Witam Serdecznie
W ten zimowo wiosenny poranek :) i przy
okazji podzielę się przepisem na pysznego zapiekanego dorsza .
Idealnie nadaje się na obiad z dodatkiem ziemniaczków lub na
kolację z chlebem .
Będziemy potrzebować :
Porcja na 2-3 osoby
400 g filetu z dorsza
250 g świeżego szpinaku
1 marchew
1 mała cebula
1 łyżka bułki tarty
skórka otarta z połowy cytryny
4 łyżki białego wina wytrawnego
1 płaska łyżka mąki
1 gałązka natki pietruszki
olej – oliwa do smażenia
1 łyżka masła
sól , pieprz
naczynie żaroodporne użyłam o
wymiarach 13 cm x 21 cm
Przygotowanie :
Przygotowanie składników :
- najpierw rozmrażam fileta z dorsza , płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam
- następnie kroję fileta na około 5 cm kawałki
- szpinak płuczę pod bieżącą wodą , osączam na durszlaku i kroję listki na mniejsze kawałki
- marchewkę trę na tarce o grubych oczkach
- cebulę obieram i kroję w drobną kostkę
- na patelni rozgrzewam olej na rozgrzany dodaję cebulę , marchewkę i podsmażam aż cebula ładnie się zeszkli
- następnie do cebuli i marchewki dodaję pokrojony szpinak i dalej smażę przez około 5 minut na wolnym ogniu pod koniec podsmażania dodaję mąkę i dokładnie mieszam – szpinak zmniejszy swoją objętość
Układanie dorsza w naczyniu i
zapiekanie :
- teraz do naczynia żaroodpornego przekładam podsmażony szpinak z marchewką i cebulą
- na nim układam pokrojonego dorsza
- następnie dorsza oprószam szczyptą soli , pieprzem , otartą skórą z cytryny
- i posypuję bułką tartą i skrapiam winem
- na górę kładę wiórka masła i listki pietruszki
- Naczynia nie nakrywam , zapieka się odkryte .
- Naczynie wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 35 minut
- Piekarnik miałam ustawiony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu
Dorsz zapiekany ze szpinakiem jest
gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Tak zapiekanej ryby jeszcze nie robiłam, musi być bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńRybka z warzywami, jak dla mnie super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO to cosik dla mnie :) uwielbiam takie dania :) smaczne i zdrowe :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo się w ogóle nadaje do jedzenia! Nie tylko na obiad, czy na kolację.Przepysznie, lekko podane,kocham połączenie ryb ze szpinakiem.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale rewelacyjne danie:) to coś dla mnie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńa można użyć mrożony szpinak?
OdpowiedzUsuńTak można.
Usuń