Nowe Przepisy

piątek, 31 stycznia 2014

Mus Mocno Czekoladowy - bez jajek

Witam Serdecznie
Bardzo prosty przepis na przygotowanie mocno czekoladowego deseru. 

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 300 ml musu czekoladowego

40 ml mleka
25 g kakao prawdziwego
50 g czekolady gorzkiej
30 g cukru
200 ml śmietany 30 %


Przygotowanie:
  1. Do rondelka daję cukier, mleko i kakao, rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam składniki – cały czas mieszając.
  2. Gdy składniki się rozpuszczą dodaję kawałki gorzkiej czekolady i dalej podgrzewam mieszając aż czekolada się rozpuści i połączy zresztą składników – następnie rondelek zdejmuję z gazu.

  3. Teraz do miski wlewam śmietanę i ją ubijam, do ubitej śmietany dodaję stopniowo czekoladę z rondelka- cały czas miksując.
  4. Tak ubity mus czekoladowy wstawiam na około 30 minut do lodówki żeby się schłodził


Po 30 minutach:
  1. Schłodzony mus jeszcze raz miksuję i nakładam do pucharków.

  2. Górę możemy dodatkowo udekorować wiórkami czekolady.
Mus mocno czekoladowy jest gotowy (pucharki można wstawić jeszcze na chwilę do lodówki ale jest to nie konieczne), można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  










Ostre Chili – Chili Con Carne

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na chili con carne, idealnie nadaje się na mroźne zimowe dni żeby się rozgrzać. Chili jest mocno pikantne a przy tym bardzo smaczne :) Można je zjeść z pieczywem lub ryżem.

Będziemy potrzebować:

700 g mięsa mielonego (takie jakie lubimy)
400 g czerwonej fasoli z puszki
600 g pomidorów świeżych lub w zalewie ( ja użyłam z własnych przetworów pomidory całe we własnym soku ) Przepis na Pomidory we własnym soku
2 strąki czerwonej papryki
2 strąki zielonej papryki
2 papryczki chili ( dla odważnych 3 papryczki chili :)
3 – 4 średnie cebule
5 ząbków czosnku
około 400 ml wody – ja zamiast wody użyłam soku z pomidorów ale można zamiast wody dodać sok pomidorowy
pieprz , sól
chili w proszku
olej do smażenia


Przygotowanie :
Przygotowanie składników :
  1. Paprykę czerwoną i zieloną myję , przekrawam wzdłuż na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
  2. paprykę kroję w nie za dużą kostkę – najlepiej najpierw paprykę pokroić w paseczki i następnie w kostkę :)
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę
  4. Papryczki chili również myję oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę
  5. Fasolę czerwoną wysypuję na durszlak i płuczę pod bieżącą wodą ( czerwoną fasole z puszki trzeba wypłukać bo jest pokryta mazią z zalewy )
  6. Czosnek kroję w drobną kostkę
  7. Pomidory – jeżeli używamy świeżych to obieramy ze skórki ( najłatwiej skórka schodzi jeżeli pomidory polejemy wrzątkiem ) i kroimy w kostkę
  8. Ja użyłam pomidorów z własnych przetworów ( są pyszne polecam wypróbować przepis) Przepis na Pomidory we własnym soku

Przygotowanie chili :
Jeżeli nie mamy dużej patelni która pomieści wszystkie składniki to partiami podsmażamy i przekładamy do garnka
  1. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażam cebulkę – tak żeby się zeszkliła
  2. następnie do cebuli dodaję pokrojoną paprykę zieloną i czerwoną oraz papryczkę chili i podsmażam wszystko razem przez około 10 minut
  3. do warzyw na patelni dodaję mięso i wszystko razem duszę około 20 minut ( jeżeli warzywa przełożymy do garnka to mięso podsmażamy i dodajemy do warzyw i dusimy wszystko razem w garnku )
  4. do podsmażonych warzyw z mięsem dodaję pokrojone pomidory ,
  5. oraz w moim przypadku sok ale może być woda ( dodajemy tyle żeby chili było gęste tak około 400 ml )
  6. pokrojony czosnek
  7. czerwoną fasolę
  8. doprawiam solą , pieprzem i mieloną chili
  9. wszystko dokładnie mieszam i razem duszę około 10 minut
  10. sprawdzam smak i jeżeli trzeba doprawiam

Chili con carne jest gotowa można podawać z pieczywem , kukurydzianymi chrupkami lub ryżem .
Chili jest pikantne i na pewno rozgrzewające , życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






wtorek, 28 stycznia 2014

Zupa Zalewajka


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na smaczną i prostą zupę zalewajkę . Pierwszy raz ją jadłam z pół wieku temu , może nie z tymi samymi składnikami ale tak samo się nazywała :)

niedziela, 26 stycznia 2014

Guacamole - Salsa z Awokado


Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną guacamole z kuchni meksykańskiej , na pewno jest bardzo zdrowa i do tego smaczna idealnie nadaje się do podania z chrupkami tortilla , krakersami lub grzankami czosnkowymi zrobionych z bagietek ( lub bułek ).

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pączki pieczone – Donaty


Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na pączki w stylu amerykańskim donaty :) Zrobiłam je bez smażenia tylko upiekłam w piekarniku . Ciasto jest troszkę inne niż na pączki smażone ale wyszły bardzo dobre i do tego są bardzo ładne po udekorowaniu polewą i lukrem .

wtorek, 14 stycznia 2014

Makaron z Tuńczykiem i Śmietaną

przepis na makaron z tuńczykiem
Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na makaron z tuńczykiem można go podać na obiad jak i na kolację. Danie jest smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Do przygotowania makronu z tuńczykiem będziemy potrzebować:

500 g makaronu wstążki – Tagliatelle
2 puszki tuńczyka duże kawałki
400 g śmietany 12% lub 18%
1/2 pęczka natki pietruszki
1 cebula (około 100 g)
3 ząbki czosnku
około 100 g sera żółtego
do smaku:
sól, pieprz

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Makaron z tuńczykiem





Przygotowanie:

Przygotowanie składników:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
Wypłukaną i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam – natką pietruszki posypię makaron na talerzu.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach – serem posypię makaron na talerzu.
Tuńczyka odsączam z zalewy.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam przygotowany sos.


Przygotowanie sosu:
Na rozgrzanym oleju na patelni smażę cebulę razem z czosnkiem przez około 5 minut, tak żeby cebula się zeszkliła.
Następnie do cebuli, dodaję odsączonego tuńczyka, doprawiam solą i pieprzem i całość smażę około 5 minut.


Po zakręceniu gazu dodaję śmietanę, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy.


Do gorącego makaronu dodaję sos i całość dokładnie mieszam. Makaron na talerzu posypuję serem i natką pietruszki – makaron z tuńczykiem jest gotowy.

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

niedziela, 12 stycznia 2014

Kaszka Kuskus z Warzywami


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na zdrowe i lekkie danie z kaszki kuskus i warzyw podsmażanych na patelni . Można je podawać na ciepło jak i na zimno .

piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto z kremem Pomarańczowym


Witam Serdecznie
Zrobiłam ciasto z kremem pomarańczowym wyszło pyszne wszystkim smakowało :) więc podzielę się przepisem

Krem Pomarańczowy - do ciast

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na krem pomarańczowy który jest prosty w wykonaniu a do tego bardzo smaczny i pachnący pomarańczą. Można go użyć do wypełnienia babeczek, ciastek, ciast, drożdżówek jako nadzienie. Ja z nim zrobiłam tartę z kremem pomarańczowym.

Będziemy potrzebować :

450 ml mleka
150 g cukru kryształ
80 g mąki – użyłam pszennej poznańskiej
50 ml świeżego soku z pomarańczy
1 jajko (całe)
1 żółtko
otarta skóra z jednej pomarańczy
obrana skórka z jednej pomarańczy

garnek
miska i trzepaczka ( rózga )


Link do filmu z przygotowaniem : Krem pomarańczowy 


Przygotowanie :
  1. Do garnka wlewam około połowy mleka dodaję do niego obrane skórki z pomarańczy (nie starte).
  2. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję po zagotowaniu wyjmę skórki z mleka i wyrzucam.
  1.  Do miski wlewam pozostałe mleko,  dodaję jajka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę, cukier i wszystko dokładnie mieszam trzepaczką żeby się wszystko połączyło i nie było grudek z mąki (otarta skóra z pomarańczy się nie rozpuści:).
  1. Mleko w garnku się zagotowało wyjmuję z niego skórki z pomarańczy (wyrzucam je) i wlewam do mleka wymieszane składniki z miski
  2. Krem cały czas mieszam (żeby się nie przypalił ) i gotuję jak budyń
  3. krem po zagotowaniu stanie się gęsty (cały czas mieszam ) gotuję go aż będzie gładki bez grudek.
  1. Ugotowany krem pomarańczowy przekładam do miseczki przykrywam folią (dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na wierzchu) i odstawiam do wystudzenia
  2. krem pomarańczowy wstawiam do lodówki i można go używać.
Krem pomarańczowy jest gotowy życzę smacznego wykorzystania.
Pozdrawiam Babcia Ewa

czwartek, 9 stycznia 2014

Pierogi Pieczone z Kaszą Jaglaną


Witam Serdecznie
Były już pierogi pieczone z kaszą gryczaną , kapustą i grzybami to tym razem zrobiłam pierogi pieczone z kaszą jaglaną . Są bardzo dobre i zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych gotowanych

środa, 8 stycznia 2014

Sałatka z Makaronem i Serem Pleśniowym


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na prostą i zdrową sałatkę z makaronem i serem pleśniowym .

niedziela, 5 stycznia 2014

Dorsz Zapiekany ze Szpinakiem


Witam Serdecznie
W ten zimowo wiosenny poranek :) i przy okazji podzielę się przepisem na pysznego zapiekanego dorsza . Idealnie nadaje się na obiad z dodatkiem ziemniaczków lub na kolację z chlebem .

piątek, 3 stycznia 2014

Sałatka z Tuńczykiem i Zielonym Groszkiem


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę z tuńczykiem , jest bardzo zdrowa  i zawiera duże ilości białka i węglowodanów :)

czwartek, 2 stycznia 2014

Bigos


Witam Serdecznie

Podzielę się przepisem na pyszny bigos z porządków po świątecznych w lodówce :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.