Witam serdecznie, dzisiaj
zaproponuję przepis na pyszny dżem z borówki czerwonej-brusznicy.
Dżem jest bardzo smaczny lekko kwaśny i idealnie nadaje się jako
dodatek do mięs, ale jest równie smaczny jako dodatek do pieczywa.
Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania dżemu
będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie
około 800 ml dżemu
600 g borówki czerwonej
400 g kwaśnych jabłek
100 ml wody
150 g cukru
wyparzone słoiki i
wieczka
dodatkowo można dodać
cynamon, anyż lub goździki
Link do filmiku z
przepisem na: Dżem z borówki czerwonej
Przygotowanie:
Borówki dokładnie płuczę
i osączam na durszlaku.
Jabłka obieram, usuwam
gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewam wodę,
dodaję cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie (na początku
mieszam aby cukier się rozpuścił i nie przywarł do garnka),
zagotowuję i gotuję około 2 minut.
Następnie dodaję
pokrojone jabłka i gotuję około 5 minut, tak żeby jabłka się
zeszkliły.
Na koniec dodaję borówki
i jeszcze gotuję około 20 minut – długość gotowania zależy od
tego ja gęsty chcemy uzyskać dżem.
Dżem gotuję na małym
ogniu, tak aby delikatnie pyrkał i od czasu do czasu mieszam.
Gorący dżem nakładam do
wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i
mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na
ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do
wystygnięcia.
Jeżeli nie jesteśmy
pewni czy słoiczki złapały, to możemy je pasteryzować około 15
minut.
Dżem z borówki
czerwonej-brusznicy jest gotowy, życzę udanych przetworów i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz