Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny
bigos z porządków po świątecznych w lodówce :)
Będziemy potrzebować :
1 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej ( cukrowej )
1 kg uduszonego mięsa ( wołowego ,
wieprzowego , cielęcego )
400 g kiełbasy dobrej
270 g boczku wędzonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka majeranku
10 suszonych śliwek
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
pieprz , sól
20 g suszonych grzybów
2 płaskie łyżki mąki
Link do filmu z przygotowania : Bigos
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania mięsa :
- Surowe mięso płuczę pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze kawałki.
- Wkładam do brytfanki ( rondla ) i doprawiam : pieprzem , kilkoma ziarenkami ziela angielskiego , dwoma listkami laurowymi , 2-3 ząbkami czosnku , jedna średnią cebulę pokrojoną w plasterki , zalewam niewielką ilością wody
- i duszę do miękkości mięsa pod koniec doprawiam solą
- Mięso mam już gotowe odstawiam do wystudzenia
Przygotowanie kapusty kiszonej :
- Kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki
- Jeżeli kapustę mam bardzo kwaśną to ją płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku i odsączam
- teraz suszone grzyby płuczę i kroję na mniejsze kawałki , pokrojone daję do garnka w którym będę gotowała kapustę
- do garnka dodaję kapustę kiszoną , listki laurowe , ziele angielskie , kminek
- zalewam około 1 litrem wody – tak żeby kapusta była przykryta wodą
- garnek stawiam na gazie i gotuję około 40 minut do miękkości kapusty – po ugotowaniu nie odcedzam jej
Przygotowanie kapusty białej :
- główkę oczyszczam z wierzchnich liści przekrawam na pół i szatkuję
- poszatkowaną przekładam do drugiego garnka zalewam około 1 litrem wody i gotuję do miękkości
- ugotowaną odcedzam z wody
W czasie gdy kapusty się gotują
przygotuję pozostałe składniki bigosu .
- Wystudzone uduszone mięso kroję w grubą kostkę
- śliwki kroję na mniejsze kawałki
Składniki które będę smażyła na
patelni
- Boczek kroję w kostkę
- obrany czosnek kroję w drobną kostkę
- obraną cebulę również kroję w drobną kostkę
- kiełbasę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w pół plasterki
- Pokrojony boczek podsmażam na patelni , do podsmażonego boczku dodaję cebulę z czosnkiem i dalej smażę
- na koniec dodaję kiełbasę i jeszcze przez chwilę podsmażam
Jedna i druga kapusta jest gotowa ,
przekładam je do jednego większego garnka – przypominam że
kiszoną kapustę daję razem z wodą w której się gotowała a
biała kapustę mam odcedzoną .
- Garnek z kapustą stawiam na gazie i gotuję
- gdy się kapusta ponownie zagotuje dodaję pokrojone mięso , śliwki , koncentrat pomidorowy i wszystko razem mieszam
- następnie dodaję zawartość patelni tak żeby tłuszcz został na patelni – na tym tłuszczu przygotuję zasmażkę
- doprawiam solą , pieprzem , wszystko razem mieszam i gotuję
- Teraz przygotuję zasmażkę na patelni rozgrzewam tłuszcz ( który pozostał po smażeniu , nie musi być go dużo)
- na rozgrzany tłuszcz daję mąkę i zasmażam ją na złoty kolor
- gotową zasmażkę dodaję do bigosu
- wszystko dokładnie mieszam i bigos gotuję jeszcze około 10 minut na małym ogniu
- po zakręceniu gazu bigos posypuję majerankiem
Bigos jest gotowy najlepiej smakuje
odgrzewany :)
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bigos to jest to! mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńNa ile osób ten Bigos?
OdpowiedzUsuń4-5 osoby zależy jak dużo jedna osoba zje :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bigos bardzo smaczny, ale wyszedł mi za jasny...co zrobiłam źle? Bo pani bigos ma taki ładny kolor :)
OdpowiedzUsuńBigos wyszedł pysznie, paluszki lizać. Polecam serdecznie i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że bigos smakował. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥
UsuńBigos bardzo dobry robię 2x
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że bigos smakuje, dziękuję za miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bigos --Zawsze robie w/g przepisu ,,Babci,,i zawsze wychodzi --Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydaje i bigos smakuje. Pozdrawiam serdecznie 💗
Usuń