Do przygotowania babki serowej będziemy potrzebowali:
320 g mąki pszennej tortowej – około 2 szklanek 250 ml
250 g twarogu półtłustego
160 g cukru – około ¾ szklanki 250 ml
4 jajka rozmiar L
100 g rodzynek – około ¾ szklanki 250 ml
½ szklanki oleju – 125 ml
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
foremka 11 cm x 30 cm
Link do filmiku z przepisem na: Babka serowa
Przygotowanie:
Do miski przekładam ser, dodaję cukier, jajka i miksuję na wysokich obrotach około 2 minut. Następnie dodaję olej, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję do połączenia się składników. Grudkami sera proszę się nie przejmować, po upieczeniu babki będą niewidoczne.
Na koniec dodaję rodzynki i mieszam.
Link do filmiku z przepisem na: Babka serowa
Przygotowanie:
Do miski przekładam ser, dodaję cukier, jajka i miksuję na wysokich obrotach około 2 minut. Następnie dodaję olej, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję do połączenia się składników. Grudkami sera proszę się nie przejmować, po upieczeniu babki będą niewidoczne.
Na koniec dodaję rodzynki i mieszam.
Tak przygotowane ciasto przekłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję i piekę.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na druga od dołu półkę i piekę około 60 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, foremki i odstawiam do wystudzenia.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na druga od dołu półkę i piekę około 60 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, foremki i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, pomalować lukrem lub polewą.
Babka serowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Babka serowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz