Witam Serdecznie
Były już pierogi pieczone z kaszą
gryczaną , kapustą i grzybami to tym razem zrobiłam pierogi
pieczone z kaszą jaglaną . Są bardzo dobre i zawsze to jakaś
odmiana od tradycyjnych gotowanych
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 32
pierożków
na ciasto :
500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
250 ml ciepłego mleka
1 jajko (całe )
1 żółtko
40 ml oleju ( 5-6 łyżek stołowych )
30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
na farsz :
200 g kaszy jaglanej
300 g sera białego ( użyłam pół
tłustego )
40 g masła
1 cebula
szczypta pieprzu
szczypta soli
olej do podsmażenia cebuli
maszynka do mielenia mięsa
foremka do wycinania lub szklanka ja użyłam o średnicy 10 cm
Link do filmu z przygotowania : pierogów pieczonych z kaszą jaglaną
Przygotowanie :
Przygotowanie farszu :
- Kasze jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzam
- i jeszcze do ciepłej kaszy jaglanej dodaję masło , dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia
- Cebule kroję w kostkę ( nie trzeba drobno kroić ponieważ cebula będzie zmielona zresztą składników )
- i podsmażam na patelni
- Teraz składniki farszu zmielę w maszynce do mielenia mięsa : ser , cebulę i kaszę jaglaną
- zmielony farsz doprawiam solą i pieprzem i ręką dokładnie mieszam
- farsz jest gotowy
Przygotowanie ciasta drożdżowego na
pierogi :
- Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentacje) dodaję trochę ciepłego mleka ( około 50 ml) i 1 łyżkę mąki wszystko razem mieszam
- Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
- Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
- do takiego rozczynu dodaję resztę składników , mąkę , pozostałe mleko , jajka , sól i wszystko dokładnie mieszam żeby składniki się połączyły
- Gdy składniki się połączą dodaję olej i wszystko mieszam aż olej wchłonie się w ciasto
- Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty , do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni
- Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość )
Ciasto
i farsz jest gotowe teraz przygotuję pierożki :)
- Ciasto kilka razy przerabiam po wyjęciu z miski ( blat mam podsypany mąką )
- dzielę je na dwie części – łatwiej będzie je wałkować
- ciasto wałkuję na grubość około 5 milimetrów
- z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki
- każdy krążek delikatnie rozciągam palcami w dłoniach i nakładam około 1 łyżeczki farszu
- następnie składam na pół i sklejam brzegi żeby farsz się nie wysypywał – lepimy je tak samo jak zwykłe pierogi do gotowania :)
- Zlepione pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- blachę z pierogami odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia
Pieczenie
pierogów z kaszą jaglaną :
- Do białka dodaję mleko i je roztrzepuję
- Przed wstawieniem blachy z pierogami do piekarnika maluję je rozmąconym białkiem z mlekiem
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę – ogrzewanie mam włączone góra dół bez termoobiegu
- i piekę około 22 minut
Pieczone
pierogi z kaszą jaglaną są gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Ale pyszności a skórka rumiana, że ślinki nie można opanować
OdpowiedzUsuń