Nowe Przepisy

czwartek, 2 stycznia 2014

Bigos


Witam Serdecznie

Podzielę się przepisem na pyszny bigos z porządków po świątecznych w lodówce :)


Będziemy potrzebować :

1 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej ( cukrowej )
1 kg uduszonego mięsa ( wołowego , wieprzowego , cielęcego )
400 g kiełbasy dobrej
270 g boczku wędzonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka majeranku
10 suszonych śliwek
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
pieprz , sól
20 g suszonych grzybów
2 płaskie łyżki mąki

Link do filmu z przygotowania : Bigos

Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania mięsa :

  1. Surowe mięso płuczę pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Wkładam do brytfanki ( rondla ) i doprawiam : pieprzem , kilkoma ziarenkami ziela angielskiego , dwoma listkami laurowymi , 2-3 ząbkami czosnku , jedna średnią cebulę pokrojoną w plasterki , zalewam niewielką ilością wody
  3. i duszę do miękkości mięsa pod koniec doprawiam solą
  4. Mięso mam już gotowe odstawiam do wystudzenia

Przygotowanie kapusty kiszonej :

  1. Kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki
  2. Jeżeli kapustę mam bardzo kwaśną to ją płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku i odsączam
  3. teraz suszone grzyby płuczę i kroję na mniejsze kawałki , pokrojone daję do garnka w którym będę gotowała kapustę
  4. do garnka dodaję kapustę kiszoną , listki laurowe , ziele angielskie , kminek
  5. zalewam około 1 litrem wody – tak żeby kapusta była przykryta wodą
  6. garnek stawiam na gazie i gotuję około 40 minut do miękkości kapusty – po ugotowaniu nie odcedzam jej

Przygotowanie kapusty białej :

  1. główkę oczyszczam z wierzchnich liści przekrawam na pół i szatkuję
  2. poszatkowaną przekładam do drugiego garnka zalewam około 1 litrem wody i gotuję do miękkości
  3. ugotowaną odcedzam z wody

W czasie gdy kapusty się gotują przygotuję pozostałe składniki bigosu .

  1. Wystudzone uduszone mięso kroję w grubą kostkę
  2. śliwki kroję na mniejsze kawałki

Składniki które będę smażyła na patelni

  1. Boczek kroję w kostkę
  2. obrany czosnek kroję w drobną kostkę
  3. obraną cebulę również kroję w drobną kostkę
  4. kiełbasę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w pół plasterki
  5. Pokrojony boczek podsmażam na patelni , do podsmażonego boczku dodaję cebulę z czosnkiem i dalej smażę
  6. na koniec dodaję kiełbasę i jeszcze przez chwilę podsmażam



Jedna i druga kapusta jest gotowa , przekładam je do jednego większego garnka – przypominam że kiszoną kapustę daję razem z wodą w której się gotowała a biała kapustę mam odcedzoną .

  1. Garnek z kapustą stawiam na gazie i gotuję
  2. gdy się kapusta ponownie zagotuje dodaję pokrojone mięso , śliwki , koncentrat pomidorowy i wszystko razem mieszam
  3. następnie dodaję zawartość patelni tak żeby tłuszcz został na patelni – na tym tłuszczu przygotuję zasmażkę
  4. doprawiam solą , pieprzem , wszystko razem mieszam i gotuję
  5. Teraz przygotuję zasmażkę na patelni rozgrzewam tłuszcz ( który pozostał po smażeniu , nie musi być go dużo)
  6. na rozgrzany tłuszcz daję mąkę i zasmażam ją na złoty kolor
  7. gotową zasmażkę dodaję do bigosu
  8. wszystko dokładnie mieszam i bigos gotuję jeszcze około 10 minut na małym ogniu
  9. po zakręceniu gazu bigos posypuję majerankiem

Bigos jest gotowy najlepiej smakuje odgrzewany :)


Pozdrawiam Babcia Ewa  







8 komentarzy :

  1. Na ile osób ten Bigos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4-5 osoby zależy jak dużo jedna osoba zje :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Bigos bardzo smaczny, ale wyszedł mi za jasny...co zrobiłam źle? Bo pani bigos ma taki ładny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bigos wyszedł pysznie, paluszki lizać. Polecam serdecznie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że bigos smakował. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥

      Usuń
  4. Bigos bardzo dobry robię 2x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło, że bigos smakuje, dziękuję za miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.