Nowe Przepisy

czwartek, 18 lipca 2019

Dżem z borówki czerwonej – brusznicy do mięsa

Witam serdecznie, dzisiaj zaproponuję przepis na pyszny dżem z borówki czerwonej-brusznicy. Dżem jest bardzo smaczny lekko kwaśny i idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ale jest równie smaczny jako dodatek do pieczywa. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania dżemu będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 800 ml dżemu

600 g borówki czerwonej
400 g kwaśnych jabłek
100 ml wody
150 g cukru
wyparzone słoiki i wieczka

dodatkowo można dodać cynamon, anyż lub goździki

Link do filmiku z przepisem na: Dżem z borówki czerwonej


Przygotowanie:
Borówki dokładnie płuczę i osączam na durszlaku.
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.

Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie (na początku mieszam aby cukier się rozpuścił i nie przywarł do garnka), zagotowuję i gotuję około 2 minut.

Następnie dodaję pokrojone jabłka i gotuję około 5 minut, tak żeby jabłka się zeszkliły.

Na koniec dodaję borówki i jeszcze gotuję około 20 minut – długość gotowania zależy od tego ja gęsty chcemy uzyskać dżem.
Dżem gotuję na małym ogniu, tak aby delikatnie pyrkał i od czasu do czasu mieszam.

Gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystygnięcia.

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to możemy je pasteryzować około 15 minut.

Dżem z borówki czerwonej-brusznicy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.