Nowe Przepisy

piątek, 10 stycznia 2014

Krem Pomarańczowy - do ciast

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na krem pomarańczowy który jest prosty w wykonaniu a do tego bardzo smaczny i pachnący pomarańczą. Można go użyć do wypełnienia babeczek, ciastek, ciast, drożdżówek jako nadzienie. Ja z nim zrobiłam tartę z kremem pomarańczowym.

Będziemy potrzebować :

450 ml mleka
150 g cukru kryształ
80 g mąki – użyłam pszennej poznańskiej
50 ml świeżego soku z pomarańczy
1 jajko (całe)
1 żółtko
otarta skóra z jednej pomarańczy
obrana skórka z jednej pomarańczy

garnek
miska i trzepaczka ( rózga )


Link do filmu z przygotowaniem : Krem pomarańczowy 


Przygotowanie :
  1. Do garnka wlewam około połowy mleka dodaję do niego obrane skórki z pomarańczy (nie starte).
  2. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję po zagotowaniu wyjmę skórki z mleka i wyrzucam.
  1.  Do miski wlewam pozostałe mleko,  dodaję jajka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę, cukier i wszystko dokładnie mieszam trzepaczką żeby się wszystko połączyło i nie było grudek z mąki (otarta skóra z pomarańczy się nie rozpuści:).
  1. Mleko w garnku się zagotowało wyjmuję z niego skórki z pomarańczy (wyrzucam je) i wlewam do mleka wymieszane składniki z miski
  2. Krem cały czas mieszam (żeby się nie przypalił ) i gotuję jak budyń
  3. krem po zagotowaniu stanie się gęsty (cały czas mieszam ) gotuję go aż będzie gładki bez grudek.
  1. Ugotowany krem pomarańczowy przekładam do miseczki przykrywam folią (dzięki temu nie zrobi się twarda skórka na wierzchu) i odstawiam do wystudzenia
  2. krem pomarańczowy wstawiam do lodówki i można go używać.
Krem pomarańczowy jest gotowy życzę smacznego wykorzystania.
Pozdrawiam Babcia Ewa

13 komentarzy :

  1. Pewnie bardzo aromatyczny ten krem, ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, coś jak pomarańczowy budyń :]
    A mleko nie zwarzy się przy kontakcie ze świeżym sokiem cytrusa? Całość nie zgorzknieje czasem?_?
    *miałam kiedyś taki incydent z ananasem i teraz jestem ostrożna jeśli chodzi o łączenie egzotyki z mlekiem zwierzęcym ^^''*
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie smakuje jak budyń tylko że bez chemii :)
      jak do tej pory to żaden krem mi się jeszcze nie zważył ( odpukać :) różne rzeczy mi się ważyły ale nie krem :)
      a krem nie jest gorzki bardzo aromatyczny i słodki

      Usuń
  3. A nie trzeba go zmiksować z masłem żeby była gładka masa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak przygotowany krem nadaje się do nadziewania ciastek , drożdżówek albo można go zjeść samego bo podobny jest w smaku do budyniu . Ja z nim na przykład upiekłam tartę z kremem pomarańczowym ,jest umieszczony w innym wpisie.
      Ale wystudzony można zmiksować z masłem i wtedy można go użyć do przełożenia ciasta (tortu)

      Usuń
  4. Krem wyszedł wspaniały, może ciut za słodki. Zaraz nadzieje nim muffinki a z reszty zrobie krem na maśle :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał , życzę udanych wypieków z kremem :)
      pozdsrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Witam.Czy krem jest wystarczajaco sztywny do nakladania szpryca na babeczki? czy utrzyma nadana mu forme?

    OdpowiedzUsuń
  6. Krem WSPANIAŁY! Ja zrobiłam go do biszkoptu, na wierzzch ułożyłam pokrojone w plastry pomarańcze i zalałam galaretką cytrynową, PYCHA :)
    Jeśli ktoś robi ten krem do ciasta polecam podwoić a nawet potroić składniki.
    Krem polecam wszystkim,jest bardzo aromatyczny i ma mało spotykany w ciastach smak, niestety krem lubi się przypalać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis się przydał i krem pomarańczowy smakował . Żeby się nie przypalił to należy pamiętać aby mieszać .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. ja dodałam jeszcze kilka kropli olejku pomarańczowego i wyszła genialna masa - przełożyłam tym budyniem ciasto czekoladowe - bosko wyszło i niebiańsko smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.