Nowe Przepisy

piątek, 31 stycznia 2014

Mus Mocno Czekoladowy - bez jajek


Witam Serdecznie
Bardzo prosty przepis na przygotowanie mocno czekoladowego deseru . Każdy kto lubi czekoladę to na pewno będzie mu on smakował :)


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 300 ml musu czekoladowego

40 ml mleka
25 g kakao prawdziwego
50 g czekolady gorzkiej
30 g cukru
200 ml śmietany 30 %

plus blender lub trzepaczkę

Link do filmu z przygotowania musu czekoladowego 


Przygotowanie :

  1. Do rondelka daję cukier , mleko i kakao , rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam składniki – cały czas mieszając
  2. gdy się rozpuszczą dodaję kawałki gorzkiej czekolady i dalej podgrzewam mieszając aż czekolada się rozpuści i połączy zresztą składników – następnie rondelek zdejmuję z gazu
  3. teraz do miski wlewam śmietanę 30% i ją ubijam
  4. do ubitej śmietany dodaję stopniowo czekoladę z rondelka i cały czas ubijam
  5. Tak ubity mus czekoladowy wstawiam na około 30 minut do lodówki żeby się schłodził
Po 30 minutach
  1. Po wyjęciu musu czekoladowego z lodówki ponownie go ubijam przez około 1 minutę
  2. i nakładam go do pucharków
  3. Górę dodatkowo udekorowałam wiórkami czekolady, które zrobiłam z kostki gorzkiej czekolady strugając ją nożem

Mus mocno czekoladowy jest gotowy (pucharki można wstawić jeszcze na chwilę do lodówki ale jest to nie konieczne ) , można podawać . Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  





3 komentarze :

  1. moja zguba- mus i czekolada:) za taki pucharem dam sie pokroić:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie musy :)
    http://veneaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.