Nowe Przepisy

niedziela, 12 stycznia 2014

Kaszka Kuskus z Warzywami


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na zdrowe i lekkie danie z kaszki kuskus i warzyw podsmażanych na patelni . Można je podawać na ciepło jak i na zimno .


Będziemy potrzebować :

300 g kaszki kuskus
cukinia około 350 g
marchewka około 200 g
1 puszka 400 g groszku zielonego
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cukru
sól ,pieprz
olej do podsmażenia warzyw

Link do filmu z przygotowania : Kaszki kuskus z warzywami 

Przygotowanie :

Przygotowanie wstępne :
  1. Kaszę kuskus wsypuję do miski i zalewam wrzącą wodą tak około 1 cm nad poziom kaszki ( 300 – 350 ml wody )
  2. kaszkę mieszam i odstawiam do napęcznienia
  3. Cukinię dokładnie myję i kroję w kostkę ( najlepiej przekroić ją na pół potem wzdłuż i taki kawałek w paski i dopiero wtedy kroić w kostkę :)
  4. marchewkę skrobię , myję i kroję w drobną kostkę
  5. groszek odcedzam na durszlaku
  6. obraną cebulę kroję w drobną kostkę
  7. paprykę myję przekrawam na pół i oczyszczam z nasion i białych błonek , następnie kroję w drobną kostkę

Smażenie i przygotowanie sałatki:

  1. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam cebulkę
  2. do lekko zeszklonej cebuli dodaję marchew , cukinię, paprykę i wszystko razem duszę do miękkości warzyw około 20 minut , pod koniec duszenia doprawiam solą , pieprzem , ziołami i szczyptą cukru .
  3. Do kaszki kuskus dodaję groszek , gorące warzywa z patelni dokładnie mieszam i jeżeli trzeba to doprawiam

Kaszka kuskus z warzywami jest gotowa można ją podawać na ciepło jak i na zimno życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa






5 komentarzy :

  1. Na pewno pycha, bo co nie jest dobre z warzywami, zwłaszcza z cukinią

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kaszę kuskus- błyskawicznie się przygotowuje, a z warzywami musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Uwielbiam kaszkę kus kus bo dania z nią są błyskawiczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę idealne i szybkie danie na takie lekko jesiennie wieczory jak są teraz

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.