Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na zdrowe i
lekkie danie z kaszki kuskus i warzyw podsmażanych na patelni .
Można je podawać na ciepło jak i na zimno .
Będziemy potrzebować :
300 g kaszki kuskus
cukinia około 350 g
marchewka około 200 g
1 puszka 400 g groszku zielonego
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cukru
sól ,pieprz
olej do podsmażenia warzyw
Link do filmu z przygotowania : Kaszki kuskus z warzywami
Przygotowanie :
Przygotowanie wstępne :
- Kaszę kuskus wsypuję do miski i zalewam wrzącą wodą tak około 1 cm nad poziom kaszki ( 300 – 350 ml wody )
- kaszkę mieszam i odstawiam do napęcznienia
- Cukinię dokładnie myję i kroję w kostkę ( najlepiej przekroić ją na pół potem wzdłuż i taki kawałek w paski i dopiero wtedy kroić w kostkę :)
- marchewkę skrobię , myję i kroję w drobną kostkę
- groszek odcedzam na durszlaku
- obraną cebulę kroję w drobną kostkę
- paprykę myję przekrawam na pół i oczyszczam z nasion i białych błonek , następnie kroję w drobną kostkę
Smażenie i przygotowanie sałatki:
- Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam cebulkę
- do lekko zeszklonej cebuli dodaję marchew , cukinię, paprykę i wszystko razem duszę do miękkości warzyw około 20 minut , pod koniec duszenia doprawiam solą , pieprzem , ziołami i szczyptą cukru .
- Do kaszki kuskus dodaję groszek , gorące warzywa z patelni dokładnie mieszam i jeżeli trzeba to doprawiam
Kaszka kuskus z warzywami jest gotowa
można ją podawać na ciepło jak i na zimno życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Na pewno pycha, bo co nie jest dobre z warzywami, zwłaszcza z cukinią
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę kuskus- błyskawicznie się przygotowuje, a z warzywami musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Uwielbiam kaszkę kus kus bo dania z nią są błyskawiczne :)
OdpowiedzUsuńO proszę idealne i szybkie danie na takie lekko jesiennie wieczory jak są teraz
OdpowiedzUsuńI do tego zdrowe i lekkie
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥