekanki :
- Naczynie żaroodporne smaruję masłem.
- Teraz do naczynia przekładam pieczarki z selerem, delikatnie ugniatam i wyrównuję.
- Na pieczarki układam plasterki pomidorów jeden koło drugiego.
- Na pomidory układam usmażone filety rybne też jeden obok drugiego.
- Górę posypuję obficie żółtym serem.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 minut do rozpuszczenia i zrumienienia się sera , naczynia nie nakrywam.
Zapiekanka
z pieczarkami i rybą jest gotowa można podawać. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz