Witam Serdecznie
Zrobiłam ciasto z kremem pomarańczowym
wyszło pyszne wszystkim smakowało :) więc podzielę się przepisem
Będziemy potrzebować :
300 g mąki pszennej ( poznańskiej )
100 g cukru pudru
120 g masła lub margaryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko ( całe)
1 żółtko
krem pomarańczowy przepis w linku poniżej
tłuszcz do wysmarowania foremki
Użyłam foremki na tartę o średnicy
24 cm
Link do filmu z przygotowania : Ciasta z kremem pomarańczowym
Przygotowanie :
Krem pomarańczowy przygotowałam
wcześniej według przepisu
przygotowanie ciasta :
- Na blat wysypuję mąkę dodaję masło (lub margarynę ) i pocierając dłońmi łączę mąkę z tłuszczem – jeżeli chcemy to możemy masło z mąką posiekać nożem ja wolę zrobić to dłońmi
- do tak połączonych składników dodaję : proszek do pieczenia , cukier puder , otartą skórkę z cytryny i na środek jajka - jajka daję na środek żeby nie wypłynęły na blat :)
- na początku mieszam składniki palcem ze względu na jajka które mogą wypłynąć a następnie zagniatam
- zagniatam ciasto do momentu aż powstanie jednolita masa
- następnie ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut
po 30 minutach
- Foremkę smaruję tłuszczem
- ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i je rozwałkowuję na wielkość foremki
- jeżeli ciasto podczas wałkowania klei się do wałka możemy wałek oprószyć mąką ( używam drewnianego wałka i to się sprawdza )
- ciasto nawijam na wałek i przenoszę do foremki
- foremkę wyklejam ciastem razem z bokami , (skrawki ciasta które zostają użyję do dekoracji zrobię z nich kratkę na kremie )
- na ciasto nakładam krem pomarańczowy i równo go rozsmarowuję
- Skrawki ciasta zagniatam i cienko rozwałkowuję
- z rozwałkowanego ciasta wykrawam za pomocą radełka wąskie paski
- i je układam na kremie tworząc kratkę
Pieczenia ciasta pomarańczowego
- Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę
- piekarnik mam ustawiony góra dół bez termoobiegu
- Ciasto piekłam około 35 minut
- Po upieczeniu ciasto w foremce odstawiam do wystudzenia na około 4 godziny
Ciasto pomarańczowe jest gotowe życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo pomysłowe wykorzystanie kremu i efektowne, o smaku nie wspomnę, pysznie!
OdpowiedzUsuńRobiłam z kremem cytrynowym ale wieki temu. Pomarańczowy też musi być pyszny. Zawsze jestem pod wrażeniem tych cudnych krateczek. :)
OdpowiedzUsuń