Nowe Przepisy

niedziela, 5 stycznia 2014

Dorsz Zapiekany ze Szpinakiem


Witam Serdecznie
W ten zimowo wiosenny poranek :) i przy okazji podzielę się przepisem na pysznego zapiekanego dorsza . Idealnie nadaje się na obiad z dodatkiem ziemniaczków lub na kolację z chlebem .


Będziemy potrzebować :
Porcja na 2-3 osoby

400 g filetu z dorsza
250 g świeżego szpinaku
1 marchew
1 mała cebula
1 łyżka bułki tarty
skórka otarta z połowy cytryny
4 łyżki białego wina wytrawnego
1 płaska łyżka mąki
1 gałązka natki pietruszki
olej – oliwa do smażenia
1 łyżka masła
sól , pieprz

naczynie żaroodporne użyłam o wymiarach 13 cm x 21 cm

Przygotowanie :

Przygotowanie składników :
  1. najpierw rozmrażam fileta z dorsza , płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam
  2. następnie kroję fileta na około 5 cm kawałki
  3. szpinak płuczę pod bieżącą wodą , osączam na durszlaku i kroję listki na mniejsze kawałki
  4. marchewkę trę na tarce o grubych oczkach
  5. cebulę obieram i kroję w drobną kostkę
  6. na patelni rozgrzewam olej na rozgrzany dodaję cebulę , marchewkę i podsmażam aż cebula ładnie się zeszkli
  7. następnie do cebuli i marchewki dodaję pokrojony szpinak i dalej smażę przez około 5 minut na wolnym ogniu pod koniec podsmażania dodaję mąkę i dokładnie mieszam – szpinak zmniejszy swoją objętość
Układanie dorsza w naczyniu i zapiekanie :

  1. teraz do naczynia żaroodpornego przekładam podsmażony szpinak z marchewką i cebulą
  2. na nim układam pokrojonego dorsza
  3. następnie dorsza oprószam szczyptą soli , pieprzem , otartą skórą z cytryny
  4. i posypuję bułką tartą i skrapiam winem
  5. na górę kładę wiórka masła i listki pietruszki
  6. Naczynia nie nakrywam , zapieka się odkryte .
  7. Naczynie wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 35 minut
  8. Piekarnik miałam ustawiony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu

Dorsz zapiekany ze szpinakiem jest gotowy życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






7 komentarzy :

  1. Tak zapiekanej ryby jeszcze nie robiłam, musi być bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybka z warzywami, jak dla mnie super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. O to cosik dla mnie :) uwielbiam takie dania :) smaczne i zdrowe :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To się w ogóle nadaje do jedzenia! Nie tylko na obiad, czy na kolację.Przepysznie, lekko podane,kocham połączenie ryb ze szpinakiem.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ale rewelacyjne danie:) to coś dla mnie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a można użyć mrożony szpinak?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.