Nowe Przepisy

wtorek, 26 maja 2015

Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zapiekankę z rybą, pieczarkami i selerem jest bardzo smaczna, polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

500 g filetów rybnych
(dorsza, morszczuka lub mintaja)
500 g korzenia selera
500 g pieczarek
3 pomidory (około 400 g)
1 cebula (około 120 g)
150 g sera żółtego
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem
olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z pieczarkami i rybą



Przygotowanie:
  1. Umyty i osuszony filet z ryby kroję na mniejsze kawałki około 10 centymetrowe . Następnie skrapiam rybę sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Filety przewracam na drugą stronę i również skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą i pieprzem (do skropienia ryby używam około połowy soku z cytryny resztą soku skropię selera) . Tak przyprawione filety odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników zapiekanki
  2. Obrany i umyty korzeń selera ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam pozostałym sokiem z cytryny.
  3. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki .
  4. Cebule kroję w drobną kostkę.
  5. Pomidory obieram ze skórki i kroję w pół plasterki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą ).
  6. Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach.
Duszenie pieczarek i smażenie ryby:
  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę przez około 5 minut tak żeby się zeszkliła.
  2. Zeszkloną cebulę przekładam do garnka dodaję selera, pieczarki, natkę pietruszki, tymianek, doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 15 minut (od czasu do czasu mieszając), tak żeby pieczarki i seler były miękkie.
W tym czasie gdy duszę pieczarki z selerem przygotuję rybę.
  1. Rybę obtaczam dokładnie w mące i smażę na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Końcowe przygotowanie zapiekanki :
  1. Naczynie żaroodporne smaruję masłem.
  2. Teraz do naczynia przekładam pieczarki z selerem, delikatnie ugniatam i wyrównuję.
  3. Na pieczarki układam plasterki pomidorów jeden koło drugiego.
  4. Na pomidory układam usmażone filety rybne też jeden obok drugiego.
  5. Górę posypuję obficie żółtym serem.
  6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 minut do rozpuszczenia i zrumienienia się sera , naczynia nie nakrywam.
Zapiekanka z pieczarkami i rybą jest gotowa można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 








Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.