Nowe Przepisy

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pączki pieczone – Donaty


Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na pączki w stylu amerykańskim donaty :) Zrobiłam je bez smażenia tylko upiekłam w piekarniku . Ciasto jest troszkę inne niż na pączki smażone ale wyszły bardzo dobre i do tego są bardzo ładne po udekorowaniu polewą i lukrem .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyszło mi 20 pączków

550 g mąki pszennej
230 ml mleka ciepłego
80 g cukru
120 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
1 jajko całe
1 żółtko
20 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka soli

na lukier :
150 g cukru pudru
20 g masła
około 30 ml gorącej wody
barwnik spożywczy
cukier do dosypania jeżeli lukier będzie za luźny

na polewę czekoladową:
50 g masła
50 g cukru pudru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki mleka

kolorowa posypka

dwie foremki okrągłe mniejsza i większa
o średnicy 9 cm i 4 cm

Link do filmu z przygotowania : Pączków pieczonych 

Przygotowanie :

Przygotowanie ciasta

  1. Do miski rozkruszam drożdże dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentacje ) około 50 ml mleka oraz 1 łyżkę mąki , wszystko razem mieszam
  1. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce
  2. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
Po 15 minutach
  1. Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki : mąkę , pozostałe mleko , cukier waniliowy , jajko i żółtko , sól , cukier i wszystko razem mieszam
  2. gdy składniki się połączą dodaję tłuszcz (masło lub margarynę - powinno być miękkie ) i dalej mieszam aż się wchłonie w ciasto
  3. Teraz ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż będzie odstawało od dłoni ( nie będzie się kleić ) . Jeżeli zdarzyło by się że ciasto jest zbyt luźne należy podsypać większą ilością mąki i nadal wyrabiać
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość )

po 40 minutach
  1. Ciasto wykładam na blat oprószony mąką , kilka razy przerabiam dłonią
  2. i rozwałkowuję na grubość około 1 centymetra
  3. z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam dużą okrągłą foremką krążek a małą okrągłą foremką w środku krążka dziurkę
  4. tak wyciętego pączka – donata układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. pączki układam w odstępach około 2 centymetrowych aby podczas pieczenia się nie posklejały
  6. pozostałą część ciasta zagniatam i na czas pieczenia wkładam do miski nakrywam ściereczką żeby nie obsychało

Pieczenie pączków – donaty

  1. blachę z pączkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut przed pieczeniem
  2. następnie wkładam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę– piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
  3. Pączki – donaty piekły się około 15 minut na rumiany kolor

Pączki są gotowe odstawiam je do wystudzenia , teraz przygotuję polewę czekoladową i lukier do ozdobienia pączków .


Przygotowanie lukru :

Część pączków udekoruję białym lukrem a część kolorowym dodając do lukru barwnik spożywczy

  1. masło rozpuszczam
  2. rozpuszczone masło dodaję do cukru pudru
  3. i stopniowo dodaję gorącą wodę , cały czas mieszając - lukier nie może być zbyt rzadki ale też nie powinien być za gęsty:) jeżeli damy za dużo wody to można dosypać więcej cukru pudru
  4. w tak przygotowanym lukrze zanurzam pączki – donaty i odkładam na deseczce do zastygnięcia lukru
  5. Teraz do lukru dodaję szczyptę barwnika w proszku ( można użyć barwnika w płynie ) i dokładnie mieszam
  6. i tak samo zanurzam w nim pączki i odkładam do zastygnięcia lukru

Przygotowanie polewy czekoladowej

  1. do rondelka daję wszystkie składniki polewy : masło , cukier puder , kakao , mleko i stawiam rondelek na gazie
  2. rondelek tak długo podgrzewam aż połączą się wszystkie składniki , cały czas mieszając – polewa nie może się zagotować
  3. w tak przygotowanej polewie zanurzam pączki – donaty i odkładam żeby polewa zastygła

Dodatkowo zanim lukier zastygł donaty posypałam kolorową posypką do dekoracji ciastek .

Pączki donaty są gotowe życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa










13 komentarzy :

  1. Pieczonych jeszcze nie robiłam, jestem bardzo ciekawa jak te smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniałe pączki :) smakowicie wyglądają :) jeszcze takich nie robiłam :) muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne pączusie. Muszę zrobić jeszcze w karnawale. Pozdrawiam cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepięknie:) już sobie wyobrażam jak fantastycznie musiały pachnieć i smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba nie sa tak kaloryczne bo nie smazone

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlasnie jestem po konsumpcji paczkow :) z polewa czekoladowa i wiórkami kokosowymi przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że pączki smakowały
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Cudny przepis,2 blachy wyszły z piekarnika,a z małych kółeczek z córeczką usmażyłyśmy małe pączuszki:-) Brawo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przepis się przydał a donaty smakowały
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz córeczkę ♥ ♥ ♥

      Usuń
  8. Pączki przepyszne!! wszystkim bardzo smakowały ;)
    pozdrawiam serdecznie, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.