Nowe Przepisy

piątek, 31 stycznia 2014

Mus Mocno Czekoladowy - bez jajek

Witam Serdecznie
Bardzo prosty przepis na przygotowanie mocno czekoladowego deseru. 

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 300 ml musu czekoladowego

40 ml mleka
25 g kakao prawdziwego
50 g czekolady gorzkiej
30 g cukru
200 ml śmietany 30 %


Przygotowanie:
  1. Do rondelka daję cukier, mleko i kakao, rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam składniki – cały czas mieszając.
  2. Gdy składniki się rozpuszczą dodaję kawałki gorzkiej czekolady i dalej podgrzewam mieszając aż czekolada się rozpuści i połączy zresztą składników – następnie rondelek zdejmuję z gazu.

  3. Teraz do miski wlewam śmietanę i ją ubijam, do ubitej śmietany dodaję stopniowo czekoladę z rondelka- cały czas miksując.
  4. Tak ubity mus czekoladowy wstawiam na około 30 minut do lodówki żeby się schłodził


Po 30 minutach:
  1. Schłodzony mus jeszcze raz miksuję i nakładam do pucharków.

  2. Górę możemy dodatkowo udekorować wiórkami czekolady.
Mus mocno czekoladowy jest gotowy (pucharki można wstawić jeszcze na chwilę do lodówki ale jest to nie konieczne), można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  










wtorek, 28 stycznia 2014

Zupa Zalewajka


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na smaczną i prostą zupę zalewajkę . Pierwszy raz ją jadłam z pół wieku temu , może nie z tymi samymi składnikami ale tak samo się nazywała :)

niedziela, 26 stycznia 2014

Guacamole - Salsa z Awokado

Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną guacamole z kuchni meksykańskiej , na pewno jest bardzo zdrowa i do tego smaczna idealnie nadaje się do podania z chrupkami tortilla , krakersami lub grzankami czosnkowymi zrobionych z bagietek lub bułek.

Będziemy potrzebować:

3 awokado 
4 małe pomidory (lub 3 średnie)
1 średnia cebula
1 papryczka chili
3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz do smaku


Link do filmu z przygotowania:  Guacamole - Salsa z Awokado


Przygotowanie:
Przygotowanie składników:
  1. Natkę pietruszki drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę
  2. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę, papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół i usuwam nasiona, następnie kroję w drobną kostkę (najlepiej pokroić ją wzdłuż na cienkie paseczki i dopiero wtedy kroić w kostkę).

  3. Pomidory zalewam na chwilę wrzącą wodą i obieram ze skórki (po sparzeniu gorącą wodą łatwiej schodzi skórka).
  4. Awokado przekrawam wzdłuż na pół i wyjmuję pestkę , następnie za pomocą łyżeczki wybieram miąższ do miski.


Składniki guacamole – salsy z awokado, są gotowe można zacząć ją przygotowywać:
  1. do miski z awokado dodaję sok z cytryny , czosnkiem i rozgniatam awokado za pomocą widelca ( można rozdrobnić awokado blenderem zamiast widelcem )
  2. gdy awokado mam już rozdrobnione dodaję resztę składników : cebulę , pomidory , natkę pietruszki , oliwę lub olej i wszystko dokładnie mieszam
  3. na koniec doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam
Guacamole (salsa z awokado) jest gotowa można podawać tak jak pisałam na wstępie z tortillą , grzankami , krakersami oraz jako dodatek do dań. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pączki pieczone – Donaty


Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na pączki w stylu amerykańskim donaty :) Zrobiłam je bez smażenia tylko upiekłam w piekarniku . Ciasto jest troszkę inne niż na pączki smażone ale wyszły bardzo dobre i do tego są bardzo ładne po udekorowaniu polewą i lukrem .

wtorek, 14 stycznia 2014

Makaron z Tuńczykiem i Śmietaną

przepis na makaron z tuńczykiem
Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na makaron z tuńczykiem można go podać na obiad jak i na kolację. Danie jest smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Do przygotowania makronu z tuńczykiem będziemy potrzebować:

500 g makaronu wstążki – Tagliatelle
2 puszki tuńczyka duże kawałki
400 g śmietany 12% lub 18%
1/2 pęczka natki pietruszki
1 cebula (około 100 g)
3 ząbki czosnku
około 100 g sera żółtego
do smaku:
sól, pieprz

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Makaron z tuńczykiem





Przygotowanie:

Przygotowanie składników:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
Wypłukaną i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam – natką pietruszki posypię makaron na talerzu.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach – serem posypię makaron na talerzu.
Tuńczyka odsączam z zalewy.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam przygotowany sos.


Przygotowanie sosu:
Na rozgrzanym oleju na patelni smażę cebulę razem z czosnkiem przez około 5 minut, tak żeby cebula się zeszkliła.
Następnie do cebuli, dodaję odsączonego tuńczyka, doprawiam solą i pieprzem i całość smażę około 5 minut.


Po zakręceniu gazu dodaję śmietanę, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy.


Do gorącego makaronu dodaję sos i całość dokładnie mieszam. Makaron na talerzu posypuję serem i natką pietruszki – makaron z tuńczykiem jest gotowy.

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

niedziela, 12 stycznia 2014

Kaszka Kuskus z Warzywami


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na zdrowe i lekkie danie z kaszki kuskus i warzyw podsmażanych na patelni . Można je podawać na ciepło jak i na zimno .

piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto z kremem Pomarańczowym


Witam Serdecznie
Zrobiłam ciasto z kremem pomarańczowym wyszło pyszne wszystkim smakowało :) więc podzielę się przepisem

Krem Pomarańczowy - do ciast

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na krem pomarańczowy który jest prosty w wykonaniu a do tego bardzo smaczny i pachnący pomarańczą. Można go użyć do wypełnienia babeczek, ciastek, ciast, drożdżówek jako nadzienie. Ja z nim zrobiłam tartę z kremem pomarańczowym.

Będziemy potrzebować :

450 ml mleka
150 g cukru kryształ
80 g mąki – użyłam pszennej poznańskiej
50 ml świeżego soku z pomarańczy
1 jajko (całe)
1 żółtko
otarta skóra z jednej pomarańczy
obrana skórka z jednej pomarańczy

garnek
miska i trzepaczka ( rózga )


Link do filmu z przygotowaniem : Krem pomarańczowy 


Przygotowanie :
  1. Do garnka wlewam około połowy mleka dodaję do niego obrane skórki z pomarańczy (nie starte).
  2. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję po zagotowaniu wyjmę skórki z mleka i wyrzucam.
  1.  Do miski wlewam pozostałe mleko,  dodaję jajka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę, cukier i wszystko dokładnie mieszam trzepaczką żeby się wszystko połączyło i nie było grudek z mąki (otarta skóra z pomarańczy się nie rozpuści:).
  1. Mleko w garnku się zagotowało wyjmuję z niego skórki z pomarańczy (wyrzucam je) i wlewam do mleka wymieszane składniki z miski
  2. Krem cały czas mieszam (żeby się nie przypalił ) i gotuję jak budyń
  3. krem po zagotowaniu stanie się gęsty (cały czas mieszam ) gotuję go aż będzie gładki bez grudek.
  1. Ugotowany krem pomarańczowy przekładam do miseczki przykrywam folią (dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na wierzchu) i odstawiam do wystudzenia
  2. krem pomarańczowy wstawiam do lodówki i można go używać.
Krem pomarańczowy jest gotowy życzę smacznego wykorzystania.
Pozdrawiam Babcia Ewa

czwartek, 9 stycznia 2014

Pierogi Pieczone z Kaszą Jaglaną


Witam Serdecznie
Były już pierogi pieczone z kaszą gryczaną , kapustą i grzybami to tym razem zrobiłam pierogi pieczone z kaszą jaglaną . Są bardzo dobre i zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych gotowanych

środa, 8 stycznia 2014

Sałatka z Makaronem i Serem Pleśniowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na prostą i zdrową sałatkę z makaronem i serem pleśniowym .

niedziela, 5 stycznia 2014

Dorsz Zapiekany ze Szpinakiem


Witam Serdecznie
W ten zimowo wiosenny poranek :) i przy okazji podzielę się przepisem na pysznego zapiekanego dorsza . Idealnie nadaje się na obiad z dodatkiem ziemniaczków lub na kolację z chlebem .

piątek, 3 stycznia 2014

Sałatka z Tuńczykiem i Zielonym Groszkiem


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę z tuńczykiem , jest bardzo zdrowa  i zawiera duże ilości białka i węglowodanów :)

czwartek, 2 stycznia 2014

Bigos


Witam Serdecznie

Podzielę się przepisem na pyszny bigos z porządków po świątecznych w lodówce :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.