Witam Serdecznie
Bardzo prosty przepis na przygotowanie
mocno czekoladowego deseru.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 300
ml musu czekoladowego
40 ml mleka
25 g kakao prawdziwego
50 g czekolady gorzkiej
30 g cukru
200 ml śmietany 30 %
Przygotowanie:
- Do rondelka daję cukier, mleko i kakao, rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam składniki – cały czas mieszając.
- Gdy składniki się rozpuszczą dodaję kawałki gorzkiej czekolady i dalej podgrzewam mieszając aż czekolada się rozpuści i połączy zresztą składników – następnie rondelek zdejmuję z gazu.
- Teraz do miski wlewam śmietanę i ją ubijam, do ubitej śmietany dodaję stopniowo czekoladę z rondelka- cały czas miksując.
- Tak ubity mus czekoladowy wstawiam na około 30 minut do lodówki żeby się schłodził
Po 30 minutach:
- Schłodzony mus jeszcze raz miksuję i nakładam do pucharków.
- Górę możemy dodatkowo udekorować wiórkami czekolady.
Mus mocno czekoladowy jest gotowy
(pucharki można wstawić jeszcze na chwilę do lodówki ale jest to
nie konieczne), można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mus bez jajka... Fajnie ;D
OdpowiedzUsuńmoja zguba- mus i czekolada:) za taki pucharem dam sie pokroić:) pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie musy :)
OdpowiedzUsuńhttp://veneaa.blogspot.com/