Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na krem
pomarańczowy który jest prosty w wykonaniu a do tego bardzo smaczny
i pachnący pomarańczą. Można go użyć do wypełnienia
babeczek, ciastek, ciast, drożdżówek jako nadzienie. Ja z nim
zrobiłam tartę z kremem pomarańczowym.
Będziemy potrzebować :
450 ml mleka
150 g cukru kryształ
80 g mąki – użyłam pszennej
poznańskiej
50 ml świeżego soku z pomarańczy
1 jajko (całe)
1 żółtko
otarta skóra z jednej pomarańczy
obrana skórka z jednej pomarańczy
garnek
miska i trzepaczka ( rózga )
Link do filmu z przygotowaniem : Krem pomarańczowy
Przygotowanie :
- Do garnka wlewam około połowy mleka dodaję do niego obrane skórki z pomarańczy (nie starte).
- Garnek stawiam na gazie i zagotowuję po zagotowaniu wyjmę skórki z mleka i wyrzucam.
- Do miski wlewam pozostałe mleko, dodaję jajka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę, cukier i wszystko dokładnie mieszam trzepaczką żeby się wszystko połączyło i nie było grudek z mąki (otarta skóra z pomarańczy się nie rozpuści:).
-
- Mleko w garnku się zagotowało wyjmuję z niego skórki z pomarańczy (wyrzucam je) i wlewam do mleka wymieszane składniki z miski
- Krem cały czas mieszam (żeby się nie przypalił ) i gotuję jak budyń
- krem po zagotowaniu stanie się gęsty (cały czas mieszam ) gotuję go aż będzie gładki bez grudek.
- Ugotowany krem pomarańczowy przekładam do miseczki
przykrywam folią (dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na
wierzchu) i odstawiam do wystudzenia
- krem pomarańczowy wstawiam do lodówki i można go używać.
Krem pomarańczowy jest gotowy życzę
smacznego wykorzystania.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pewnie bardzo aromatyczny ten krem, ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńO, coś jak pomarańczowy budyń :]
OdpowiedzUsuńA mleko nie zwarzy się przy kontakcie ze świeżym sokiem cytrusa? Całość nie zgorzknieje czasem?_?
*miałam kiedyś taki incydent z ananasem i teraz jestem ostrożna jeśli chodzi o łączenie egzotyki z mlekiem zwierzęcym ^^''*
Pozdrawiam!
N.
dokładnie smakuje jak budyń tylko że bez chemii :)
Usuńjak do tej pory to żaden krem mi się jeszcze nie zważył ( odpukać :) różne rzeczy mi się ważyły ale nie krem :)
a krem nie jest gorzki bardzo aromatyczny i słodki
A nie trzeba go zmiksować z masłem żeby była gładka masa?
OdpowiedzUsuńTak przygotowany krem nadaje się do nadziewania ciastek , drożdżówek albo można go zjeść samego bo podobny jest w smaku do budyniu . Ja z nim na przykład upiekłam tartę z kremem pomarańczowym ,jest umieszczony w innym wpisie.
UsuńAle wystudzony można zmiksować z masłem i wtedy można go użyć do przełożenia ciasta (tortu)
Krem wyszedł wspaniały, może ciut za słodki. Zaraz nadzieje nim muffinki a z reszty zrobie krem na maśle :D
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał , życzę udanych wypieków z kremem :)
Usuńpozdsrawiam serdecznie
Witam.Czy krem jest wystarczajaco sztywny do nakladania szpryca na babeczki? czy utrzyma nadana mu forme?
OdpowiedzUsuńTak ma konsystencję gęstego budyniu
UsuńKrem WSPANIAŁY! Ja zrobiłam go do biszkoptu, na wierzzch ułożyłam pokrojone w plastry pomarańcze i zalałam galaretką cytrynową, PYCHA :)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś robi ten krem do ciasta polecam podwoić a nawet potroić składniki.
Krem polecam wszystkim,jest bardzo aromatyczny i ma mało spotykany w ciastach smak, niestety krem lubi się przypalać :(
Bardzo się cieszę że przepis się przydał i krem pomarańczowy smakował . Żeby się nie przypalił to należy pamiętać aby mieszać .
UsuńPozdrawiam serdecznie
ja dodałam jeszcze kilka kropli olejku pomarańczowego i wyszła genialna masa - przełożyłam tym budyniem ciasto czekoladowe - bosko wyszło i niebiańsko smakuje
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥